Een rondreis door Bolivia zit boordevol cultuur, natuur en avontuur

rondreis BoliviaBolivia, in het Zuid-Amerikaanse continent zit vol verrassingen en een rondreis door Bolivia zal dan ook vast en zeker niet teleurstellen. Of u nu houdt van schitterende landschappen, eindeloze zoutvlaktes, van de jungle, van authentieke culturen of van koloniale steden, Bolivia heeft het allemaal. Gelegen in het midden van Zuid-Amerika grenst Bolivia aan Brazilië, Chili, Paraguay, Peru en Argentinië en maakte het vóór de Europese kolonisatie deel uit van het Inca-rijk. De hoofdstad van Bolivia is Sucre en de belangrijkste religie is het Rooms-Katholicisme. Het land heeft meer dan 1 miljoen vierkante kilometer en het aantal inwoners komt ondertussen gemakkelijk uit boven de 1 miljoen. Als u Spaans spreekt kunt u in Bolivia prima terecht, maar er zijn ook meer dan 30 inheemse talen die in het land gesproken worden zowel als Aymara, Guarani en Quechua. De bevolking van Bolivia is multi-etnisch en bestaat onder andere uit Europeanen, Indianen, Mestiezen en Afrikanen. Hierdoor vindt u er een diversiteit aan muziek, literatuur, kunst en gastronomie. De vier grootste steden in Bolivia zijn La Paz, Santa Cruz de la Sierra, El Alto en Cochabamba. Met de Andes in het westen, de Amazone in het oosten en het Titicaca meer langs de grens met Peru zal een rondreis door Bolivia dus niet vervelen.

Hoogtepunten en bestemmingen tijdens uw rondreis door Bolivia

In Bolivia zal u een aantal hoogtepunten aantreffen die u tijdens uw rondreis niet wilt missen. De meest bekende is misschien wel de Salar de Uyuni, oftewel de zoutvlaktes van Salar. De vlakte lijkt oneindig te zijn en is gevormd doordat een prehistorisch meer is uitgedroogd en een zoutkorst heeft achtergelaten. Bij nat weer lijkt het alsof u op een spiegel loopt. Bolivia heeft ook één van de grootste meren in de wereld, namelijk het Titicaca meer en tegelijkertijd is dit ook het hoogste meer op het continent. Hier kunt u het Isla del Sol bezoeken, een eiland met meer dan 80 ruïnes die stammen uit de tijd van de Inca´s. Houdt u meer van het stadsleven, dan is La Paz een aanrader. Dit is de administratieve hoofdstad van het land en geeft u een uitzicht op de toppen van de Andes bergen. De koloniale stad Potosi staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en samen met El Alto is dit één van de twee hoogste steden van de wereld. Houdt u van bergbeklimmen, dan is er de Cordillera Real, houdt u van natuur, dan is er het Parque Nacional Madidi en houdt u van spanning en avontuur, dan mag u de Yungasweg (de meest gevaarlijke weg ter wereld) trotseren met uw mountainbike. Sucre is de officiële hoofdstad en deze kleinere stad die ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staat is een van de best bewaarde koloniale steden ter wereld. Bolivia is voor velen dus echt een lust voor het oog.

Soorten rondreizen door Bolivia

Als u op zoek gaat naar een Bolivia rondreis, dan zal u zien dat er een verscheidenheid aan opties worden aangeboden. Uiteraard is er de keuze tussen de individuele rondreis Bolivia en de groepsreis Bolivia, maar de mogelijkheden gaan veel verder dan dat. Zo kunt u een reis boeken die u langs de meest bekende bezienswaardigheden van Bolivia brengt, lands de Aymara- en de Quechua-indianen en langs het Titicaca meer. Veel mensen die Bolivia  rondreizen brengen direct ook een bezoek aan één of meer van de omringende landen, zoals Peru, Argentinië of Chili. Zo kunt u deze ook direct meepakken. U kunt reizen boeken voor backpackers, voor bergwandelaars, voor mountainbikers, voor cultuurliefhebbers, voor stedenliefhebbers en natuurlijk ook voor iedereen die van alles een beetje wil zien. Stap in de voetstappen van de Inca´s, bezoek de stammen in de Amazone, ga naar de hoogste steden van de wereld of neem een kijkje in de levens van de koloniale bezetters van Zuid-Amerika. Wat ook uw specifieke interesse, u kunt ongetwijfeld een rondreis door Bolivia vinden die aansluit bij uw interesses en wensen.

Accommodaties in tijdens uw rondreis door Bolivia

Overnachtingen in Bolivia zijn niet erg duur en als u een georganiseerde rondreis door Bolivia heeft geboekt, dan worden deze voor u geregeld. Dat is handig, omdat u dan zelf geen controle hoeft te doen van de kwaliteit en de standaard van het hotel. Uiteraard heeft u de keuze tussen zeer luxe hotels met alles er op en er aan en de standaard hotels. In Bolivia zal u ook hostels vinden, zowel als recidencials en posadas. Deze laatste twee zijn gasthuizen die worden geleid door een familie, vergelijkbaar met Bed en breakfasts. Als u daar in overnacht, dan is het wel verstandig om eerst even de kamer te inspecteren voordat u deze boekt. Het geeft u een unieke manier om te leren hoe de Bolivianen leven en om van de gastvrijheid van het land gebruik te maken. Bent u iemand die naar Bolivia wil reizen om te trekken, dan zij er voldoende campings en deze zijn ook van goede kwaliteit. Ook op afgelegen plekken treft u deze campings aan. Eigenlijk mag u bijna overal gewoon uw tent opzetten, maar campings zijn veiliger en gemakkelijker dan wild kamperen. Zoekt u een echt bijzondere accommodatie, boek dan een hangmat op een boot die over de Amazone vaart voor een unieke kijk op de jungle en het leven van de inheemse stammen.

Vervoer tijdens uw reis in Bolivia

Bolivia heeft in totaal 17 luchthavens en vanuit Nederland kunt u dan ook gemakkelijk La Paz, Sucre, Uyuni en Potosi bereiken. Vanaf het vliegveld zal uw reis door Bolivia voortgezet moeten worden en daarvoor staan er verschillende vervoersmiddelen tot uw beschikking. Georganiseerde reizen worden met de bus gedaan en buiten het regenseizoen om zijn de wegen aardig begaanbaar. Er is ook de openbare bus en dit is het goedkoopste en veiligste vervoermiddel in Bolivia. U kunt ze voor lange- en korte afstanden gebruiken en u kunt kaartjes met verschillende klassen aanschaffen. Treinen zijn schaars en onvoorspelbaar, maar er zijn enkele lange trajecten die u een unieke kijk geven op het landschap van Bolivia. Gaat u naar het Amazonegebied, dan is de boot vanzelfsprekend het vermoermiddel bij uitstek en ook tijdens het regenseizoen wordt er veel met de boot gereisd. U vaart dan door de jungle en slaapt in een hangmat, maar als u haast heeft is dit niet de beste keuze. In de grote steden kunt u gebruik maken van een taxi, maar laat deze altijd boeken door uw hotel en spreek direct een vaste prijs af. Ook een colectivo, of een taxibusje die u deelt met andere reizigers, is een veilige optie. Wilt u alle vrijheid, dan neemt u een huurauto. Niet alle wegen zijn even goed begaanbaar, maar over het algemeen kunt u met de auto echter probleemloos reizen en zal u op uw eigen tempo uw rondreis door Bolivia kunnen inplannen en uitstippelen.

Het klimaat van Bolivia en de beste tijd om te reizen

In Bolivia vindt u de Andes en de hoogste steden ter wereld en tegelijkertijd is er jungle in het Amazonegebied. Het land bevindt zich op het zuidelijke halfrond, wat betekent dat het er zomer is als het bij ons winter is. In het noorden van Bolivia heerst een tropisch klimaat met veel regen en hoge temperaturen. In de rest van het land zal u ook een tropisch klimaat aantreffen, tenzij u hoger gaat dan 800 meter. Dan zal u merken dat het kouder wordt en dat het aanzienlijk minder regent. In het zuidoosten is het vaak heet en droog. Het regenseizoen in Bolivia vindt plaats tussen november en maart en dan is er een grote kans op overstromingen en onbegaanbare wegen. Het is dan ook beter om dan niet naar Bolivia te gaan, vooral niet als u ook de Amazone wilt bezoeken. Wat u ook doet, hoe u ook reist en waar u ook slaapt, een rondreis door Bolivia zal u ongetwijfeld niet snel vergeten.