Rondreis Belize maken

Een rondreis Belize is zeker de moeite waard. Van de verschillende kleine landen die zich tussen Mexico en Zuid-Amerika bevinden is Belize een van de mooiste en veiligste. Het land is een voormalige Britse kolonie, en de voertaal is Engels, wat een Belize rondreis extra aantrekkelijk maakt. Het land kent veel schitterende natuurgebieden en wordt niet overlopen door toeristen.

Belize heeft de helft van de oppervlakte van Nederland. Het land kent een mengelmoes van verschillende culturen, waaronder mestiezen, creolen en Indianen. Er heersen in het land geen grote etnische spanningen, maar zoals op veel plekken in Midden-Amerika liggen de criminaliteitscijfers vrij hoog. In totaal wonen er slechts 300.000 mensen in dit kleine land, dat aan een inham van de Caribische Zee gelegen is. De hoofdstad van het land heet Belmopan. Belize werd pas in 1981 onafhankelijk van Groot-Brittannië.

De mooiste plekken in Belize

Een rondreis Belize is een uitstekende keuze als u voor de eerste keer een reis gaat maken in dit deel van Amerika. De vele prachtige witte stranden hebben en welhaast Caribische uitstraling en charme, en snorkelen en duiken zijn twee van de belangrijkste activiteiten die in het land kan ondernemen. In dit tropische land zijn volop oerwouden en mangroves te verkennen, en kunt u met tropisch bos begroeide bergen beklimmen op zoek naar Maya-ruïnes tijdens het reizen naar Belize. Als u tijdens een Belize rondreis activiteiten wilt ondernemen, overweeg dan een bezoek te brengen aan de volgende locaties.

  • Xunantunich en Caracol. Veel landen in deze regio bevatten meerdere ruïnes van tempelcomplexen van de vroegere Maya-staten. En toevallig zijn er in Belize twee van de allermooiste aanwezig die u kunt bezoeken tijdens het reizen Belize. Het fijne is bovendien dat deze complexen nog niet overlopen worden door toeristen. In Xuanantunich vindt u vrij ongerepte tempelcomplexen met een hoogte tot 40 meter. U kunt hier verschillende in steen uitgehakte reliëfen bekijken en de piramides ook beklimmen. Caracol was vroeger één van de belangrijkste steden van de Maya’s. Niet minder dan 150.000 mensen woonden in deze stad, die vroeger bestond uit piramides, plazas en woonwijken. Daarvan zijn nog een paar indrukwekkende overblijfselen te zien. De grootste tempel van Caracol is de hoogste structuur van de Maya’s in Midden-Amerika. Tijdens het reizen in Belize is het ook heel makkelijk om een uitstapje te maken naar aangrenzende landen waar ook Maya-tempels te bewonderen zijn.
  • Caye Caulker. Dit toeristische eilandje is een van de must sees tijdens elke rondreis Belize. Hier waant u zich op een Caribisch eiland met kleurrijke gebouwen, uitgebreide mogelijkheden om watersporten beoefenen of een boottocht te maken, en te genieten van bars, restaurants en het opwindende nachtleven. Het eiland heeft jammer genoeg geen grote stranden – daarvoor moet u in andere delen van Belize zijn.
  • Actun Tunichil Muknal. Deze uitdagende attractie bestaat uit een enorm grottenstelsel vol met ondergrondse meren. Als u hier naartoe gaat op een Belize rondreis gaat u grotten bekijken op een heel ander niveau dan in Europa. Dit fantastische grottenstelsel, dat ontelbare druipsteenformaties en een aantal Maya-skeletten, bevat ligt op een uur afstand van de stad San Ignacio. Hier kunt u deze uitgestrekte onderwereld bezoeken onder leiding van een gids. Houd er daarbij rekening dat u zult moeten zwemmen en klimmen om uw weg te banen onder de grond. Voor avontuurlijke reizigers is dit een absolute aanrader – en Belize reizen bieden nog meer mooie grottencomplexen.
  • Dit is een prachtige kuststad, en een goed alternatief voor het vaak door toeristen bezochte Ambergris Caye. U kunt u ontspannen op het strand, duiken en snorkelen in zee, maar ook genieten van de kleurrijke huizen in de stad en van goed voedsel tijdens uw vakantie Belize rondreis. Het Cockscomb Park bij de stad staat erombekend dat het een jaguarreservaat is, en biedt mogelijkheden voor een stevige wandeling door de jungle. Ook zijn er in de buurt van Placencia kleine Mayaruïnes te bewonderen. U kunt uw reis ook combineren met andere landen door een rondreis Mexico Guatemala Belize te maken.

De natuur bezoeken tijdens een rondreis in Belize

De natuur in de landen van Midden-Amerika is over het algemeen prachtig. En toch neemt Belize op dit punt een aparte plaats in. De natuur hier is perfect gehandhaafd gebleven en heeft niet te lijden van ontbossing of vervuiling. Als u gaat reizen naar Belize kunt u behalve aan de weelderige oerwouden van het land uw hart ophalen aan de stranden en het rijke zeeleven. Het Belize Barrier Reef is het op één na langste rif ter wereld, en u kunt het bekijken door te duiken of te snorkelen. Verwacht dan veel tropische vissen te zien, zoals barracudas, pijlstaartroggen en haaien, en ook zeeschildpadden, dolfijnen en zeekoeien. De vele eilandjes en koraalriffen zijn buitengewoon mooi. In het oerwoud vindt u tijdens uw Belize rondreis mistige en donkere bosgebieden, doorsneden door rotspartijen waar watervallen van afstorten. Ook zijn diverse wetlands en mangroven, wat prachtige gelegenheden voor foto’s biedt aan vogelaars. Op het land kunt u verschillende bekende diersoorten tegenkomen, waaronder pekari’s, apen, verschillende grote kattensoorten en grote knaagdieren. En zoals te verwachten valt van dit tropische land ziet u veel exotische insecten, reptielen en amfibieën.

Sportief tijdens een rondreis door Belize

Snorkelen en duiken zijn twee van de belangrijkste sportieve activiteiten die u tijdens het reizen in Belize kan ondernemen. Ook recreatieve tochten met kleine of grote boten en kano’s staan op het programma. In Belize zijn er een aantal grottencomplexen die u alleen of onder begeleiding van een gids kunt ontdekken. Op verschillende plekken in het land worden ook canopy tours door de boomtoppen georganiseerd, en er zijn verschillende locaties bij de bergen waar u aan canyoning tijdens uw vakantie Belize rondreis kunt doen.

Eten en drinken

De keuken van Belize lijkt veel op die van zijn grotere buurman Mexico en op die van andere Midden-Amerikaanse landen. Het nationale gerecht is bijvoorbeeld rijst met bonen en kip. Omdat het land zo’n rijk zeeleven heeft, is er een fors element van verse vis en andere zeedieren in de cuisine aanwezig. Specifiek is kreeft er erg goedkoop. Diverse soorten cakes, waaronder een aantal met vruchten, zijn een favoriet toetje. Bij het eten drinken de inwoners bier, verse fruitsappen en cocktails met rum.

Rondreizen in Belize: wat zijn de opties?

Belize is vaak een onderdeel van rondreizen waarbij in verschillende landen Mayaruïnes worden bezocht. Toch is het relatief onbekende land groot en interessant genoeg om er een rondreis van een week in te maken. U kunt dan vervoerd worden per auto of bus, maar ook een zeiltocht van haven naar haven is een mogelijkheid. Vaak worden er tijdens een rondreis Belize toch ook andere bestemmingen in de buurlanden aangedaan, zoals een rondreis Guatemala Belize.

Accommodaties in Belize

De bewoners van dit land zijn gastvrij, en veel plaatsen bieden guesthouses en lodges aan. Ook hotels, die vaak kleinschalig, zijn in Belize op veel plekken te vinden. Veel van deze onderkomens hebben de vorm van een bungalowpark, vaak met een zwembad, en zijn soms gelegen aan zee. Precies in de kleuren en relaxte stijl de je je bij de Cariben voorstelt. Als u wilt backpacken Belize, kunt u een hostel boeken. In Belize City zijn er een aantal hotels met grotere luxe, die als hoogbouw zijn opgetrokken. Maar als u tijdens het reizen in Belize liever overnacht in de meer traditionele hotelletjes, is dat een uitstekende keuze.

Vervoer

Het land heeft een goed wegennetwerk, en vervoer per bus is dan ook uitstekend mogelijk. Door de kleine afstanden in het land bent u nooit erg lang onderweg. Bussen kunnen echter wel vol zitten. Om bij de kleinere toeristische eilandjes zoals Caye Caulker te komen kunt u gebruik maken van zowel vliegtuigen als bootdiensten. Vaak wordt u dan naar de eilanden vervoerd met een snelle motorboot. Taxivervoer binnen de steden is een goede optie, maar een auto huren is relatief duur en ingewikkeld.

Wat is de beste tijd voor een Belize rondreis?

In dit land is het ronduit warm, met temperaturen die gemiddeld rond de 25 a 30 graden liggen. Dit land kent een regentijd, die in mei begint en duurt tot oktober. Onze winter en lente zijn daarom de beste maanden om een Belize rondreis te boeken. Het is dan iets minder warm en relatief droog in het land. Wilt u toch een ander land binnen Midden Amerika ontdekken? U kunt ook een prachtige rondreis Costa Rica of Honduras maken.

Nog een paar praktische tips

  • Tijdens alle Belize reizen heeft een geldig paspoort nodig. Het kan ook zo zijn dat u een visum nodig heeft. Of deze eis voor u geldt kunt u nagaan bij de ambassade van Belize in Brussel.
  • In Belize is er een risico op berovingen en andere criminaliteit. In toeristische oorden en in steden is het risico het grootst. Lees op de site van de Rijksoverheid hoe u zich tegen criminaliteit kunnen beschermen.
  • In het land komen de besmettelijke ziektes malaria, hepatitis A en DTP voor. Vaccinatie is aan te raden. Als u naar Belize reist via een land waar gele koorts voorkomt, is het zelfs verplicht om u hiertegen te laten vaccineren.