Ontdek het natuurschoon en de wilde dieren van Afrika tijdens een rondreis door Botswana

rondreis BotswanaBotswana ligt in het hart van de zuidelijke punt van Afrika en tijdens een rondreis door Botswana zal u dan ook geen schitterende stranden tegenkomen. Dat is ook niet erg, want Botswana heeft veel te bieden. Voor de liefhebber van de natuur en van safari´s is het een ideaal land voor een rondreis en de vele nationale parken die het land rijk is stellen niet teleur. Botswana zelf heeft meer dan 2 miljoen inwoners. Het grenst aan Zambia, Zimbabwe, Namibië en Zuid-Afrika. De hoofdstad is Gaborone en in 1966 is Botswana onafhankelijk verklaard van Groot Brittannië. Daarvoor heette het Beetsjoeanaland, maar Engels is nog steeds één van de officiële talen in het land. Het merendeel van de bevolking is Christelijk, maar er u treft er ook kleinere kerken aan, zoals de Nederlandse Hervormde Kerk bijvoorbeeld. De grootste inkomsten voor het land komen van het toerisme en de vele wildparken, maar ook de drie grote diamantmijnen brengen veel geld binnen. Deze leveren dan ook de grootste bijdrage aan de Botswaanse economie. Naast diamanten is het land rijk aan mineralen, zoals zout, soda en asbest en metalen zoals nikkel, mangaan, goud en koper. Hierdoor is het één van de rijkste landen in het zuiden van Afrika.

Bestemmingen en hoogtepunten tijdens uw rondreis door Botswana

Botswana heeft de toerist veel te bieden, maar het is het meest bekend om het natuurschoon en de wildparken. Het land is thuis aan de wereldberoemde Okovango Delta. Deze delta is de grootste binnenlandse delta ter wereld en huist daarom een verscheidenheid aan dieren, planten en landschappen. Met circa 16.000 vierkante kilometer vol lagunes, kanalen, eilandjes, rivieren en kristalhelder water, is dit zeker een bestemming om aan te doen tijdens uw rondreis door Botswana. Verder zijn er voldoende andere safariparken waar u terecht kunt, zoals het Chobe National Park en het Moremi National Park. Deze bezoekt u dan vaak met uw eigen 4 x 4 auto voor een nog vrijer gevoel. De Victoria watervallen mogen dan net over de grens in Zimbabwe zijn gelegen, maar als u toch in de buurt bent, mogen deze eigenlijk niet uit uw rondreis door Botswana ontbreken. Veel mensen die Botswana rondreizen sluiten hun trip hiermee af. Bent u geïnteresseerd in geschiedenis en cultuur, dan zijn er ook reizen waarmee u met de laatst overgebleven inheemse stammen op pad gaan. U kunt dan onder andere hun jager- verzamelaar levenswijze volgen en leren over deze duizend jaar oude cultuur. Ook al zijn de meeste hoogtepunten van het land gerelateerd aan het bezichtigen van natuur en dieren, het aanbod is veelzijdig en voor ieder wat wils.

Soorten rondreizen door Botswana

De meeste rondreizen die naar Botswana gaan zijn gebaseerd op de safari. U gaat dan als onderdeel van een individuele rondreis door Botswana of een groepsrondreis door Botswana naar de schitterende wildparken om daar giraffen, olifanten, nijlpaarden, leeuwen en vele andere dieren te bezichtigen. Deze safari´s worden op verschillende manieren georganiseerd. Zo zijn er kampeersafari´s die wat goedkoper zijn en waarbij u op een zeer unieke manier van de natuur kunt genieten. Ook kunt u een fly-in safari kiezen. Dit is een duurdere optie, maar hier is vaak alles bij inbegrepen, zoals vluchten boven de delta, een bezoek aan de Victoria Watervallen, safari’s in meerdere wildparken en een self-drive ervaring.  Een andere keuze die u zal moeten maken bij het uitkiezen van uw reis door Botswana is of u zelf uw 4 x 4 wilt rijden of dat u rondgereden wilt worden. De avonturiers zijn ongetwijfeld aangetrokken tot wildritten, quad bike tochten en mokorotochten. Een mokoro is een soort kano die door een bootman wordt bestuurd met een stok. Dit is te vergelijken met het punteren in Giethoorn en de gondola´s in Venetië en omdat de delta niet erg diep is, kunt u op die manier unieke plekken bereiken.  Een ander laat dit avontuur liever voor wat het is en kiest voor een wat minder sensationele rondreis door Botswana om volledig van de schoonheid van het land te kunnen genieten. Er is keuze te over, in verschillende prijsklassen, en u kunt ongetwijfeld een Botswana rondreis vinden die aansluit bij uw eigen voorkeuren.

Accommodatie in Botswana

Het is dan ook geen wonder dat de accommodatie in Botswana voornamelijk is gecentreerd rondom de safariparken. U kunt ervoor kiezen het land te verkennen in een tent, maar er zijn ook voldoende andere mogelijkheden. Een veel gekozen soort van onderdak zijn de safari lodges, waarbij u in het park zelf verblijft en dus kunt ontbijten terwijl u de giraffen bewondert. Daarnaast zijn er goedkope hotels in de grotere steden, waar u voor weinig geld en vaak ook weinig luxe een nacht kunt doorbrengen. We raden u dan wel aan van tevoren te reserveren, want hotels zijn in Botswana eigenlijk schaars en vooral in het hoogseizoen worden ze dagelijks volledig vol geboekt. Natuurlijk zijn er ook luxe resorts waar u terecht kunt en waar u van alle gemakken wordt voorzien tijdens uw rondreis door Botswana. Bij de duurdere lodges, cabins en hotels hebben zijn voorzieningen aanwezig, zoals internet, zwembaden, bars en restaurants. Voor een romantische vakantie boekt u een lodge of cottage aan het water. Het voordeel is dat u dan uw eigen keuken en badkamer heeft en dat u ook heerlijk kunt genieten van de rust van het water. U kunt uw accommodatie in Botswana dus prima aanpassen aan uw eigen budget, interesses en behoeften.

Het vervoer door Botswana

U bereikt Botswana in de meeste gevallen met het vliegtuig. Deze landen op het Sir Seretse Khama International Airport ten noorden van Gaborone. Verder zijn er kleine vliegveldjes naast de safariparken, zoals in Maun (voor de Okavango Delta) en Kasane (voor het Chobe National Park). Eenmaal in het land aangekomen, kunt u uw Botswana rondreis voortzetten met de auto. Als u geen georganiseerde reis heeft geboekt, dan is dat de beste manier om het land te verkennen. De wegen zijn in redelijke staat, maar als u van een hoofdweg besluit af te wijken is een 4 x 4 noodzakelijk. Denk daar dus goed over na voordat u uw auto boekt voor uw rondreis door Botswana. Bent u ook van plan de grens over te gaan, dan zal u merken dat deze goed georganiseerd zijn en dat u daar weinig oponthoud zal ervaren. Openbaar vervoer zoals de trein en de bus zijn eigenlijk wat minder geschikt. Er is een treinnetwerk, maar deze wordt niet gebruikt voor personenvervoer. De bus is wat beperkt en doen eigenlijk alleen de grote steden aan. De meeste mensen die naar Botswana reizen doen dit echter als onderdeel van een georganiseerde reis. Uw vervoer, inclusief uw 4 x 4 auto wordt dan gewoon voor u geregeld.

Het klimaat van Botswana en de beste reistijd

Botswana ligt uiteraard op het zuidelijk halfrond, wat betekent dat het daar zomer is als het bij ons winter is. U treft in Botswana zowel een woestijnklimaat als een subtropisch klimaat aan. Het noorden van het land heeft een serieuze regenperiode, omdat dit officieel in de tropen ligt. Dit regenseizoen vindt plaats tussen november en maart. In de Afrikaanse wintermaanden komt de temperatuur daar echter niet onder de 20 graden en in de zomer is het elke dag warmer dan 30 graden Celsius. De nachten kunnen dan nog erg koud zijn, vooral in de Kalahari woestijn waar het dan zelfs kan vriezen. De beste tijd om naar de safariparken te reizen is verschillend. Zo staat de Okavango Delta bijvoorbeeld juist in bloei in de winter, maar verdorren de bossen van het Chobe National Park juist tijdens de wintermaanden. Gaat u rondreizen door Botswana, bekijk dan waar u naartoe gaat, zodat u de beste tijd kunt bepalen. U kunt zo een heerlijke en vooral droge rondreis naar Botswana ervaren terwijl we in Nederland nog midden in de winter zitten.