Een rondreis in Azerbeidzjan houden

rondreis AzerbeidzjanEen rondreis door Azerbeidzjan voert u naar een land dat eigenlijk niet bij Europa hoort, maar ook niet bij Azië. Dit relatief onbekende, maar unieke land, dat vroeger overheerst werd door de Sovjet-Unie, heeft in de laatste 20 jaar zijn eigen identiteit teruggevonden en versterkt. In het Land van de Eeuwige Vlammen zijn vulkanen, besneeuwde bergen, uitgestrekte stranden en oude kloosters te bezichtigen. De hoofdstad Baku is een kosmopolitische stad met futuristische bouwwerken, en het culturele centrum van het land. De regio Nagorno-Karabach heeft zich na een burgeroorlog afgesplitst van het land, maar wordt door de Azeri’s nog steeds als provincie beschouwd.

Azerbeidzjan heeft een lange een bewogen geschiedenis. In de Middeleeuwen was het land op de Kaukasus afwisselend onderdeel van het Perzische Rijk, het Byzantijnse rijk, en het Arabische kalifaat. In de moderne tijd kreeg het Russische keizerrijk en later de Sovjet-Unie steeds meer invloed in de regio. Al deze entiteiten hebben een stempel op de regio achtergelaten. In de jaren 1988 tot 1994 was het land verwikkeld in een bloedige oorlog met buurland Armenië. Sinds die tijd heeft het land zich snel gemoderniseerd, en door zijn natuurlijke olie- en gas voorraden is de gemiddelde levensstandaard sterk gestegen, hoewel er flinke ongelijkheid heerst wat inkomens betreft. Azerbeidzjan kent 9 miljoen inwoners, waarvan 93% de Islam aanhangen. Azerbeidzjan is relatief tolerant vergeleken met andere Islamitische landen.

Bezienswaardigheden bij een rondreis door Azerbeidzjan

Azerbeidzjan is een relatief klein land, en toch vallen er voldoende hoogtepunten te zien om minstens een week mee te vullen. Dit zijn de aantrekkelijkste attracties in het land.

  • Een groot deel van het land grenst aan de Kaspische Zee. Dat gaat ook voor de hoofdstad Baku, maar de zee bij Baku is helaas vervuild door olielozingen. Andere stranden zijn aangenaam om te bezoeken. Voor een klein bedrag kunt u daar ligstoelen en parasols huren en eten en drinken kopen. Er zijn verschillende beach clubs, vaak met zwembad en accommodaties, waar het goed toeven is. De plaatsen Lankaran en Nabran zijn waarschijnlijk de beste badplaatsen van Azerbeidzjan die u bij Azerbeidzjan rondreizen kunt bezoeken.
  • Gobustan is een Nationaal Park, waar actieve moddervulkanen constant borrelend hete modder spuwen. Tijdens een dagtocht door dit rotsige Nationaal Park kunt u ook oeroude rotstekeningen bewonderen, daterend uit de steentijd.
  • Deze miljoenenstad is een mengeling van zeer oud en pas nieuw, en zou op elk reisprogramma moeten staan. Moskeeën, stadsmuren en forten worden afgewisseld met de brutalistische Sovjet-architectuur en ultramoderne wolkenkrabbers. Deze stad is sinds de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan sterk uitgebreid. U vind hiert winkelcentra, monumenten, en verschillende interessante historische bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld het Paleis van de Shirvanshah, de monumentale Maagdentoren, en de eeuwige brandende Yanar Dag heuvel. Verschillende luxe resorts bars en restaurants zijn in de stad te vinden vooral, aan de boulevard. Tussen deze stad en Shamaxi ligt een rivierallei die in de lente volstaat met bloeiende planten.
  • De meest bergachtige streken van dit toch al rotsige land bieden een ervaring op zich. Woeste natuur en goed bewaard gebleven middeleeuwse dorpjes zijn een verademing vergeleken met de drukte van Baku. Het gebied leent zich voor lange trektochten door een oorspronkelijk landschap.

Natuur van Azerbeidzjan

Dit land wordt gedomineerd door de Kaukasus en diens uitlopers en is rotsachtig. Maar tussen de bergen en het strand van de Kaspische Zee kunt u tijdens een rondreis in Azerbeidzjan verschillende landschapstypen tegenkomen. Van vruchtbare riviervalleien tot moerassen, van kale rotswoestijn tot borrelende moddervulkanen, van naaldwouden in de bergen tot weelderige bossen die een subtropische indruk maken. Een groot deel van de natuur in het land is nog ongerept –  maar er zijn ook gebieden die helaas sterk vervuild zijn door de olie-industrie. Deze laatste kunt u uiteraard beter vermijden. We vinden hier bijzondere bergvogels, groot wild waaronder steenbokken, gazelles en herten, en in de Kaspische Zee komen zeehonden voor. In Azerbeidzjan leven de vermoedelijk laatste luipaarden van Europa.

Sportieve activiteiten op een rondreis in Azerbeidzjan

Azerbeidzjan is op dit moment nog een weinig toeristisch land. Er zijn daardoor niet veel ondernemers die sportieve activiteiten of entertainment aanbieden. De meeste mensen gaan dan ook op rondreis door Azerbeidzjan om de natuur en cultuur te ervaren. Wandeltochten en bergwandelingen zijn de belangrijkste sportieve activiteiten, en laten u kennismaken met de mooiste gebieden van het land. Op verschillende plekken is het uitstekend mogelijk om te vissen op grote zoetwatervissen, waaronder de steur.

Wat eet u tijdens een rondreis in Azerbeidzjan

Ook de keuken van dit bijzondere land ontleent zijn invloeden aan zeer veel verschillende culturen. Van Turkse bakkerijen en restaurants tot Russische dumplings en Oezbeekse plov (pilafrijst). Kenmerkende voor de keuken van de Azeri is het gebruik van veel geroosterd vlees, vaak aan spiezen, en de uitgebreide verse salades. Aan de kusten wordt veel verse vis gegeten. Azeri’s drinken bij de maaltijd zwarte thee en de yoghurtdrank ayran. Het is in Azerbeidzjan goed mogelijk om bier en fruitwijnen te bestellen. Voor de Azeri’s is voedsel een erg belangrijk onderdeel van het leven, en als toerist kunt u optimaal van hun gastvrijheid en kookkunsten genieten. Baku en andere grote plaatsen hebben restaurants waar u typisch Azerbeidzjaans kunt eten, soms onder het genot van lokale livemuziek.

Wat kunt u verwachten van een rondreis door Azerbeidzjan

Het fijne aan een rondreis door Azerbeidzjan is dat dit land nog niet erg toeristisch is. Dat betekent dat massatoerisme en de daarmee gepaard gaande overlast hier nog niet voorkomt. Tegelijkertijd vallen er wél zeer mooie historische locaties en natuurgebieden te bezichtigen in dit vrij onbekende land. Bij een rondreis door Azerbeidzjan maakt u kennis met de verschillende grote bezienswaardigheden en monumenten. Ook heeft u bij Azerbeidzjan rondreizen de gelegenheid om zelfstandig rond te kijken in de steden en in de natuurgebieden. Een rondreis kan ook de grote attracties in de nabijgelegen buurlanden Armenië en Georgië aandoen.

Vervoer in Azerbeidzjan

De beste manier om binnen het land te reizen is met behulp van de verschillende busverbindingen. Ook zijn er veel taxi’s beschikbaar, en de voor ex-Sovietstaten kenmerkende minibusjes of marschrutka’s vinden we hier ook. Betaald liften is eveneens een populaire mogelijkheid van vervoer, maar dat is niet altijd even betrouwbaar en veilig.

Accommodaties voor rondreizen in Azerbeidzjan

Op veel plekken in het land zijn goede en betaalbare hotels en hostels te vinden. Ook homestays zijn in opkomst en al in veel plaatsen beschikbaar. Verwacht in dat geval niet veel luxe, maar wel zeer gastvrije verhuurders. De prijzen van elk soort verblijf in Azerbeidzjan zijn goed te noemen.

De beste tijd van het jaar voor een Azerbeidzjan rondreis

In Azerbeidzjan is er een landklimaat met grote temperatuurverschillen. In de zomer kan de temperatuur boven de 40 graden uitstijgen, terwijl het in de hogere delen van de Kaukasus in de winter -30 kan worden. Om deze extreme temperaturen te vermijden zijn de beste periodes voor rondreizen in Azerbeidzjan de maanden mei en juni en de vroege herfst. In de eerste reisperiode kan het flink regenen, in de herfst regent het nauwelijks.

Praktische informatie voor uw rondreis door Azerbeidzjan

  • Voor een Azerbeidzjan rondreis heeft u altijd een geldig paspoort en een geldig visum nodig. Dit gaat ook op voor eventuele kinderen die met u meereizen.
  • Azerbeidzjan heeft een eigen taal. Russisch wordt vaak verstaan én gesproken, met Engels kunt u zich redelijk verstaanbaar maken in het land.
  • Voor sommige delen van Azerbeidzjan, waaronder de afvallige provincie Nagorno-Karabach, geldt en negatief reisadvies. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor een actueel reisadvies.
  • In Azerbeidzjan loopt u het risico slachtoffer te worden van kleine criminaliteit, zoals zakkenrollen en berovingen.
  • In het land komen malaria, hepatitis A en DTP voor. Het is aan te raden om in ieder geval een malariavaccinatie te halen voordat u naar het land vertrekt.
  • In Azerbeidzjan kunt u beter geen water uit de kraan drinken.