Rondreis Georgië

rondreis georgieVoor het maken van een rondreis bieden steeds meer landen aan. Dit zijn landen die ver weg liggen, maar ook iets dichter bij huis zijn zeer interessante landen te vinden. Dat is met name het geval in Oost Europa. Deze regio in Europa is in de afgelopen bezig met een sterke groei. Dat is onder andere te zien in Georgië. Dit land leent zich uitermate goed voor een rondreis. U kunt dit land op meerdere manieren ontdekken. Op welke manieren? U kunt in dit artikel alles lezen over het reizen in/door Georgië.

In Oost-Europa is dit land gelegen tussen onder andere Rusland, Azerbeidzjan, de Zwarte Zee en Turkije. Door de ligging heeft dit land zowel Europese als Aziatische invloeden. Officieel hoort Georgië niet tot de Europese Unie, maar is het wel lid van onder andere de Raad van Europa en de Wereldhandelsorganisatie. Door de toenemende economie in Georgië is het de verwachting dat dit land steeds belangrijker gaat worden voor de handel in Europa. Het is geen al te groot land, maar het heeft wel een bijzondere ligging. Deze bijzondere ligging zorgt er tevens voor dat het mogelijk is om een zeer unieke rondreis door het land te maken. Een rondreis waarbij u kunt genieten van de prachtige natuur, interessante steden en een levendige historie en cultuur.

Bestemmingen en hoogtepunten in Georgië

Een van de pijlers in Georgië is de hoofdstad; Tbilisi. Met ongeveer 1,5 miljoen inwoners is Tbilisi overigens ook de grootste stand van dit Oost Europese land. In tijn totaliteit wonen er ongeveer 5 miljoen mensen in het land met een oppervlakte van 69.700 vierkante meter. Maar, in Tbilisi kunt u in ieder geval bijzonder veel hoogtepunt tegen komen. Dat is onder andere te danken aan het feit dat deze stad een belangrijke rol gespeeld heeft in de oudheid. Voor de Georgische rijken was dit namelijk dé stad waar alles gebeurde. Mede hierdoor is er flink veel historie en cultuur te vinden. Dat wordt ook nog eens versterkt doordat zowel Europese- als Aziatische invloeden zichtbaar zijn in de stad. Al met al een zeer bijzondere stad. Het is absoluut de moeite om deze stad bij een rondreis door Georgië te betrekken.

Georgië heeft echter nog veel meer te bieden. Onder andere provincie Kakethi is interessant. In de eerste plaats is dat te danken aan het landschap in deze provincie. Een uitgestrekte vallei speelt hier de hoofdrol in combinatie met de met sneeuw bedekte Kaukasus bergen. Het is in deze provincie dan ook mogelijk om wijngaarden te zien, terwijl u op de achtergrond hoge bergen ziet. Erg fraai om eens te zien.

Ook is het aan te raden om enkele (oude) steden te bezoeken. We hebben het hierbij onder meer over Mtscheta. Deze stad staat bekend als één van de oudste steden van het land en bevat twee monumenten die op de UNESCO Werelderfgoedlijst pronken. Ook Rustavi, Gori, Batumi en Kutaisi zijn interessante steden. Het leuke aan deze steden is dat deze vanwege de ligging bepaalde invloeden hebben. Om een voorbeeld te noemen; Batumi ligt vlakbij de Turkse grens en daardoor zijn de invloeden van de Turken duidelijk zichtbaar.

Bij het maken van een rondreis door Georgië is de veelzijdigheid dan ook één van de interessante zaken. Geen een regio in Georgië lijkt op een andere regio. Door deze veelzijdigheid is het bijzonder leuk om door het gehele land rond te reizen.

Soorten rondreizen in Georgië

De inwoners van Georgië heten u graag welkom voor een rondreis. Het toerisme wordt steeds belangrijker in Georgië en dat is uiteraard niet zonder reden. Het is in Georgië mogelijk om een individuele rondreis te maken, maar u kunt ook opteren voor een groepsrondreis. Beide varianten hebben zo hun voordelen. Gezien het gebrekkige Engels van vele inwoners is een groepsrondreis wellicht verstandiger. Dan weet u zeker dat u op de juiste plekken terecht komt.

Een leuk onderdeel van een rondreis door Georgië is de variatie. Geen een dag is hetzelfde; de groepsrondreizen van touroperators zijn dus ook erg gevarieerd. Dit betekent dat u elke dag wel iets bijzonders ziet of mee maakt, waardoor de rondreis absoluut onvergetelijk is. Overigens beginnen de meeste rondreizen in Georgië vanuit de hoofdstad Tbilisi. Dit is namelijk ook de stad waar u met één tussenstap naar toe kunt vliegen vanaf Schiphol. Het is overigens ook mogelijk om vanuit Schiphol naar Batumi te vliegen; dat is een stad in het zuidwesten van Georgië grenzend aan Turkije.

Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat u een unieke rondreis in Georgië kunt maken. U zit binnen enkele uren vanuit Tbilisi in één van de afgelegen regio’s. Daar moet u niet raar opkijken als u een paard met wagen inhaalt; in sommige regio’s van Georgië leeft men namelijk nog onder ouderwetse omstandigheden.

Accommodaties in Georgië

Georgië is pas in 1991 ontstaan, nadat destijds de Sovjet-Unie uiteengevallen was. Dit betekent dat Georgië, op het moment van schrijven, pas 28 jaar bestaat. In deze 28 jaar heeft Georgië een flinke groei door weten te maken, maar dat geldt dus nog niet voor alle regio’s. Het is daarom goed mogelijk dat u in bepaalde landelijke regio’s weinig tot geen slaapplekken vindt. Mocht u een individuele rondreis maken, kunt u in ieder geval wel rekenen op de inwoners van Georgië. Deze mensen staan namelijk te boek als zeer gastvrij en vriendelijk.

Terugkomend op de accommodaties zien we dat in de grotere steden voldoende hotels te vinden zijn. Deze hotels zijn van acceptabel niveau en worden steeds meer naar de maatstaven van het Westen ontwikkeld. In de landelijke gebieden is het vinden van een accommodatie dus nagenoeg onmogelijk. Het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden gedurende het plannen van een rondreis door Georgië. Bij het boeken van een groepsrondreis door Georgië kunt u er van uit gaan dat u in prima accommodaties verblijft.

Vervoer in Georgië

Het vervoer in Georgië is zeer divers te noemen. In de grote steden, waaronder Tbilisi, kunt u dure auto’s vinden. Maar, enkele uren verderop in de landelijke gebieden rijdt men nog met paard en wagen rond. Deze tegenstellingen zijn niet geheel vreemd in het land. Dat geldt daarmee ook voor het vervoer in Georgië. In de grote steden is bijvoorbeeld het openbaar vervoer steeds beter geregeld, maar in de landelijke gebieden is dat absoluut niet het geval. Bij het plannen van een rondreis is het dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden. Als u een groepsrondreis gaat boeken, wordt u hoogstwaarschijnlijk met een nette touringcar door het land gereden. Bij een individuele rondreis kan het een optie zijn om zelf een auto te huren. Houd daarbij wel rekening met de matige staat van het wegennet in Georgië.

Tussen de steden Tbilisi en Batumi is ook nog prima treinverbinding te vinden. Maar, verder bent u in de steden voornamelijk op taxi’s of minibusjes aangewezen. Het aanbod van taxi’s is in deze steden enorm, omdat veel mensen op die manier geld proberen te verdienen.

Verder kunt u gebruik maken van Marskrutky. Dit zijn minibusjes waar maximaal achttien personen in kunnen. Deze minibusjes zijn prima betaalbaar en rijden door het gehele land.

Het klimaat en de beste reistijd voor uw reis naar Georgië

In Georgië heeft men drie verschillende klimaten. Te weten: subtropisch klimaat, overgangsklimaat (subtropisch en woestijnklimaat) en een hooggebergte klimaat. Deze klimaten zijn met name ontstaan doordat er behoorlijk veel hoogteverschil in Georgië is. Doordat er verschillende klimaten zijn, verschillen de temperaturen per regio dus ook fors.

Het is daarom enigszins lastig om een beste reistijd aan te wijzen. Als we u een tip mogen geven, kunt u wellicht het beste voor periode april tot en met september gaan. De temperaturen zijn in die maanden dik in orde; een welkome aanvulling bij een indrukwekkende rondreis.