Rondreis Iran

rondreis iranVoor velen zal Iran een onbekend (vakantie)land zijn. Het is wellicht ook niet het eerste land waar u aan denkt bij het boeken van een vakantie. Maar, wist u dat Iran juist wél een ongelooflijk interessant en prachtig land is? In dit land kunt u ongelooflijk veel zien en beleven. Het is dan ook zeker een aanrader om naar Iran af te reizen, bijvoorbeeld voor het maken van een rondreis. Het maken van een rondreis door Iran is op verschillende manieren mogelijk. Onder aan de streep is een rondreis hoe dan ook een prachtige mogelijkheid om veel van dit mooie land te kunnen zien.

De Islamitische Republiek Iran, kortweg Iran, is een land gelegen in West-Azië. Dit land grenst aan onder andere Turkije, Pakistan, Afghanistan, Azerbeidzjan en Irak. Door de ligging is het aan land waar het helaas niet altijd even rustig is. Zo heeft Iran het regelmatig aan de stok met de Verenigde Staten van Amerika. Toch kunnen wij een rondreis naar Iran absoluut aan raden. Maar, het is daarbij wel raadzaam om altijd uw veilig in het oog te houden. Het is daarom wellicht ook verstandiger om een groepsrondreis te boeken, in plaats van zelf een individuele rondreis uit te stippelen. Waar u ook voor kiest; u bent verzekerd van een prachtige rondreis door een indrukwekkend land.

Bestemmingen en hoogtepunten in Iran

Het eerste hoogtepunt dat we graag willen benoemen, is Teheran. Teheran is de hoofdstad van Iran en blinkt in vele facetten uit. Onder andere de bazaar in het zuiden van de stad en de Pauwentroon van de Perzische Sjahs zijn interessant om te zien. Dat geldt eveneens voor de vele markten die u in deze stad kunt vinden. Als u over één van deze markten slentert, heeft u het idee dat u in een hele andere wereld terecht gekomen bent. Het is namelijk op geen enkele manier te vergelijken met Nederland.

Ook andere steden in Iran zijn bijzonder interessant voor u. Een voorbeeld hiervan is Yazd; dit is één van de oudere steden van het land en heeft onder andere twee fraaie moskeeën en een bekende vuurtempel. Ook Isfahan en Shiraz zijn populaire steden in het land. In Isfahan kunt u bijvoorbeeld één van de grootste pleinen ter wereld vinden evenals twee prachtige en beroemde moskeeën. Maar, er zijn nog veel meer interessante steden te vinden. Eigenlijk hebben we te weinig ruimte in dit artikel om alle interessante te bespreken. Kijk in ieder geval eens naar Mashhad, Zahedan, Khorasane Razavi, Persepolis, Ghom en het Alborzgebergte. Wist u dat u in dit gebergte ook kunt sneeuwen? In dit gebergte kunt u maar liefst 20 skiplaatsen vinden.

Het cultuurlandschap van Kerman is qua natuur één van de hoogtepunten. Sterker nog; deze regio staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In deze regio kunt u namelijk veehouders zien, waarbij men nog echt met de dieren over de bergweiden lopen. Deze veehouders leven ook niet op één vaste plek, maar leven als nomaden. Indrukwekkend om te zien!

Soorten rondreizen in Iran

Zoals we reeds zeiden, is het niet altijd even veilig in Iran. Het organiseren van een individuele rondreis is dan ook niet aan te raden. De kans is groot dat u in dit geval in één van de onveilige gebieden bent. Het wordt bovendien nog eens vermoeilijkt doordat de Iraanse taal ongelooflijk lastig is. Het is in geen verte mogelijk om bijvoorbeeld de teksten op verkeersborden te lezen. Op de toeristische plekken wordt er uiteraard wel Engels gesproken, maar in de provinciale gebieden is dat niet altijd het geval. Als u op een dergelijke plek bijvoorbeeld pech met de auto krijgt, kunt u voor een behoorlijk avontuur komen te staan.

Ons advies is dan ook om een groepsrondreis door Iran te boeken. Er zijn meerdere touroperators die zich in Iran gespecialiseerd hebben. Bij hen is het mogelijk om een groepsrondreis door Iran te boeken, waarbij u langs alle hoogtepunten van het land gebracht wordt. Zoals u hierboven reeds heeft kunnen lezen, bevat dit zowel steden als de prachtige natuur. Deze combinatie maakt Iran juist een dusdanig interessant land.

Accommodaties in Iran

Het is een feit dat niet alle regio’s in Iran even welvarend zijn. Het is daarom in bijvoorbeeld de provinciale regio’s bijzonder moeilijk om een hotel te vinden. Als u nachten in één van de steden wilt boeken, bent u het beste uit bij één van de vele hotels. De afgelopen jaren zijn er meer en meer hotels in Iran gebouwd, waardoor u tegenwoordig de keus uit vele hotels heeft. Deze hotels zijn over het algemeen van een acceptabel niveau en bieden voldoende waar voor hun geld.

Bij het boeken van hotels in Iran dient u wel met enkele zaken rekening te houden. Zo hebben niet alle hotels één badkamer per kamer. Nee, in veel hotels deelt u een badkamer met een andere kamer. Qua kosten moet u rekenen op minimaal 15 dollar per persoon per nacht. Het boeken van een hostel is overigens niet mogelijk in Iran; daar kent men namelijk geen hostels.

Als u een groepsrondreis boekt, staan de hotels reeds vast. Deze hotels zijn door de touroperator geboekt, waardoor u van een goede service uit kunt zijn. Meestal zijn dit namelijk hotels waar de touroperators al langere tijd zaken mee doen. Hierdoor kunt u zonder enige twijfel genieten van de heerlijkste hotels op de mooiste plekken van Iran. Dat u mooie plekken in Iran kunt vinden, is een absolute zekerheid.

Vervoer in Iran

Het boeken van een groepsrondreis door Iran is dus absoluut aan te raden. Bij een dergelijke rondreis wordt u getransporteerd in een touringcar. Deze touringcars hebben de beschikking over een airco, aangezien de temperaturen hoog op kunnen lopen.

Mocht u toch voor individuele rondreis door Iran willen gaan, heeft u de keus uit meerdere transportmogelijkheden. Het verbaast u wellicht, maar onder andere de trein en de bus zijn prima geregeld in Iran. Met de trein is het mogelijk om in bijvoorbeeld één nacht van Teheran naar Shariz te reizen. Dit is een reis met een behoorlijke afstand. Een voordeel hiervan is dat u de kaartjes hiervoor alvast thuis vanaf uw computer kunt bestellen.

Ook het busnetwerk in Iran is prima geregeld. Sterker nog; dit busnetwerk is het vlaggenschip van het openbaar vervoer in Iran. In de grote steden rijden vele bussen, maar ook van stad naar stad rijden vele bussen. De busmaatschappijen in Iran hebben ook geïnvesteerd in luxe bussen. De bussen zijn namelijk van alle gemakken voorzien, inclusief een airco.

Als u in één van de grote steden een kleine afstand af moet leggen, is een taxi ook aan te raden. De taxi’s in Iran zijn betrouwbaar en behoorlijk goedkoop. Dat alles is te danken aan de lage benzineprijzen in Iran; de benzine wordt tenslotte uit eigen bodem gepompt.

Het klimaat en de beste reistijd voor uw reis naar Iran

Iran is een behoorlijk uitgestrekt land, waardoor er ook meerdere klimaten aanwezig zijn. Door deze klimaten is het mogelijk dat de temperaturen in het land zelf behoorlijk verschillen. Als u naar Iran af wilt reizen, kunt u het beste in april, mei, september of oktober af reizen.

Het is daarbij wel van belang om te bekijken of u naar Noord-Iran of naar Zuid-Iran gaat. In Noord-Iran kan het in de wintermaanden bijvoorbeeld bijzonder koud worden. Het is zelfs mogelijk om in het gebergte in Noord-Iran te skiën! Als u naar Zuid-Iran gaat, is het verstandig om de maanden juni, juli en augustus lekker thuis door te brengen. In die maanden ligt de gemiddelde temperatuur namelijk rond de 37 graden. Al met al kunnen we stellen dat het de beste keuze is om in april, mei, september of oktober een rondreis door Iran te maken.