Bezoek het grootste eiland van de Caraïben en plan een rondreis door Cuba

rondreis cubaCuba is een land in het Caribisch gebied tussen de puntjes van Mexico en Florida en een rondreis door Cuba wordt dan ook gedomineerd door zon, strand en zee. Ten zuiden van Cuba vindt u Jamaica, en noorden van Cuba liggen de Bahama’s en ook de Kaaiman Eilanden zijn niet ver weg. Het bestaat uitéén groot eiland en zo’n 4000 kleinere eilanden daar omheen inclusief de grootste hiervan genaamd Isla de la Juventud. Cuba grenst aan de Golf van Mexico, aan de Caribische Zee, aan de Windward Passage en aan de Straat Yucatan. De Republiek Cuba is een communistische staat met als hoofdstad Havana en Spaans als de officiële taal. Er wonen ongeveer 11 miljoen inwoners en de lengte van het eiland is ruwweg 1250 kilometer. Wat veel mensen niet weten is dat Cuba nagenoeg geen analfabetisme heeft, dat het kindersterftecijfer bijzonder laag  is en dat het als het enige land van de wereld voldeed aan de definitie van duurzame ontwikkeling van de WWF in 2006. Ook de levensverwachting in Cuba is erg hoog en hoger dan die van de Verenigde Staten, bijvoorbeeld. De belangrijkste religie op het eiland is rooms-katholiek, maar een ander groot gedeelte van de bevolking is atheïst. Er zijn twee valuta’s op het eiland, namelijk één voor de eilandbewoners en een andere voor de toeristen. Als u van plan bent op rondreis door Cuba te gaan, dan zal u ongetwijfeld worden geïnspireerd door dit interessante en eigenzinnige eiland.

Hoogtepunten tijdens uw rondreis door Cuba

Tijdens uw reis door Cuba zijn er een aantal hoogtepunten die u niet mag missen. Het oude Havana, of La Habana vieja is hier één van. Het is hier alsof u terug bent gegaan in de tijd en u ziet hier oldtimers, oude huisjes en smalle straten. Ook zal u er een mooi contrast aantreffen tussen het koloniale verleden en het hedendaagse communisme. In Vinales treft u een landschap aan met rechtopstaante kalkstenen pijlers in een schitterende vallei en hier wordt de beste tabak ter wereld geteeld. U kunt deze vallei te paard bezoeken, voor een echt unieke ervaring. In Trinidad vindt u de meeste overblijfselen terug uit de koloniale tijd en loopt u langs kerken, over kasseien wegen en door grote en drukke plaza’s. Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van het eiland dan kunt u het herdenkingsmonument van Ernesto Che Guevara bezoeken in Santa Clara, of één van de vele musea uitkiezen. Voor een strandvakantie gaat u naar het eiland Cayo Coco waar u kunt duiken, surfen en andere watersporten kunt beoefenen. Voor de natuurliefhebbers is er het nationale park Peninsula de Zapata, de tabakliefhebbers kunnen leren sigaren te rollen bij een sigarenfabriek in Havana en wie van bergwandelen houdt kan de hoogste bergtop van het eiland bezoeken genaamd de Pico Turquino beklimmen. Cuba is een ideaal eiland voor een rondreis en zal voor u en uw medepassagiers ongetwijfeld allemaal iets te bieden hebben dat interesseert en fascineert.

Soorten rondreizen door Cuba

Als u een rondreis door Cuba gaat inplannen, dan kunt u dit natuurlijk helemaal zelf doen. U kunt ook kiezen voor een georganiseerde rondreis met optionele excursies of voor een reis door Cuba die volledig voor u is ingevuld. Boek een individuele rondreis door Cuba als u het liefste zelf op stap gaat, maar u kunt ook kiezen voor een groepsrondreis en Cuba is daarvoor ideaal. De meeste Cuba rondreizen bieden ook een bepaald thema aan, zoals een klassieke rondreis, een rondreis voor snorkelaars en andere waterliefhebbers, een complete rondreis die alle bezienswaardigheden aandoet of een rondreis lands de koloniale bezienswaardigheden. Uiteraard kunt u last minute reizen boeken, kunt u op een yoga rondreis naar Cuba, kunt u de beste stranden bezoeken of kunt u een avontuurlijke reis kiezen. De mogelijkheden zijn groot en het is niet vreemd dat Cuba één van de populairdere vakantiebestemmingen aan het worden is. Of u nu zelf gaat rondreizen door Cuba of u kiest voor een georganiseerde reis, het eiland zal vast een indruk op u achterlaten die u niet snel zal vergeten.

Accommodaties tijdens uw Cuba rondreis

Tijdens uw rondreis door Cuba moet u natuurlijk ook ergens slapen en dit kunt u op twee manieren doen. Er zijn staatshotels en er zijn casas particulares. De staatshotels treft u aan in elke stad en deze zijn eigenlijk vrij duur. U krijgt er ook geen verzekerde kwaliteit en de kans dat u in een teleurstellende kamer terecht komt is altijd aanwezig. Alles wordt in de staatshotels door de overheid geregeld en daardoor is de goede service meestal ver te zoeken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de beste manier om Cuba en de Cubaanse bevolking te leren kennen is in een casa particulares. Dit is eigenlijk kleine bed en breakfasts die privé worden gerund en die eigenaren hebben die financieel afhankelijk zijn van uw inkomen. Hierdoor is de service veel beter, zijn de kamers schoon en wordt u vaak echt in de watten gelegd. De keuze is hier uiteraard volledig aan u, maar de casas particulares zijn vaak persoonlijker, karakteristieker en gastvrijer dan de staatshotels. Uiteraard kunt u in Cuba ook voldoende resorts tegenkomen, maar kamperen en campings bestaan er eigenlijk niet. U kunt er wel voor kiezen om een appartement te huren of een vakantiehuisje te nemen.

Hoe gaat u door Cuba reizen?

In Cuba kunt u op verschillende manieren rondreizen. U bereikt het eiland met het vliegtuig en landt dan waarschijnlijk in Havana. Van daar kunt u verder met de bus en dit wordt door de staat geregeld. De bussen zijn prima, comfortabel en het verbindt de grotere steden en de kleinere toeristische plekken uitstekend met elkaar. De bus is een ideale manier om het eiland goed te bekijken. Het probleem is wel dat deze bussen vaak maar één of twee keer per dag gaan en dat u deze dus van tevoren moet boeken. Een andere optie die u heeft is dat u een huurauto neemt en dat u zo uw rondreis door Cuba plant. U heeft dan veel meer vrijheid en kunt gaan en staan waar u wilt en wanneer u wilt. Huurauto’s zijn uiteraard wat duurder, maar vooral als u met meerdere personen bent zal de prijs erg meevallen. De wegen zijn goed en rustig en met de auto kunt u eigenlijk overal komen. Wilt u een echt Cubaanse ervaring meemaken, dan huurt u een klassieke Amerikaanse oldtimer met chauffeur. U rijdt dan als het ware in een oldtimer taxi en de chauffeur kan u overal naartoe brengen. Vooral in Havana treft u deze optie aan, maar u kunt zo ook in andere steden rondrijden. Ook deze zijn beheerd door de staat.

Het klimaat van Cuba en de beste tijd voor uw rondreis

Cuba is een eiland en daardoor heeft het een tropisch savanneklimaat. Alleen in de zuidoostelijke punt is er een warm steppenklimaat. Het zal in Cuba het gehele jaar door niet kouder worden dan 25 graden en niet warmer dan 34 graden en dat zijn natuurlijk ideale temperaturen voor een rondreis door Cuba. U moet er wel rekening mee houden dat er eigenlijk altijd een windje staat en dat het daardoor kouder kan aanvoelen dan dat het daadwerkelijk is. U kunt het land dus het gehele jaar door bezoeken, maar tijdens de zomer is er het regenseizoen. Dat betekent een grotere kans op regenbuien in de namiddag en de avond, maar u kunt ook dan nog dagelijks van 6 tot 9 zonne-uren genieten. De kans op orkanen is op Cuba wel vrij groot, maar behalve dat is het klimaat eigenlijk het hele jaar door nagenoeg hetzelfde. Er is dus niets dat u nog kan tegenhouden om een rondreis door Cuba te boeken.