Rondreis Guatemala

rondreis guatemalaGedurende het maken van een rondreis is geen een dag hetzelfde. Integendeel zelfs; bij een rondreis wordt u elke dag weer in contact gebracht met nieuwe ervaringen. Dat is dan ook één van de leukste aspecten aan het maken van een rondreis. Dat wordt bovendien nog eens versterkt als u voor een uitermate interessant land kiest voor het maken van de rondreis. Uiteraard heeft u daar voldoende keuze voor, maar wij willen graag een zeldzaam land met u bespreken. Guatemala staat namelijk in Nederland niet te boek als een vakantieland pur sang. Toch heeft juist dit land ongelooflijk veel te bieden; met name op het gebied van een rondreis.

De Republiek Guatemala, kortweg Guatemala, is een land gelegen in Centraal-Amerika. Het land grenst aan meerdere landen, waaronder Honduras, El Salvador en Brazilië. Ook is Mexico één van de buurlanden; ook dat is overigens een geschikt land voor het maken van een indrukwekkende rondreis. Eén van de leuke aspecten aan Guatemala is het gevarieerde landschap. Alle regio’s van Guatemala hebben namelijk een uniek landschap, waardoor elke dag van de rondreis anders zal zijn.

Door de jaren heen heeft Guatemala een flinke groei mee gemaakt. Dat is onder andere terug te zien in Guatemala-Stad; dat is de hoofdstad van het land. Deze groei is ook terug te zien in de groei van het inwoneraantal. Sinds het jaar 2002 is de bevolking in Guatemala namelijk met meer dan 4 miljoen gestegen. Dat is een behoorlijk aantal in nog geen 20 jaar. Met name als we naar het totale aantal huidige inwoners kijken; iets meer dan 15,5 miljoen.

Bestemmingen en hoogtepunten in Guatemala

Zoals in nagenoeg elk land speelt de hoofdstad ook in Guatemala een belangrijke rol. De hoofdstad in Guatemala heeft overigens geen al te unieke naam gekregen; Guatemala-Stad ofwel Guatemala City. In deze stad is een interessant historisch centrum te vinden, waarin onder andere veel ouderwetse cultuur terug gevonden kan worden. Ook is het voor toeristen een prima stad om een avondje op stap te gaan of om door één van de vele musea te slenteren.

Maar, dat is niet het enige in Guatemala. Nee, het landschap in dit land is namelijk werkelijk waar bizar. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in de vele vulkanen die het land rijk is. Deze vulkanen zijn een geschenk van de natuur en het is daarom bijzonder indrukwekkend om dit te zien. De Pacaya vulkaan is een treffend voorbeeld van een vulkaan. Het is mogelijk om deze vulkaan te beklimmen, maar daar is wel enige voorbereiding voor vereist. De tocht duurt namelijk zo’n twee uur, waarbij u continue door een gids begeleid wordt. Het beklimmen van een dergelijke vulkaan is absoluut een hoogtepunt gedurende uw rondreis door Guatemala.

Naast de vulkanen heeft Guatemala nog een ander hoogtepunt op het gebied van natuur; de jungles. In deze jungles vindt u niet alleen bijzondere dieren, maar ook allerlei verborgen schatten. Onder andere de Maya’s hebben een hoop verborgen schatten in de jungles achtergelaten. Een bezoek aan bijzonder El Mirador is een absolute aanrader. Bijzonder indrukwekkend om dergelijke schatten midden in de jungle te zien. Overigens is El Mirador gelegen vlakbij de stad Tikal. Het bezoeken van Tikal is ook zeker een aanrader. Dit is namelijk één van de belangrijkste en grootste steden in de historie van de Maya’s. Voor historieliefhebbers is het bezoeken van Tikal dan ook een must-do.

Als laatste hoogtepunt willen we de oude hoofdstad Antigua nog benoemen. Dit is één van de mooiste steden in het land; dat is onder meer te danken aan de aanwezigheid van vele koloniale bouwwerken. Gedurende uw rondreis door Guatemala mag een bezoek aan deze stad dan ook niet ontbreken.

Soorten rondreizen in Guatemala

Wilt u graag kennis maken met de oude Maya cultuur? Of wilt u één van de vulkanen in het land bezichtigen? Of wilt u genieten van de vele steden in het land die bomvol historie en cultuur zitten? Als u op al deze vragen ‘ja’ geantwoord heeft, heeft u geluk. Het is namelijk met een rondreis mogelijk om alle facetten van dit land te zien. Guatemala is een relatief veilig land, waardoor u probleemloos een privé rondreis kunt maken. Net zoals in alle andere landen geldt daarbij wel dat een goede voorbereiding het halve werk is.

Bij het maken va een privé rondreis door Guatemala dient u met enkele zaken rekening te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het feit dat u de juiste kleding mee moet nemen. Als u één van de vulkanen wilt beklimmen, heeft u specifieke kleding nodig. Dat geldt eveneens als u de jungle wenst te bezoeken. Het is dan ook aan te raden om hier vroegtijdig over na te denken en op te anticiperen.

U kunt echter ook met een groepsrondreis dit land verkennen. Bij een groepsrondreis is de route reeds voor u uitgestippeld. U kunt er daarbij van uit gaan dat de beste en meest comfortabele hotels geregeld zijn.

Accommodaties in Guatemala

Met name in de grote steden kunt u prachtige en luxe hotels terug vinden. Maar, Guatemala staat ook juist bekend om de plattelandsgebieden. In dergelijke plattelandsgebieden kunt u ook voldoende slaapgelegenheden vinden. U kunt hierbij denken aan een lodge of aan een hostel. In een dergelijke accommodatie maakt u echt kennis met het dagelijkse leven op het platteland in Guatemala. Bovendien zijn de kosten voor het overnachten in een lodge of in een hostel nihil. Dat maakt het nóg leuker.

Als u een privé rondreis door Guatemala gaat maken, is dit één van de zaken die u goed voor moet bereiden. Het is dan ook aan te raden om de route zo efficiënt mogelijk in te delen. Op basis van de uitgestippelde route kunt u naar de mogelijke accommodaties op zoek gaan.

Vervoer in Guatemala

Het vervoer in Guatemala is een ware ervaring. De meeste ritten worden namelijk met bussen gedaan. Deze bussen zijn echter niet de nette en schone bussen zoals wij deze kennen. Nee, in Guatemala worden met name oude schoolbussen uit Noord-Amerika gebruikt. Deze bussen worden niet alleen met personen gevuld, maar ook met kippen. Hier komt dan ook de bijnaam ‘kippenbus’ of ‘chickenbus’ vandaan. Met deze bussen kunt u in ieder geval van locatie naar locatie reizen.

In de grote steden is het ook mogelijk om een taxi te nemen. Ook dat gaat niet zoals wij het kennen. Men heeft namelijk geen meters in de taxi’s zetten. Spreek daarom vooraf een prijs af. Het is daarbij uiteraard ook mogelijk om af te dingen.

Indien u een individuele rondreis gaat maken, is het mogelijk om een auto te huren. Houd er daarbij wel rekening mee dat het wegennet van Guatemala niet al te denderend is. Onverharde wegen zijn daar meer regel dan uitzondering. Deze wegen zijn echter in het regenseizoen (mei tot en met oktober) niet altijd even goed begaanbaar.

Om in Guatemala te raken, kunt u het vliegtuig vanaf Schiphol nemen. U moet daarbij wel rekening om 1 of 2 tussenstops.

Het klimaat en de beste reistijd voor uw reis naar Guatemala

U kunt het beste in de maanden november tot en met april naar Guatemala afreizen. In de overige maanden is er namelijk sprake van het regenseizoen; in die maanden kan er écht een hoop regen vallen. Voor het optimaliseren van de rondreis is het dan ook verstandiger om tussen november en april te reizen.

Guatemala is echter een land waar de zee en de hoogteverschillen van invloed op de temperatuur zijn. Dit gaat overigens gepaard met een tropisch klimaat, waardoor de temperaturen behoorlijk hoog op kunnen lopen. Het is mogelijk dat de temperaturen ver boven de 30 graden komen, waarbij de luchtvochtigheid ook bijzonder hoog is. Houd ook daar rekening mee bij het plannen van een rondreis door Guatemala.