Een rondreis in Groenland maken

Groenland rondreisEen rondreis in Groenland toont u de woeste Arctische natuur zoals nergens ter wereld. Groenland is één van de grootste en tevens dunst bevolkte eilanden ter wereld. Het eiland bevindt zich deels boven de poolcirkel, waardoor maar een relatief klein deel ervan goed bewoonbaar is. Officieel is Groenland een onderdeel van het koninkrijk Denemarken, maar in de praktijk heeft het zijn eigen overheid. Door de noordelijke ligging is dit koude deel van de wereld relatief ongerept, en een geweldige reisbestemming voor avonturiers en mensen die unieke, wilde Arctische landschappen willen bewonderen. Maar ook zijn er in Groenland wel degelijk steden met moderne voorzieningen en goede accommodaties aanwezig.

De meeste steden van Groenland bevinden zich aan de zuidwestelijke kust van het eiland. Bij een georganiseerde rondreis doet u vaak meerdere van deze steden aan. Een rondreis in Groenland brengt u via de zee bij de poolcirkel, waarbij u het Noorderlicht, uitgestrekte ijsvlakten, fjorden en gletsjers kunt zien. Het is ook mogelijk om een stuk van het eiland te voet te doorkruisen tijdens een wandeltocht.

De bestemmingen en hoogtepunten van een rondreis in Groenland

Groenland biedt de Europese reiziger vergezichten die een levenslange indruk zullen maken. De ongelooflijke woestheid en onherbergzaamheid van de ijsvlakten, gletsjers en de Noordelijke IJszee bieden een haast onnatuurlijke ervaring. In de herfst is het mogelijk om, tijdens speciale bootreizen voorbij de poolcirkel, het beroemde Noorderlicht te bekijken. Het eiland bezit diverse warmwaterbronnen en geisers. In sommige van deze natuurlijke warme bronnen kunt u gerust een duik nemen. Op diverse plekken Is het mogelijk om te skiën, te jagen, te rotsklimmen en een tocht per skimobiel te ondernemen.

De oostkust van Groenland heeft maar een paar nederzettingen waar meer dan 1.000 bewoners leven. Aan deze kust vinden we de grootste fjord ter wereld, de indrukwekkende Scoresbysund. Deze fjord kan met een boot doorkruist worden, wat een ongelofelijke indruk oplevert. Aan de zuidwestkust vinden we verschillende landschappen die een bezoek meer dan waard zijn.

De meeste steden van Groenland bevinden zich aan de ijsvrije zuidwestkust van het eiland. De kleine steden van het eiland die door de meeste tours worden aangedaan, bieden kleinschalige maar moderne voorzieningen. Deze stadjes staan vol met de kenmerkende in vrolijke kleuren geschilderde houten huizen.

  • De hoofdstad Nuuk is een van de steden die absoluut een bezoekje waard is. De stad heeft ongeveer 15.000 inwoners, stad bezit een universiteit, hoogbouw en lijkt in grote lijnen op een Europese stad. Hier is het mogelijk om te winkelen en uitstekend te eten.
  • Torssuqatoq biedt het uitzicht op een prachtig bergmassief, waar het mogelijk is om te klimmen en wandelen.
  • Qaqortoq is een andere stad die bij rondreizen vaak inbegrepen is. Deze stad staat bekend als de meest aantrekkelijke stad in Groenland. In de zomer zijn de valleien rond de meeste van deze steden ijsvrij en bedekt onder een tapijt van bloemen.
  • De op één na grootste stad Sisimiut, gelegen aan een prachtige baai, biedt een rustpunt tijdens diverse rondreizen.

Van oorsprong werd Groenland bevolkt door de Inuit, die leefden van de jacht op walvissen en rendieren. Hun nederzettingen, die voor een groot deel aangepast zijn aan de moderne tijd, vallen te bezoeken. In de middeleeuwen werd het eiland tijdelijk gekoloniseerd door ondernemende Noormannen. Er zijn drie overgebleven ruïnes van deze Noorse veroveraars, die later weer van het eiland verdwenen, waarschijnlijk door klimaatverandering en voedselgebrek. In Qaqortoq bevindt zich ook een Vikingmuseum dat gewijd is aan deze vergeten kolonisten. Vanaf de 17e eeuw werd het eiland gekoloniseerd door de Denen. De cultuur op het eiland kan dus onder de Scandinavische cultuur worden gerangschikt. De bewoners zijn redelijk op zichzelf gericht, maar vriendelijk en behulpzaam.

De afgelopen decennia heeft men sterk geïnvesteerd in de ontwikkeling van het toerisme. Toch is het land nog veel minder toeristisch dan minder geïsoleerde delen van de wereld. U kunt op Groenland uitstekend eten, zo wel traditioneel voedsel, als bekende kost zoals pizza’s. De hotels in de steden bieden een sober maar goed comfort.

De Groenlandse natuur

Er zijn prachtige en nog nauwelijks bezochte fjorden in het binnenland van Groenland. Landinwaarts vinden we bovendien de unieke Arctische fauna terug. Grote kuddes rendieren en muskusossen leven hier een volledig natuurlijk bestaan. De kusten bieden tijdens rondreizen in Groenland de mogelijkheid om andere dieren te zien: zeehonden, walrussen, zeevogels en ijsberen vallen van relatief korte afstand te bewonderen. Met ééndaagse boottochten kunnen er bovendien op zee walvissen bekeken worden tijdens zogenaamde de whale watching tours.

Hoe ziet een rondreis in Groenland er uit

Groenland is een voor een groot deel ongecultiveerd land. Er is bijvoorbeeld geen noemenswaardig wegennetwerk, dus een rondreis vindt praktisch nooit per auto langs. Zeereizen vanuit en naar de ijsvrije havens in het zuiden van het land zijn daarentegen in alle vormen en maten beschikbaar. Er zijn ook speciale reizen die naar het hoge noorden voeren. Bij de poolcirkel valt daar dan vrijwel gegarandeerd het Noorderlicht te bewonderen. Ook is het mogelijk om bij Groenland rondreizen een hondensledetocht te boeken. Bij deze unieke manier van reizen reist u per slee getrokken door 8 tot 12 sledehonden, inclusief hun menner. Bij deze one in a lifetime ervaring vliegt u over uitgestrekte ijsvlakten en krijgt u de meest verborgen plekken van Groenland te zien. Bij een reis per hondenslee heeft u een grote kans om de inheemse diersoorten tegen te komen. Rondreizen hebben ook vaak trekking-onderdelen inbegrepen. Hierbij wandelt u in groepsverband met een inheemse gids langs gletsjers, door ijstunnels, en over bevroren rivieren. Een ander vervoersmiddel dat vaak bij rondreizen in Groenland wordt gebruikt is een zogenaamde RIB-boot: een snelle motorboot die kleine groepen mensen tot in de diepste fjord kan brengen. Zo is het mogelijk om snel en van en naar bezienswaardigheden te reizen, zonder onnodig lang over de onherbergzame ijsvlakten te hoeven trekken.

Accommodaties bij een rondreis in Groenland

Een rondreis door Groenland is geschikt voor avontuurlijke reizigers. Groenland rondreizen verbinden vaak de verschillende ver uit elkaar liggende bestemmingen. Door het koude klimaat en door de vaak verre afstanden is het noodzakelijk om over een bepaalde pioniersgeest te beschikken. Groenland bezit, door de groeiende populariteit van het toerisme, steeds meer kleinschalige verblijven waar deelnemers aan rondreizen kunnen overnachten. Die varieren van kleine kamers bij particulieren, via middelgrote hostels met goede voorzieningen, tot grote hotellen die een luxe bieden zoals we die in West-Europa gewend zijn. Bij een bezoek aan de Inuit zijn er ook mogelijkheden voor overnachtingen, vaak onder vrij basale omstandigheden. Deelnemers aan de meest avontuurlijke trektochten slapen een groot deel van de reis in een tentenkamp op fjorden. De prijzen van de hostels en van de hotels zijn vergelijkbaar met die in ons land.

Vervoersmiddelen bij een rondreis door Groenland

Zoals we al zeiden is het wegennetwerk van Groenland nauwelijks ontwikkeld. Reizen vinden dus plaats via een bonte verzameling aan alternatieve vervoersmiddelen. De meest gangbare manier om een rondreis te is van haven naar haven te varen per schip. De schepen variëren van kleine zeilschepen tot grote cruiseschepen. Bezienswaardigheden in het binnenland kunnen bezochtworden via scootmobiel of via hondensledetocht. Sommige specifieke locaties vallen alleen te bereiken per helikopter. Groenland biedt een keur aan avontuurlijke manieren om te reizen, waarbij u er rekening mee moet houden dat de omstandigheden een stuk ruiger kunnen zijn dan die in ons eigen land.

Klimaat en beste bezoektijd voor een rondreis door Groenland

Het zal u niet verbazen dat de noordelijke ligging van het land zorgt voor een gemiddelde erg lage temperatuur. Om de ergste kou te vermijden, is de beste reistijd de maanden maart en april. Dan is het weer vrij rustig en valt er vaak mooie, goed beloopbare sneeuw. In de zomer (juni tot augustus) komt de temperatuur boven het vriespunt uit, en is het vaak regenachtig.

Praktische informatie voor een rondreis door Groenland

  • Voor een Groenland rondreis heeft u een geldig paspoort nodig. Dit geldt ook voor kinderen. Ook heeft u altijd een visum heeft u nodig: dit is van tevoren te bestellen bij de ambassade in Groenland in Brussel.
  • Groenland is een veilig land en heeft goede medische voorzieningen, maar door de lage bevolkingsdichtheid kan het lang duren voordat noodhulp ter plekke, is als u ziek wordt of een ongeluk krijgt tijdens uw Groenland rondreis.
  • Als u naar Groenland reist, houd dan rekening met de lage temperaturen en de lange reistijden. Zorg voor voldoende isolerende en wind- en waterdichte kleding, en thermisch ondergoed en thermische sokken, en stevige wandelschoenen.