Rondreis door El Salvador

Rondreis door El SalvadorEen rondreis door El Salvador is een unieke ervaring die niet veel Europeanen met u kunnen delen. El Salvador is een van de kleine landen die we in Midden-Amerika aantreffen. Dit oude land grenst aan de Pacifische Oceaan en wordt omsloten door Guatemala en Honduras. De naam van het land is een afkorting van een Spaanse term voor “land van onze redder”. Het land heeft dan ook een rijke koloniale geschiedenis, en biedt een aantal van de best bewaard gebleven steden uit deze tijd.

Vóór de komst van de Spanjaarden leefden er verschillende inheemse stammen in het gebied, waaronder de Maya. Vanaf de 16e eeuw werd het land gedomineerd door de Spanjaarden en werd het een onderdeel van het koninkrijk van Guatemala, een koloniale entiteit. In 1821 verkreeg het land na een opstand tegen de machthebbers zijn onafhankelijkheid. In de 20e eeuw was het land het toneel van opstanden en gevechten tussen de aanhangers van verschillende politieke ideologieën. Dit culmineerde in de Salvadoraanse Burgeroorlog, die van 1979 tot 1992 duurde. Sindsdien is de levensstandaard van het land sterk toegenomen onder andere door een relatief snelle industrialisatie. Toch blijven er sociale en economische problemen in het land aanwezig, en is vooral geweld door lokale en internationale bendes (‘maras’) een probleem.

De trekpleisters van een rondreis door El Salvador

Hoewel het land klein is heeft het een aantal prachtige bezienswaardigheden in petto voor de ondernemende toerist. El Salvador wordt wel aangemerkt als één van de meest oorspronkelijke en goed bewaard gebleven delen van het koloniale Spaanse rijk.  Wit gepleisterde huizen met roze-rode dakpannen en grote kathedralen zijn een kenmerk van veel verschillende steden in het land. Die steden zijn vaak omringd door palmbomen en andere tropische vegetatie, want voor een prachtig contrast zorgt. Van tropische natuur tot monumentale architectuur: dit zijn de plekken die u op uw rondreis door El Salvador niet mag overslaan.

  • Santa Ana. Santa Ana is een stad met vele prachtige bouwwerken uit de koloniale tijd. Vooral de grote kathedraal en de Tazumal-piramide, gebouwd door de Maya, zijn het bewonderen waard. Op loopafstand van de stad vindt u de vulkaan Santa Ana, waarnaar de stad genoemd is.
  • Dit is een van de mooiste plekken waar u overblijfselen van de oude Maya-beschaving kunt vinden. In de ruïnes van de stad Copan, die nog vóór de komst van de Spanjaarden ten onder ging, vindt u muurschilderingen, standbeelden, en natuurlijk de resten van de beroemde Maya-piramides. Copan bevindt zich net over de grens met Honduras.
  • San Salvador. De hoofdstad van El Salvador biedt opzienbarende monumenten uit het verleden van de stad. In de stad kunt u door middel van een stadswandeling onder begeleiding van een lokale gids deze sfeervolle stad leren kennen. Daarbij bezoekt u onder andere de grote Metropolitan Catedral, het Nationaal Paleis van El Salvador, en de nabijgelegen vulkaan waaraan de stad zijn naam te danken heeft. Ondertussen is er ruime gelegenheid om tegen een mooi tarief kunstvoorwerpen en lokale snacks aan te schaffen. Ook de nabijgelegen stad Santa Tecla met zijn charmante oude architectuur is de moeite van het bezoeken meer dan waard.
  • Deze stad staat bekend als de culturele hoofdstad van El Salvador. Verschillende bewindslieden en beroemde kunstenaars zijn hier geboren. De stad lijkt rechtstreeks uit de 16e eeuw afkomstig. Behalve de koloniale ambachts- en handelshuizen en kerken vindt u hier een theater, een levendige markt en handwerkwinkels waar prachtige kunstobjecten te koop zijn. Op geringe afstand van Suchitoto bevindt zich de Los Tercios-waterval met zijn prachtige rotsformaties.

El Salvador is een tropisch land dat bekend staat om zijn vulkanisme. Van af de meeste steden zijn prachtige natuurgebieden makkelijk te bereiken bij een El Salvador rondreis. Een aanrader is het Parque Nacional Montecristo. Daar vindt u meer dan 2500 vierkante meter aan oerwoud vol palmen, dennen en orchideeën, doorsnede door bergbeken en watervallen. San Salvador is het leefgebied van typerende Midden-Amerikaanse dieren zoals aapjes, de jaguar, neusberen, en tropische vogels en reptielen. Ondanks dat dit gebied niet erg toeristisch is, zijn er verschillende mogelijkheden om actieve dagtrips te ondernemen tijdens uw rondreis door El Salvador. Op meerdere plekken, onder andere bij de stad Acama, zijn zipline-excursies over nevelige stukken oerwoud mogelijk op uw El Salvador rondreis. Bergbeklimmers kunnen hun hart ophalen in de verschillende bergmassieven, en zelfs de slapende vulkanen van het land beklimmen. De prachtige tropische stranden van El Salvador bestaan uit zwart vulkanisch zand, en zijn grotendeels vrij van toeristen. Aan de kust zijn er bij  El Salvador rondreizen mogelijkheden om te kajakken, te duiken en te snorkelen. Ook staat de omgeving rond El Zonte bekend om zijn perfecte golven die uitnodigen om te surfen. Iets wat u eventueel ook ter plekke kunt leren.

Eten tijdens een rondreis in El Salvador

De keuken van het land lijkt op die van andere Midden-Amerikaanse landen. De tropische ligging van het land maakt fruit een belangrijk onderdeel van het dieet. Bananen, mango’s, en ander tropisch fruit is overal verkrijgbaar. Lunch en diner doen het meest denken aan de keuken van Mexico. Bonen en rijst zijn een populaire basis voor de meeste gerechten, net als een lokale variant van tortillas genaamd pupusas. Een excentriek gerecht dat je hier kunt eten is yuca frita – gefrituurde wortel met varkensvlees, geserveerd met uien en zuurkool. Ook panis con pollo, een sandwich met gevogelte, is een geliefd gerecht. Bij het eten wordt koffie of horchata, een soort zoete amandeldrank, gedronken. De meeste steden van El Salvador hebben geen gebrek aan straatkraampjes en restaurantjes om tegen een mooie prijs vers voedsel te kopen.

Wat voor rondreizen in El Salvador zijn er beschikbaar

Dit is geen groot land – rondreizen in Salvador die de bezienswaardigheden van het land bezoeken, doen daarom vaak ook de buurlanden zoals Guatemala en Honduras aan. Er zijn meerdere rondreizen waarbij u een selectie aan ruïnes van de Maya bezoekt. Tijdens een rondreis krijgt u een zeer volledig beeld van de kunstvormen en de architectuur van deze verdwenen beschaving. Tijdens een rondreis door El Salvador bezoekt u meestal het strand, de belangrijkste steden, de vulkanen en de eerder genoemde Maya-ruïnes. El Salvador heeft een vrij goed wegennetwerk, en rondreizen vinden dan ook meestal plaats via toerbus of via kleinere busjes.

Accommodaties in El Salvador

Bij een georganiseerde rondreis in dit land zijn doorgaans overnachtingen in kleinschalige hotelletjes inbegrepen. Die zijn voorzien van basisbenodigdheden, zoals stromend water en een toilet. Vaak zijn deze accommodaties bovendien ondergebracht in historische gebouwen. De prijzen van hotels in het land zijn laag, net als die van eten, drinken en diensten.

De beste tijd voor een rondreis door El Salvador

Midden-Amerika bevindt zich in de buurt van de evenaar. Daardoor zijn de temperaturen door het grootste deel van het jaar heen ongeveer hetzelfde. Gemiddeld is het zo’n 20 tot 30 graden in het land. De regenperiode loopt van april tot november. Toch valt er in het natte seizoen ook regelmatig te genieten van zonneschijn.

Waarop moet u letten bij een rondreis door El Salvador

  • Voor El Salvador rondreizen heeft u in ieder geval een geldig paspoort nodig, en soms ook een visum. Of dat laatste het geval is, is kunt u nagaan bij de ambassade van El Salvador in Den Haag.
  • Om een auto te besturen in het land heeft u soms een internationaal rijbewijs nodig. Op de website van de Rijksoverheid leest u hier meer over.
  • Er komen in het land een aantal tropische ziektes voor, waartegen u zich voor vertrek kunt laten inenten.
  • El Salvador heeft een vrij hoog risico op (gewelddadige) criminaliteit. Hoe zich daartegen beschermt kunt u lezen op de site van de Rijksoverheid.