Rondreis Jamaica

Rondreis JamaicaEen rondreis Jamaica brengt u naar een weelderig groen Caribisch eiland ten zuiden van Cuba. Het eiland heeft een kustlijn van ruim duizend kilometer en wordt geroemd om zijn prachtige stranden. Ook zijn Bob Marley en de Jamaicaanse rum beroemde ‘exportproducten’. Het eiland is vier keer zo klein als Nederland en telt rond de drie miljoen inwoners. Er heerst een hartelijke, kleurrijke sfeer. De officiële taal op het eiland is Engels. Communiceren met de plaatselijke bevolking is tijdens een Jamaica rondreis geen enkel probleem. Vanwege de Afrikaanse voorouders wordt er ook een Creoolse taal gesproken.

De keuken is een mengelmoes van vele etnische groepen en tradities die het eiland sieren. De gerechten die u tijdens het in Jamaica rondreizen proeft, hebben onder andere Spaanse, Afrikaanse, Chinese en Arabische invloeden. De mengelmoes van volkeren en culturen, het aangename klimaat en de tropische zandstranden zorgen ervoor dat Jamaica een heerlijke bestemming is voor zonaanbidders. Dankzij de vele bezienswaardigheden en natuurschatten is het ook nog eens een prima keuze voor een rondreis. Het groene, bergachtige eiland is een must-see voor natuurliefhebbers. Er komen op Jamaica wel 3000 plantensoorten voor. Tweehonderd exotische vogelsoorten noemen het eiland hun permanente thuis.

Bestemmingen en hoogtepunten in Jamaica

Zowel natuur als cultuur zijn in de rondreizen Jamaica goed vertegenwoordigd. Hoofdstad Kingston had in het verleden een niet al te beste reputatie, welke hij nu langzaam maar zeker van zich afschudt. De hoofdstad was jarenlang de woonplaats van Bob Marley en zijn moeder. Ze woonden in een van de sloppenwijken. Vandaag de dag wordt de stad opgedeeld in twee delen. In Downtown Kingston bezoekt u het kunstmuseum en ziet u de meeste koloniale gebouwen. In Uptown Kingston bevinden zich de luxe hotels, restaurants en winkels.

Port Royal is een van de grootste zeehavens ter wereld. Montego Bay is de tweede grootste stad van het land. Het heeft een levendig centrum en meer dan genoeg historische bezienswaardigheden. Ook wat natuur betreft laat een rondreis Jamaica niets te wensen over. De Blue Mountains, die het hoogste gebergte van Jamaica vormen, danken hun naam aan het feit dat ze altijd in blauwe nevel gehuld lijken te zijn. In het gebied bevinden zich enkele koffieplantages. In het noorden van het eiland is het vissersdorp Ocho Rios gelegen. Om dit dorp heeft Moeder Natuur een aantal verrassingen voor u klaarliggen.

Tijdens een reis Jamaica mag in elk geval een bezoek een de Dunn’s River waterval niet ontbreken. Hij behoort tot de mooiste ter wereld. Brengt u tijdens een van de mogelijke reizen naar Jamaica een bezoek aan het dorp Nine Miles, dan betreedt u de geboortegrond van Bob Marley. Hier bevindt zich ook zijn mausoleum. Wat stranden betreft kunt u het niet nalaten om Seven Miles Beach aan uw Jamaica rondreis toe te voegen. Het strand wordt het mooiste van het hele eiland genoemd. Ook Treasure Beach, een verzameling van vijf baaien in het zuiden van het eiland, mag niet vergeten worden.

Soorten rondreizen in Jamaica

Kiest u voor een van de vele rondreizen Jamaica, dan stelt u zichzelf daarmee in staat om de veelzijdigheid van dit Caribische eiland optimaal te leren kennen. U kunt kiezen voor zowel een groepsrondreis Jamaica of een individuele rondreis Jamaica. Met een groepsrondreis Jamaica volgt u in gezelschap een vooraf vastgelegd programma. U heeft geen invloed op de invulling van de dagen, maar deze manier neemt u zelf een hoop werk en verantwoordelijkheid uit handen. Af en toe heeft u op een dag kiezen uit verschillende activiteiten, of een dagje ‘rust’ inlassen.

Met een individuele rondreis Jamaica stippelt u het hele programma zelf uit. Afhankelijk van de duur van de reis heeft u de keuze uit verschillende routes. Veel reizigers maken tijdens hun reis Jamaica gebruik van een huurauto. Hiermee is het vervoer niet alleen comfortabel, maar ook aanzienlijk sneller dan wanneer u gebruikmaakt van het openbaar vervoer. Op deze manier ziet u in hetzelfde tijdsbestek meer van het eiland. Bovendien kunt u onderweg stoppen waar en wanneer u dat maar wilt.

Accommodaties in Jamaica

Jamaica beschikt over een groot aantal hotels van verschillende prijsklassen. Luxe resorts zijn goed vertegenwoordigd en liggen veelal direct aan zee. In dergelijke hotels rekent u op faciliteiten als zwembaden, golfbanen en meer. Dergelijke all-inclusive resorts hebben in veel gevallen hun eigen privéstrand. Ook kunt u tijdens een rondreis Jamaica op verschillende plekken in een boetiekhotel verblijven. Er bestaan er enkele tientallen, verspreid over het hele eiland. Meestal liggen deze accommodaties juist niet direct aan de kust.

Ook Bed & Breakfast accommodaties en guesthouses schieten als paddenstoelen uit de grond. De kwaliteit ervan kan echter minder gegarandeerd worden dan de hotels. Deze accommodaties hebben namelijk geen licentie nodig van de Jamaican Tourist Board. Zo is verblijven in een Bed & Breakfast altijd een beetje een onderneming op eigen risico. Kamperen tijdens uw Jamaica rondreis wordt door de meeste mensen afgeraden. De mogelijkheden ertoe zijn beperkt en daarnaast loopt u ook nog eens het risico beroofd te worden.

Vervoer in Jamaica

Wilt u door Jamaica reizen, dan is de beste manier per auto. Het Jamaicaanse wegennet heeft de afgelopen jaren flink wat aandacht gekregen van de overheid. Deze werkt samen met private partijen met als doel de infrastructuur van het land aanzienlijk te verbeteren. Driekwart van het wegennet is verhard. De bus is weliswaar een goedkoop vervoermiddel dat vrijwel alle dorpen en steden met elkaar verbindt, de westerse reiziger plaatst toch vaak wat kanttekeningen. Zo wordt het rijgedrag van de chauffeurs vaak als roekeloos omschreven en zijn de bussen overvol. De bussen rijden overigens niet op gezette tijden.

Jamaica was ooit het eerste niet-Europese of Noord-Amerikaanse land dat over een spoorwegnetwerk beschikte. Sinds 1992 rijden er echter geen treinen voor persoonsvervoer meer op het eiland. Deze vervoermiddelen worden alleen nog ingezet voor goederentransport. Wilt u op Jamaica rondreizen, maar heeft u voor uw bezoek relatief weinig tijd? Dan zijn binnenlandse vluchten een optie. Uiteraard is deze optie aanzienlijk duurder dan de andere vervoermiddelen. Kingston en Ocho Rios hebben allebei een luchthaven en bij Port Antonio bevinden zich er zelfs twee.

Het klimaat en de beste reistijd voor uw reis naar Jamaica

Wilt u graag naar Jamaica reizen, dan hoeft u zich wat betreft temperatuur nooit te laten weerhouden. Dankzij het tropische savanneklimaat dat er op het eiland heerst, is de temperatuur het hele jaar door stabiel hoog. U kunt tijdens uw rondreis Jamaica dan ook rekenen op een dagtemperatuur van rond de dertig graden. Januari tot en met april gelden als de droge periode. Het is dan ook het warmst.
Een rondreis Jamaica is populair onder reizigers die op zoek zijn naar een onvervalste winterzonbestemming. In mei, juni, september, oktober en november valt relatief gezien de meeste regen. Alhoewel men dit de natte periode op het eiland noemt, hangt het eigenlijk af van waar u zich precies bevindt of dit een juiste benaming is. In de hoogste delen van Jamaica valt namelijk de meeste regen. De Blue Mountains die het eiland als het ware in tweeën splitsen, splitsen ook de regen. Ten noorden van de bergketen valt minstens het dubbele en soms zelfs wel het vierdubbele.

In de regenachtige periode staat er ook wat meer wind, alhoewel deze in het zuiden en het zuidwesten wat minder voelbaar is. Door zijn positie, enigszins in de luwte, komen orkanen en tropische stormen op Jamaica een stuk minder vaak voor dan in de meeste andere delen van het Caribisch gebied. In de maanden september en oktober bestaat de grootste kans dat orkanen zich voordoen. Meestal zijn ze dan wel al een heel stuk afgezwakt omdat zij eerst over andere eilanden zijn getrokken.