Als u het echte Afrika wilt ontdekken, dan boekt u een rondreis Ethiopië

rondreis ethiopieAls u aan Afrika denkt, dan denkt u mogelijk aan wilde dieren, natuur, Afrikaanse stammen en woestijn en tijdens een rondreis door Ethiopië kunt u dit alles met elkaar combineren. Dit grote land in Oost-Afrika heeft het allemaal, van rotspartijen tot watervallen en van inheemse stammen tot een troep leeuwen. Verder vindt u er vulkanen, bergen en woestijnen, zowel als grote steden, archeologie, kloosters, kastelen en zelfs volgens sommigen de Ark des Verbonds. Het land zelf heeft meer dan 100 miljoen inwoners  en bestaat uit meer dan 1 miljoen vierkante kilometers land. De hoofdstad van Ethiopië is Addis Abeba en de grootste religies zijn Ethiopisch-Orthodox en Islam. Daarnaast gelooft ook bijna 20 procent van de bevolking in de protestante kerk. Landen die aan Ethiopië grenzen zijn Eritrea, Kenia, Soedan, Zuid-Soedan, Somalië en Djibouti. De verscheidenheid aan invloeden en religies zorgt ervoor dat de bezienswaardigheden ook zeker variërend zijn. Zo kunt u in het noorden schitterende orthodoxe kerken en kloosters bekijken die uit de rotsen zijn gehakt, maar vindt u in het zuiden juist lipschotels, totempalen en de grootste krokodillen van het gehele Afrikaanse continent. Het spreekt dus voor zich dat Ethiopië veel te bieden heeft en een reis door Ethiopië zal zeker veel verschillende indrukken en ervaringen achterlaten.

Bestemmingen en hoogtepunten tijdens uw rondreis door Ethiopië

Als u een rondreis door Ethiopië gaat boeken, dan zal u zien dat u een ruime keuze heeft. U kunt kiezen voor een groepsreis Ethiopië en voor een individuele reist Ethiopië en deze beginnen meestal in de hoofdstad Addis Abeba. U kunt daar in ongeveer 7 uur naartoe vliegen vanuit Nederland en de prijzen voor de vluchten beginnen bij 400 euro. In de hoofdstad kunt u genieten van de heerlijke koffie waar het land zo bekend om staat en kunt u de Ethiopische keuken uitproberen. Addis Abeba is ook veel interessante markten en bazaars rijk waar u heerlijke etenswaren, kruiden en specerijen aan zal treffen. De ruïnes van het koninkrijk van Axum zijn ook zeker een bezoekje waard. Deze stammen van een koninkrijk dat even machtig was als Rome en Perzië. Houdt u van natuur, trekken, vogels en andere wilde dieren dan is er het Bale Mountains nationale park. Rotskerken bezoekt u in Tigray, de Danakil Depressie is een kruising van drie tektonische platen en Gondar is werkelijk een koninklijke stad vol paleizen en kastelen. Houdt u van trekken en bergwandelen, dan zijn de Simien Mountains onmisbaar, houdt u van cultuur en antropologie, dan mag de Omo Vallei niet ontbreken en houdt u van geschiedenis, dan kunt u in de kerken van Lalibela uw ogen uitkijken. Uiteraard pakt u tijdens uw rondreis Ethiopië ook één van de vele kleurrijke festivals en feesten mee om uw reis echt compleet te maken.

Ethiopië en de Ark des Verbonds

Er wordt wel eens beweerd dat de Ark des Verbonds in Axum wordt bewaard in de oude Maryam Tsyon-Kathedraal. Of u nu in deze theorie gelooft of niet, dit is zeker een bezoekje waard. U kunt echter een blik op de Twaalf Tafelen vergeten, want de Ark mag door niemand worden bekeken. Deze wordt bewaakt door een speciaal geselecteerde priester die hier zijn gehele leven lang aan zal wijden.

Soorten rondreizen door Ethiopië

U kunt uw reis door Ethiopië exact aanpassen op uw eigen wensen en interesses. Een georganiseerde rondreis Ethiopië kan u langs een verscheidenheid aan plekken brengen of kan gespecialiseerd zijn op één of een paar bepaalde thema´s. Kiest u voor een individuele rondreis Ethiopië, of voor een groepsrondreis Ethiopië, dan zal u waarschijnlijk voornamelijk bezienswaardigheden in het noorden van het land bezoeken, zowel als Addis Abeba. Bent u op zoek naar een Ethiopië rondreis waarbij u het gehele land kunt zien, dan zal u ten eerste een langere tijd op reis gaan en ten tweede zal er dan waarschijnlijk een binnenlandse vlucht zijn inbegrepen. Alles is echter mogelijk en of u nu een maand of een week gaat rondreizen door Ethiopië, u kunt vast een rondreis vinden die bij u past. Er zijn Ethiopië rondreizen specifiek voor avonturiers en volledig georganiseerde reizen voor ouderen of reizigers die graag alles uit handen geven. Het goede nieuws is dat deze Ethiopië reizen vaak erg goed betaalbaar zijn en dat er een grote variëteit aan bezichtigingen worden aangeboden.

Accommodaties in Ethiopië

Als u een georganiseerde rondreis door Ethiopië boekt, dan zal uw accommodatie voornamelijk al voor u zijn geregeld. Dit is natuurlijk erg handig, want dan hoeft u zich niet meer zorgen te maken over de prijs en de kwaliteit. Gaat u zelf door Ethiopië reizen, dan zal u merken dat dit relatief goedkoop is. Hotels vindt u overal, van budget tut luxe, maar vaak laat de standaard en de hygiëne nog enigszins te wensen over. Lees daarom altijd de recensies van voorgaande bezoekers door, zodat u exact weet wat u te wachten staan. Naast hotels zijn er ook lodges in de natuurgebieden. Deze zijn ideaal als u een plek zoekt waar u zich een paar dagen volledig kunt ontspannen. Hostels zijn er nauwelijks, maar de prijzen van hotels zijn zo laag dat dit eigenlijk geen gemis is. Wilt u in een budget hotel overnachten, vraag dan wel om eerst de kamers te zien en controleer de hygiëne van de matrassen. Accepteer ook geen abnormaal hoge prijzen, omdat buitenlanders vaak worden opgelicht. Over het algemeen heeft u echter niets te vrezen. Zoekt u een echt traditionele overnachting, dan kiest u voor een guesthouse in een Harari-huis in de stad Harar. Kamperen is wat minder gewoon in Ethiopië, maar bij de berggebieden en bij de natuurparken treft u wel degelijk simpele campings aan, specifiek voor de trekker en wandelaar.

Het vervoer door Ethiopië

Bij een georganiseerde rondreis door Ethiopië hoeft u zich over het vervoer geen zorgen te maken, want dit wordt voor u geregeld. U zal waarschijnlijk met het vliegtuig in Addis Abeba landen en vervolgens uw reis door Ethiopië voortzetten. Vanuit Addis Abeba kunt u ook verder vliegen naar andere grote steden in het land. Het openbaar vervoer in Ethiopië is wat onvoorspelbaar. Lange afstandsbussen vertrekken bij zonsopgang en is de bestemming bij zonsondergang niet bereikt, dan wordt er een pauze ingelast. Veel plaatsen in het zuiden zijn lastig te bereiken met het openbaar vervoer en dit wordt dan ook meestal via het vliegtuig gedaan. Als u uw boardingpass en ticket van Ethiopian Airlines bewaart, dan krijgt u korting op nationale vluchten. Het wordt afgeraden om zelf een auto te huren in Ethiopië, omdat de wegen vaak onbegaanbaar zijn, maar ook omdat het verkeer erg chaotisch is en loslopend vee en andere weggebruikers onvoorspelbaar zijn. Daarom is het het beste om een auto te huren met een chauffeur die de stad en het land kent en die u echte parels kan laten zien die u anders misschien gewoon voorbij was gelopen.

Het klimaat en de beste reistijd om Ethiopië te bezoeken

Eigenlijk is het klimaat in Ethiopië het gehele jaar door erg aangenaam. In Addis Abeba is de gemiddelde temperatuur per jaar bijvoorbeeld 17 graden Celsius, maar in het zuiden dat lager ligt kan het in de zomer erg warm en droog zijn. Het westen van Ethiopië is ´s zomers ook warm, maar deze warmte is wat vochtiger. Gaat u naar het berggebied, houdt u er dan rekening mee dat de temperaturen op sommige hoogtes nooit boven de 10 graden komen. Ook ´s nachts kan het daar bijzonder koud worden en hier moet u op voorbereid zijn. Ethiopië kent ook een regenseizoen en deze ligt tussen juni en half september en januari tot begin maart. Gaat u naar de Omo Vallei, dan is het regenseizoen in september en in maart/april. De zware regenbuien die dan vallen hebben al menig akker doen overlopen en menig weg doen wegspoelen. Hierdoor kan uw rondreis door Ethiopië grote vertraging oplopen. De beste maanden om naar Ethiopië te reizen zijn dan ook tussen mei en oktober, in verband met de kans op zware regenval tijdens de rest van het jaar. Gaat u echter op het goede moment, dan is het weer ideaal voor een rondreis door Ethiopië en zal u vast en zeker door dit land niet worden teleurgesteld.