Rondreis Armenië

rondreis armenieOp ongeveer 6 uur vanaf Amsterdam vliegen ligt een prachtig land. Een land dat bij uitstek geschikt is voor het maken van een onvergetelijke rondreis. We hebben het hierbij over de Republiek Armenië, kortweg Armenië. Dit land heeft ongelooflijk veel te bieden; van prachtige steden tot aan een indrukwekkend bergachtig landschap. Voor velen zal Armenië een ietwat onbekend land zijn, maar het is absoluut aan te raden om hier naar toe af te reizen. Het maken van een rondreis door dit Aziatische/Europese land.

Officieel gezien hoort Armenië namelijk bij Azië. Dit heeft puur met de geografische ligging te maken. Maar, door het verleden van Armenië heeft men meer een band met Europa. Mede daarom noemt Armenië zichzelf een Europees land; iets wat Georgië overigens ook doet. Door de ligging van Armenië zijn echter zowel Aziatische als Europese invloeden zichtbaar. Oók dat is één van de pijlers van dit interessante land.

Als we naar het land kijken, zien we dat dit ingesloten ligt tussen Iran, Turkije, Georgië en Azerbeidzjan. Door een hoogoplopend conflict zijn de grenzen met Turkije en Azerbeidzjan al langere tijd gesloten. Bij het maken van een rondreis door Armenië is het dan ook aan te raden om van deze grenzen weg te blijven. Net zoals in elk ander land geldt dat het onnodig is om het gevaar op te zoeken. Blijf daarom binnen de gebaande paden en geniet van al het moois in Armenië.

Bestemmingen en hoogtepunten in Armenië

Eén van de hoogtepunten binnen Armenië is de hoofdstad Jerevan. Deze stad is naar verluidt al in 782 voor Christus gesticht. Het is hiermee één van de oudste steden ter wereld. Voor historie liefhebbers is dit dan ook een uiterst interessante stad. De stad staat vol met oude gebouwen, historierijke gebieden en ademt een authentieke sfeer uit. Ook kunt u hier meer dan twintig musea vinden en een bezoek aan het Ottomaanse fort uit de zestiende eeuw is ook een aanrader.

Maar, Armenië heeft nog véél meer te bieden. Wat te denken van het Sevanmeer? Dit is een groot meer waarin u meerdere schiereilanden kunt vinden. Een bekend schiereiland is Sevanavank; een prachtige plek om rond te lopen. U heeft hierbij prachtige uitzichten over het meer én over twee authentieke kerkjes.

Ook is een bezoek aan de provincie Lori aan te raden. Deze provincie grenst aan Georgië en heeft daardoor een bergachtig landschap. Op deze bergen, van de Kaukasus, ligt altijd sneeuw. Maar, in deze provincie kunt u ook enkele bouwwerken vinden die een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst hebben. We hebben het hierbij over de Kloosters van Haghpat en Sanahin. Een bezoek hieraan is absoluut de moeite waard. Als u dan toch in deze provincie bent, kunt u direct een bezoek aan de hoofdstad van Lori brengen; Vanadzor. Een prachtige, oude en industriële stad.

Tot slot willen we nog de regio Ararat aanstippen. Deze regio ligt in het westen van het land en grenst met Turkije. Het prachtige aspect aan deze provincie zijn de hoge bergen en de bijbehorende kliffen. In deze regio kunt u ongelooflijk veel fraaie uitzichten vinden. Ook in deze regio zijn enkele indrukwekkende kloosters te vinden.

Soorten rondreizen in Armenië

Armenië is een land waarin u van het landschap kunt genieten, maar waarbij de (oude) steden ook bijzonder indrukwekkend zijn. Mede hierdoor leent dit land zich uitstekend voor het maken van een rondreis. Het maken van een rondreis door Armenië kan op verschillende manieren. U kunt kiezen voor het maken van een privé rondreis, waarbij u zelf de route uitstippelt. Het is daarbij dus wel van belang om de grenzen met Turkije en Azerbeidzjan zoveel mogelijk te vermijden; het kan daar onrustig zijn.

Anderzijds is het ook mogelijk om met een groepsrondreis door Armenië te trekken. Dat is iets wat wij absoluut aan kunnen raden. U maakt kennis met één van de oudste landen ter wereld. Een land vol met prachtige landschappen, imposante kastelen en kloosters en vriendelijke mensen. Overigens is het ook leuk om bij een dergelijke rondreis óók Georgië aan te doen. Er zijn meerdere touroperators die een rondreis door Armenië en Georgië aanbieden.

Overigens start de rondreis in Armenië meestal in de hoofdstad; Yerevan. Vanuit daar is het mogelijk om naar alle kanten van het land te reizen. Houd daarbij wel rekening met een wegennet dat nog niet is zoals wij in Nederland kennen. Met name in de plattelandsgebieden kunnen de wegen behoorlijk slecht zijn. Maar, het is wel leuk om eens via een offroad weg naar één van de bergtoppen in Armenië te rijden. Een garantie voor spektakel en avontuur én voor uiteindelijk een prachtig uitzicht.

Accommodaties in Armenië

Armenië is een van de oudste landen ter wereld en heeft daardoor een rijke historie. Dat feit in combinatie met de Aziatische en Europese invloeden zorgt voor een grote variëteit aan hotels. In de grote steden, met name Yerevan, kunt u allerlei luxe en comfortabele hotels vinden. Ook de Westerse hotelketens hebben namelijk hun ogen op Armenië gevestigd.

Als u tijdens de rondreis door Armenië meer naar de landelijke gebieden gaat, wordt het vinden van een hotel lastiger. Dat is dan ook één van de redenen waarom wij een groepsrondreis door Armenië aanraden. De touroperators hebben namelijk rustieke en authentieke hotels in het binnenland van Armenië. Het is geweldig om in dergelijke hotels te verblijven; u heeft daarbij écht het idee dat u in een andere wereld terecht gekomen bent. Op geen enkele andere manier valt deze omgeving en deze leefstijl met Nederland te vergelijken.

In de landelijke gebieden kunt u ook meerdere Bed and Breakfasts vinden. De eigenaren hiervan zijn over het algemeen zeer gastvrij en verwelkomen u graag. Ook bij deze accommodaties wordt u opgenomen in de Armeense cultuur. Uitermate leuk om eens te ervaren.

Vervoer in Armenië

Vanuit Nederland is het mogelijk om met één tussenstop naar Yerevan te vliegen. Vanuit Schiphol is dit iets meer dan 6 uur vliegen. U komt daar echter direct in een hele andere wereld terecht. In Yerevan komt u namelijk direct in contact met Aziatische én met Europese invloeden. Vanuit Yerevan is het mogelijk om verder door het land heen te reizen.

Als u een groepsrondreis geboekt heeft, wordt u hoogstwaarschijnlijk met een comfortabele touringcar rond gereden. Maar, als u voor een individuele rondreis gaat, kunt u gebruik maken van een taxi of van een marshrutky . Een marshrutky is een minibusje waar maximaal 18 personen in kunnen. Met een dergelijk busje kunt u van locatie naar locatie afreizen; dit kost overigens ook niet al te veel geld.

In heel Armenië kunt u maar één trein vinden. Deze trein loopt tussen Yerevan en de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Het is dus niet aan te raden om uit te gaan van een goede treinverbinding.

Bij het maken van een privé rondreis door Armenië kunt u een auto huren. U moet daarbij wel uitgaan van bizarre omstandigheden. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat er een koe, paard of schaap op de weg loopt. Absolute concentratie is dan ook aan te raden. In de wintermaanden raden wij overigens af om met de auto door Armenië te reizen. De wegen kunnen dan spekglad zijn.

Het klimaat en de beste reistijd voor uw reis naar Armenië

U kunt het beste in de maanden mei, juni, september of oktober naar Armenië af reizen. In die maanden is de verhouding tussen de temperatuur en de neerslag het beste. Het klimaat in Armenië is enigszins vergelijkbaar met het klimaat in Nederland; een landklimaat met warme zomers en koude winters. In de koude winters kan het ook écht koud in Armenië worden. In de hoog gelegen bergen kan het namelijk 30 graden onder nul worden. Houd hier goed rekening mee bij het plannen van een rondreis door Armenië.