Rondreis Ierland

Rondreis IerlandEen rondreis Ierland is weliswaar geen reis voor zonzoekers, maar bent u op zoek naar rust en ruimte, dan is dit de bestemming voor u. Wanneer we het over Ierland hebben, hebben we het over het grootste gedeelte van het gelijknamige eiland. De overige twintig procent wordt bedekt door Noord-Ierland. Het land heeft rond de vijf miljoen inwoners, die verspreid over een oppervlakte van bijna 70.000 vierkante kilometer wonen. Het land heeft een lage bevolkingsdichtheid. Steeds meer reizigers weten Ierland te vinden.

De ontspannen, vriendelijke Ieren zijn maar wat trots op hun land en cultuur. De ongerepte natuur van het eiland is gesluierd in een vleugje mysterie. Kiest u uit een van de rondreizen Ierland, dan treft u in het centrale deel van het land een heuvelachtig landschap met talloze meren. Aan de oostkust vindt u de schoonste zandstranden van Europa. De westkust is precies het tegenovergestelde. De torenhoge kliffen die loodrecht naar beneden lopen geven hem zijn grillige karakter. De Shannon-rivier kabbelt vreedzaam door het binnenland.

Bestemmingen en hoogtepunten in Ierland

Reizen naar Ierland brengen u natuur, cultuur, historie en gezellige pubs. De sprookjesachtige landschappen met de vele kastelen zijn een interessante tegenhanger van de bruisende steden. Hoofdstad Dublin, aan de oostkust, biedt u alles wat u tijdens een Ierland rondreis in een stad zoekt. Musea, theaters en pubs zijn allemaal goed vertegenwoordigd. De vele kastelen, kathedralen en parken geven de stad zijn authentieke karakter. Cork is de zuidelijkste stad van het land en ook nog eens een heel kleurrijke. In deze charmante stad draait het allemaal om lekker eten en ontspannen. Palmbomen en fuchsia’s komen volop voor.

Wat natuur betreft staan de Cliffs of Moher bovenaan uw lijstje. Ze behoren tot de hoogste kliffen van Europa en bieden u een imponerend uitzicht. Het is ook mogelijk om met een bootje langs de kliffen te varen. Maakt u uw rondreis Ierland per huurauto, dan kunt u de Wild Atlantic Way, of een deel daarvan, rijden. De kustroute telt in totaal maar liefst 2500 kilometer en is daarmee de langste ter wereld. Hij leidt u langs prachtige stranden en schiereilanden. In Blarney bezoekt u het zeshonderd jaar oude Blarney Castle.

Kiest u uit een van de Ierland rondreizen en wandelt u graag? Dan neemt u de Wicklow Mountains in uw reisprogramma op. Het gebergte heeft toppen van ruim negenhonderd meter. De wandelpaden worden internationaal geroemd. Tot slot mag de Giant’s Causeway niet aan Ierland reizen ontbreken. De tienduizenden basaltzuilen die u er kunt bewonderen zijn miljoenen jaren geleden door een vulkaanuitbarsting ontstaan. De basaltrotsen rijzen statig uit de zee op en zijn het meest bekende natuurwonder van het hele land.

Soorten rondreizen in Ierland

Ierland heeft een oppervlakte die bijna twee keer zo groot is als Nederland. Daarmee heeft het land een prima omvang voor een rondreis. Binnen een afzienbare tijd kunt u de belangrijkste bezienswaardigheden van het land bezichtigen, zonder daarbij te hoeven haasten. De manier waarop u uw reis Ierland vormgeeft, is aan u. Ierland reizen kunt u zowel privé als in groepsverband boeken. Het voordeel van eerstgenoemde is dat u de organisatie uit handen wordt genomen. Het programma is in zijn geheel verzorgd. Het enige wat u nog hoeft te doen tijdens uw Ierland rondreis, is genieten.
Deze manier van reizen in groepsverband is overigens erg prettig wanneer u nog niet eerder een rondreis heeft gemaakt, of in het algemeen een beginnend reiziger bent. Reizigers die in plaats van een groepsrondreis Ierland liever voor een individuele rondreis Ierland kiezen, doen dit meestal vanwege hun behoefte aan vrijheid. Met een individuele rondreis Ierland kunt u gaan en staan waar u wilt, zonder rekening met anderen te hoeven houden. Wederom kunt u kiezen voor een reeds vastgelegd programma, maar natuurlijk is het ook mogelijk om het reizen naar Ierland van A tot Z helemaal zelf vast te leggen.

Accommodaties in Ierland

Wilt u binnekort gaan rondreizen in Ierland, dan zult u al gauw tot de conclusie komen dat accommodaties er in alle soorten en maten bestaan. Zo kunt u verblijven in hotels, guest houses, Bed & Breakfasts en hostels. Zoekt u verder dan de standaard hotels, dan komt u veelal uit bij charmante accommodaties die door families worden gerund. Zij zijn trots op hun land en hun accommodaties en proberen u een zo onvergetelijk mogelijk verblijf te bezorgen.

En waar kunt u nu beter kamperen dan in dit prachtige groene land? Door Ierland rondreizen doet men dan ook vaak met een camper. Een tent opzetten kan natuurlijk ook. Verspreid over het hele land zijn er meer dan honderd campings en caravanparken te vinden die aangesloten zijn bij het netwerk van ‘The Irish Caravan and Camping Council’. In de maanden juli en augustus is het aanbevolen om uw plek vooraf te reserveren. In de overige maanden van het jaar is dat niet noodzakelijk. Sommige parken zijn het hele jaar door geopend.

Vervoer in Ierland

Tijdens een Ierland rondreis kunt u gebruikmaken van verschillende soorten openbaar vervoer, dat stuk voor stuk bovengronds is. Zo zijn er bussen, treinen en veerboten. Het huren van een auto gebeurt ook vaak. De bus is in vergelijking daarmee een aanzienlijk stuk goedkoper. Maakt u uw rondreis Ierland alleen, dan is dit de meest voordelige manier van reizen. Reist u samen met meerdere personen, dan wordt het huren van een auto aantrekkelijker. Het voordeel van een auto is dat u alle plekjes kunt bereiken.

Met het openbaar vervoer lukt het niet altijd even goed om overal te komen. Wat wel gezegd moet worden, is dat de wegen in Ierland niet te vergelijken zijn met die in Nederland. Wellicht vanzelfsprekend, maar voor de onervaren rijder heeft Ierland pittige uitdagingen. Maakt u echter gebruik van het openbaar vervoer, dan kunt u na het instappen lekker achterover leunen en genieten van het betoverende landschap. Wilt u een nauwkeurig overzicht van het openbaar vervoer in Ierland? Dan downloadt u de National Journey Planner. Deze presenteert u alle reisopties en vertelt u welke voor u het beste is.

Het klimaat en de beste reistijd voor uw reis naar Ierland

Ierland is geen strandbestemming, ongeacht in welke periode u ook gaat. Het zeewater zal altijd te koud zijn. Wanneer u hiermee rekening houdt, kan het weer u nooit tegenvallen. Er zijn namelijk meer dan genoeg reizigers die zelfs zeggen dat het land op zijn mooist is als het regent. Feit is wel, dat de regen in de regel ’s ochtends valt. ’s Middags kunt u vrijwel altijd rekenen op zonnig weer.

Ierland heeft een zeeklimaat met relatief koele zomers. Een rondreis Ierland is dus geen reis voor zonaanbidders of reizigers die de zee in elk geval een belangrijk onderdeel van hun avontuur willen maken. De winters zijn mild, er valt in dat seizoen voornamelijk iets meer regen dan gemiddeld. In de zomer geldt een maximumtemperatuur van ongeveer vijfentwintig graden. Wind en storm zijn onlosmakelijk verbonden met het land. De beste maanden voor een rondreis Ierland zijn mei en september. U heeft dan de meeste kans op zonnig, droog en helder weer.