De beste gasvrijheid komt u tegen tijdens een rondreis door Colombia

rondreis ColombiaColombia staat bekend als het meest gastvrije land van Latijns-Amerika en dit zal u tijdens een rondreis door Colombia gemakkelijk uit eerste hand ervaren. Deze republiek is gelegen in het noordwesten van Zuid-Amerika en heeft meer dan 1 miljoen vierkante meter aan landoppervlakte. De hoofdstad is Bogota en hier is dan ook de regering gevestigd. Na Brazilië en Mexico is Colombia het land met de meeste inwoners van Zuid-Amerika en dit zijn er in totaal bijna 50 miljoen. Colombia grenst aan Peru, Venezuela, Panama, Brazilië en Ecuador en heeft stranden aan zowel de Caribische Zee als de Grote Oceaan. De natuur van Colombia is erg veelzijdig. In het zuidoosten bevindt zich het regenwoud, in het midden is het Andes gebergte, in het zuidoosten en in het noorden en westen vindt u kustgebieden en rivierdelta’s. Na een recentelijk nog gewelddadige geschiedenis wordt het nu tot één van de belangrijkste groeimarkten van de wereld gezien en is het land zichzelf aan het profileren en op de kaart aan het zetten. De officiële landstaal is Spaans en het grootste gedeelte van de bevolking is Christelijk. Een rondreis door Colombia zal u langs vele bijzondere plekken brengen en dit veelzijdige land heeft voor iedere reiziger iets interessants te bieden.

Hoogtepunten die tijdens uw rondreis door Colombia niet mogen ontbreken

Colombia is een groot land met veel bezienswaardigheden en het kan soms lastig zijn om te bepalen welke hoogtepunten u tijdens uw Colombia rondreis het beste kunt bezoeken. De stad Cartagena is om vele redenen legendarisch te noemen, omdat daar een Caribische sfeer heerst maar ook omdat het een belangrijke koloniale haven is geweest voor de Zilvervloot. De huisjes worden gekenmerkt door mooie kleuren, er zijn kleine restaurantjes en hagelwitte stranden. Colombia heeft een aantal natuurparken, maar het Park Tayrona is dan misschien wel het mooiste. U kunt er het pad naar de Ciudad Perdida (Lost City) nemen en u vindt er zowel regenwoud en stranden als berglandschap. Bent u geïnteresseerd in de koloniale geschiedenis, dan kunt u het dorpje Gautapé bezoeken, wilt u salsa dansen, dan kunt u dit nergens beter doen dan in Cali en bent u een koffie liefhebber, dan kunt u het beste kopje koffie drinken in de koffiedriehoek. U kunt van regenwoud naar de tropische eilanden van de San Andres Archipel en u kunt na het bruisende stadsleven van Bogota bijkomen in het kleine idyllische dorpje Taganga. Tijdens uw rondreis door Colombia is er dus genoeg te zien en te beleven.

Soorten rondreizen voor Colombia

U kunt zelf uw rondreis door Colombia inplannen of u kunt hier een georganiseerde reis voor uitkiezen. In dit laatste geval heeft u de keuze tussen een individuele rondreis door Colombia of een groepsrondreis door Colombia. Welke van deze opties u ook kiest, u zal niet worden teleurgesteld. De meeste mensen die in Colombia rondreizen kiezen een georganiseerde reis uit die ze langs een verscheidenheid aan bezienswaardigheden brengt, zoals de koffievelden, het Andesgebergte, de grotere steden en de Caribische stranden. Weer andere reizen richten zich op een bepaald thema, zoals natuur, welzijn, stad, strand of avontuur. Er zijn reizen speciaal voor families, voor mensen die er graag alleen op uit gaan, er zijn volledig georganiseerde reizen en reizen waarbij u zelf bepaalt of u met de excursies mee wilt of niet. Bij de meeste reizen kunt u bergpieken combineren met witte stranden en kunt u de regenwouden afwisselen met het stadsleven. Colombia is verre van saai te noemen. En als u het helemaal compleet wilt maken, dan kunt u vanuit Colombia vrij gemakkelijk naar onze ABC eilanden afreizen, voor een volledig Caribische afsluiting van uw rondreis door Colombia.

Accommodatie tijdens uw rondreis in Colombia

Gaat u in Colombia reizen, dan is het belangrijk dat u de juiste accommodatie boekt. In Colombia zijn er voldoende mogelijkheden. U vindt bijvoorbeeld overal hotels met verschillende kwaliteiten en standaarden van budget tot extreme luxe. Vraagt u daarom altijd eerst om de kamer te mogen zien, vooral als u een goedkoop hotel boekt. Een andere budgetovernachting boekt u in een hostel, ook wel hosterías of hospedajes genoemd. U deelt dan vaak een kamer en een badkamer met andere reizigers. Residencias zijn vergelijkbaar met Bed en breakfasts en deze zijn wat luxer en wat moderner. U krijgt dan bijvoorbeeld een ontbijt en een handdoek en vaak ook uw eigen kamer. Kamperen is nog niet erg populair in Colombia en daarom is het ook niet veilig. Deze optie wordt op dit moment dus nog afgeraden, omdat er weinig campings zijn en kampeerders gemakkelijk te beroven zijn. Wilt u een accommodatie die een beetje anders is dan de rest, dan kunt u in het Caribische gebied van Colombia een hangmat boeken en buiten op het strand slapen. Dit kan bijvoorbeeld in Taganga. Klinkt het hangmat idee u als muziek in de oren, dan mag een overnachting op een boot die u door het regenwoud vaart eigenlijk ook niet ontbreken. Deze twee opties bieden u een unieke manier om uw rondreis door Colombia extra speciaal te maken.

Het vervoer in Colombia

Als u naar Colombia vliegt, dan zal u waarschijnlijk naar Bogota vliegen, maar ander steden zoals Cartagena, Medellin, Cali, Pereira en Bucaramanga hebben ook vliegvelden die u allicht dichter bij uw vertrekplaats brengen. Vervolgens kunt u uw reis door Colombia op verschillende manieren voortzetten. De wegen zijn in goede staat en met de bus kunt u eigenlijk overal komen. U kunt dan een kaartje kopen met verschillende klassen. De traditionele bus is de Chiva en dit zijn gekleurde houten minibusjes die nu eigenlijk alleen nog tussen kleine dorpjes reizen. Het is natuurlijk wel een vervoersmiddel dat u een keer geprobeerd moet hebben. Met zoveel kustlijn is het wel jammer dat Colombia niet meer passagiersschepen heeft en dat reizen per boot eigenlijk niet erg gewoon is. Wel kunt u een zeiltocht maken van Cartagena naar Panama en deze duurt 4 tot 6 dagen. Verder zijn er in de grote steden natuurlijk taxi’s en metro’s. U kunt ook overwegen om een huurauto te nemen. Dit is een goede manier om meer van het land te zien, maar het is niet altijd veilig. Uw auto kan gemakkelijk gestolen worden en het is ook niet altijd even veilig op de nationale wegen. De beste manier om Colombia te ontdekken is met een georganiseerde reis. Uw vervoer wordt dan voor u geregeld, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over veiligheid, vertrektijden en routes.

Het klimaat en de beste reistijd voor uw rondreis naar Colombia

In Colombia treft u een tropisch klimaat aan. Dat komt doordat het dicht bij de evenaar ligt. Hierdoor zijn de seizoenen ook veel minder prominent aanwezig als bij ons. Er wordt in Colombia voornamelijk onderscheid gemaakt tussen het natte en het droge seizoen. Het is het beste om te reizen in het droge seizoen en in het noorden van het land loopt deze van december tot maart. In het zuiden is het droge seizoen van half juni tot half juli. Dit betekent echter niet dat de rest van de maanden per definitie nat zijn. U kunt erop rekenen dat tijdens de maanden april tot en met november veel regen zal vallen, behalve in het zuiden van het land. Tijdens deze periode zal er sprake zijn van overstromingen en wegen die tijdelijk niet toegankelijk zijn. De beste tijd om het noorden van Colombia te bezoeken is van december tot maart en naar het zuiden zal u in de maanden juni, juli en augustus droog weer aantreffen. In het Andesgebergte heerst een bergklimaat en hier is het dan ook aanzienlijk koeler. Gaat u daar naartoe, houd er dan rekening mee dat het vooral ’s nachts snel kan afkoelen. Uw rondreis  door Colombia is kleurrijk, veelzijdig en afwisselend en naar dit zeer gastvrije land met zo veel bezienswaardigheden zal u ongetwijfeld nog een keer terug willen keren.