Rondreis Gambia

Rondreis GambiaHet kleinste land op het Afrikaanse vasteland dompelt u onder in een sfeervol, kleurrijk geheel. Een rondreis Gambia betekent kennismaken met levendige steden en authentieke vissersdorpjes, zonnebaden langs de prachtige kust en dieren -vooral vogels- spotten in het groene binnenland. De meeste van de twee miljoen inwoners van ‘The smiling coast of Africa’ wonen rond de kuststreek, waar ook de meeste steden zijn gelegen. Maakt u een Gambia rondreis, dan kunt u op een rustig tempo alle bezienswaardigheden bekijken. Het land is namelijk net zo groot als een kwart van Nederland en is zelfs ook nog vlakker.

De Gambia-rivier domineert het landschap in het binnenland. Gedurende het rondreizen in Gambia zult u keer op keer versteld staan van de vriendelijkheid van de bevolking. Bovendien behoort het land tot de veiligste van het gehele Afrikaanse continent. De afgelopen tientallen jaren heeft Gambia, dat aan de westkust van Afrika aan Senegal grenst, zich tot een unieke toeristische bestemming weten te ontwikkelen. Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor het land, gevolgd door visserij, veeteelt en landbouw. Gambia reizen kunnen dankzij het aangename en stabiele klimaat het hele jaar door.

Bestemmingen en hoogtepunten in Gambia

De meeste bezoekers zijn zonaanbidders en reizen naar Gambia voor de prachtige stranden. Wilt u dit kleine, maar veelzijdige land beter leren kennen? Dan zijn een van de vele mogelijke Gambia rondreizen een echte aanrader. Of u nu voor een individuele rondreis Gambia of een groepsrondreis Gambia kiest, uw reis zal altijd starten in hoofdstad Banjul. Deze stad is uniek gelegen, op een eilandje dat via een lange brug verbonden is aan het zuidelijke gedeelte van het vasteland (het deel onder de Gambia-rivier).

Al in de hoofdstad ziet u enkele van de bijzonderste bezienswaardigheden van uw rondreis Gambia. Zo is de Albert Market een straatmarkt die een kleurrijke mengeling van lokale bevolking en reizigers is. De King Fahad Moskee met zijn twee typerende minaretten vraagt er ook om op de gevoelige plaat vastgelegd te worden. Enkele koloniale gebouwen doen herinneren aan de periode van Britse overheersing. In het Gambia Nationaal Museum krijgt u een goede indruk van de geschiedenis en de cultuur van het land.

Behalve hoofdstad Banjul kunt u tijdens uw rondreis Gambia nog meer interessante steden aandoen. Bakau staat bijvoorbeeld bekend om zijn botanische tuinen en krokodillenpoel. Kotu en Kololi zijn populaire kustplaatsjes die aan de westkust zijn gelegen. Deze met palmbomen gesierde badplaatsjes zijn ook the place to be voor watersporters. De golven trekken vooral surfers aan. Hier dichtbij vindt u het Nationaal Park Bijilo, dat bekend staat om zijn aapjes. Toepasselijk noemt men het park ook wel Monkey Forest of Monkey Town.

Een andere kustplaats die eigenlijk niet aan uit reis in Gambia zou mogen ontbreken, is het in het zuiden gelegen Sanvang Beach. Dankzij het feit dat dit strand ook wel Paradise Beach wordt genoemd, zal het weinig verdere uitleg nodig hebben. De lokale gebruiken aan het eind van de middag maken een bezoek aan deze plaats nog onvergetelijker dan het al is. Ook vissersdorpje Tanji is de moeite van het bezoeken waard. In dit authentieke kustdorpje is het tot de namiddag rustig. Wanneer de vissers terugkomen met hun dagvangst begint de typisch Afrikaanse chaos.

Zoekt u met het reizen naar Gambia voornamelijk naar natuur? Alhoewel u de Big Five in dit land niet zult treffen, zijn de natuurparken bijzonder mooi en charmant. De beste manier om het Gambiaanse binnenland te verkennen, is per boot over de Gambia rivier. Hij is ruim elfhonderd kilometer lang. In het binnenland wordt de begroeiing steeds dichter. Langs de Gambia rivier ligt het Kiang West National Park, het grootste park van het land. U ziet er zowel mangrove bossen als savanne en regenwoud. Abuko is het grootste nationale park van het land. Baobab Island is een waar vogelparadijs.

Soorten rondreizen in Gambia

Kiest u voor een van de verschillende Gambia rondreizen, dan bereikt u uw volgende bestemming vrij eenvoudig. Vanaf Amsterdam vliegt u in slechts zes uur naar dit verrassende Afrikaanse land. Vanaf de eerste stap die u zet, heeft u het gevoel in een geheel andere wereld terecht te zijn gekomen. Een Gambia rondreis is een prima keuze voor een eerste kennismaking met het Afrikaanse continent, of wanneer u een nog relatief onervaren reiziger bent. Neemt u deel aan een groepsreis Gambia, dan volgt u een vooraf uitgestippeld programma.

Maakt u liever een individuele rondreis Gambia, dan kunt u uw reis precies zo samenstellen, zoals u dat wilt. Ook kunt u natuurlijk individueel een vooraf uitgewerkt programma volgen. Wat vervoer betreft bent u over het algemeen dan aangewezen op een huurauto. Dit hoeft echter geen belemmering te zijn, aangezien de afstanden tussen de diverse bezienswaardigheden relatief klein zijn. In hoofdstad Banjul is het enige vliegveld van het land gelegen. Het rondreizen in Gambia begint en eindigt daar dus altijd.

Accommodaties in Gambia

Vanwege de almaar toenemende populariteit van Gambia reizen zijn er accommodaties in overvloed. Zeker aan de Atlantische kuststrook, die ook wel Senegambia wordt genoemd. De accommodaties waaruit u in dit gebied kunt kiezen, liggen in verschillende prijscategorieën. Ook luxe resorts behoren tot de mogelijkheden. Naarmate u verder het binnenland intrekt, des te minder zullen deze resorts vertegenwoordigd zijn. U verblijft in groene gebieden voornamelijk in ecolodges. De kampementen of bungalowparken bevinden zich veelal langs de oevers van de Gambia-rivier. Het absolute pluspunt van deze accommodaties is dat u zich er werkelijk één voelt met de natuurlijke omgeving.

Vervoer in Gambia

Uw rondreis Gambia start dus in Banjul. Eenmaal geland arriveert u in ongeveer een uur in het centrum van deze stad. Maakt u een groepsrondreis Gambia, dan wacht u op het vliegveld een charter of een bus op die u naar uw hotel brengt. Reist u individueel, dan huurt u een auto of neemt u een taxi. U maakt gebruik van groengekleurde taxi’s. Dit zijn toeristentaxi’s. De taxi’s met een gele kleur zijn er vooral voor de lokale bevolking.

Het rijden in Gambia kan vanwege de slechte condities van het wegdek en het in onze ogen soms roekeloze rijgedrag een uitdaging zijn. Neemt u zelf liever niet plaats achter het stuur wanneer u Banjul verlaat, dan bestaan er de Bush taxi’s. Deze minibusjes rijden u volgens een dienstregeling van de ene naar de andere belangrijke plek of bezienswaardigheid in Gambia. Naast de boot die u over de Gambia-rivier kan vervoeren, is het dé manier om het binnenland te bereiken.

Het klimaat en de beste reistijd voor uw reis naar Gambia

Niet voor niets zijn Gambia reizen het hele jaar door zo ontzettend populair. Niet alleen tijdens de zomermaanden, maar ook gedurende de gehele winterperiode kunt u rekenen op zon. Een Gambia rondreis kan wat betreft temperatuur dus het hele jaar door. Wel zijn er enkele maanden die wat gunstiger zijn in verband met de regenval. Vanwege het subtropische klimaat dat er in het land heerst, is er sprake van een regenseizoen die de maanden juli, augustus en september beslaat.

De beste maanden voor een rondreis Gambia zijn januari tot en met mei, november en december. In deze maanden koelt het in de avonden af tot een aangename temperatuur. Zo kan uw nachtrust ongestoord verlopen. Dit is vooral een prettig gegeven wanneer u in het binnenland in een lodge zonder faciliteiten zoals airconditioning verblijft (wat in het geval van het huren van een ecolodge nogal eens opgaat). De dagtemperatuur bereikt namelijk niet zelden temperaturen die dichtbij de veertig graden liggen.