Een rondreis door Kazachstan beleven

rondreis kasachstanOverweegt u een rondreis door Kazachstan te gaan maken? Kazachstan is een nieuw land met een lange geschiedenis. Sinds 1991 is het land onafhankelijk van de voormalige Sovjetunie geworden. Kazachstan is een uitgestrekt land in Centraal-Azië, dat vooral bekend staat om zijn uitgebreide steppen en de opvallende bouwwerken van de hoofdstad Almaty. Maar door de grootte van het land is er een varieteit aan bezienswaardigheden en natuurlijke landschappen te vinden. Van besneeuwde bergen tot dennenbossen, van prachtige heldere meren tot metropolen met wolkenkrabbers en moderne architectuur. Lees hier alles wat relevant is voor een rondreis door Kazachstan.

Kazachstan is eeuwenlang bewoond geweest door nomadenvolken, en de meeste oorspronkelijke bewoners zijn van Turkse afkomst. Dit zien we terug in de dominante religie: 70% van de inwoners van Kazachstan is Islamitisch. Maar door de invloed van zijn grote noordelijke buur Rusland zijn er ook 30% christenen in het land. Het land telt 19 miljoen inwoners en de hoofdstad is Astana, dat na een naamswijziging in 2019 omgedoopt werd in Nur-Sultan.

Wat kunt u zien tijdens uw rondreis in Kazachstan

Kazachstan is dunbevolkt en zeer uitgestrekt. Daarom is het mogelijk om heel veel natuurlijke landschappen in volle glorie te bewonderen. Voor een heel groot deel zijn deze landschappen nog onaangetast door menselijke handen. In verschillende steden vindt u prachtige historische en/of uiterst moderne architectuur terug. Vooral de hoofdstad Astana staat bekend om zijn prestigeprojecten, gestart door president Nazarbayev. En verschillende oudere steden zoals Almaty bieden en blik in het bewogen verleden van dit land. Op een rondreis door Kazachstan kunt u onder andere de volgende bezienswaardigheden bekijken.

  • Nur-Sultan of Astana. Deze stad wordt nog altijd uitgebreid met nieuwe gigantische en hypermoderne bouwwerken. Het doel van president Zazarbayev was om zijn nieuwe hoofdstad de metropool van Centraal-Azië te maken. Daarom vallen er verschillende interessante en extravagante bouwprojecten te bewonderen, waarvan het geheel af en toe wel doen denken aan de snelle bouw die in Dubai heeft plaatsgevonden. De Bayterek toren is een symbool voor de hele stad, en de vormgeving is gebaseerd op een oude mythe. De Zenkovkathedraal is een prachtige kleurrijk geschilderde kathedraal van hout, en één van de mooiste bouwwerken in het land.
  • Het Bajkonoer kosmodroom is de belangrijkste historische locatie voor de Russische ruimtevaart. Onder andere Joeri Gagarin en de Spoetnik werden vanaf dit kosmodroom de ruimte in gelanceerd.
  • Altai gebergte. Het enorme en woeste Altai gebergte is voor een groot deel ongerept. Dit prachtige natuurlijke gebied valt te doortrekken met een auto, of te verkennen vanuit de centrale stad Oskemen. U vindt hier gebergtes met naald- en loofwouen, rustige meren en wilde rivieren, droge steppes en vruchtbare graslanden.
  • Dit is de voormalige hoofdstad van het land. Tijdens een rondreis door Kazachstan kunt u hier de vele bazaars bewonderen, heel veel in pasteltinten geschilderde houten huizen en monumenten bekijken en een fantastische schaatsbaan net buiten de stad bezoeken. En geloof het of niet, in Almaty kunt u op de foto met een monument voor de Beatles.
  • Deze stad met een half miljoen inwoners heeft verschillende monumenten die dateren uit de Sovjettijd. We vinden hier diverse mooie kathedralen en moskeeën, en de stad wordt omringd door de kenmerkende steppes van het land.
  • Aktau ligt in het westen van het land aan de Kaspische Zee. Vanuit Aktau kunt u bij uw rondreis in Kazachstan kennismaken met de ruigere natuur die dit land te bieden heeft. Er bevinden hier bergen, meren, de alomtegenwoordige steppes, en een aantal historische locaties.

Natuurgebieden in Kazachstan

Voor de avontuurlijke en natuurminnende toerist is Kazachstan een prachtige bestemming. Het Aksu-Jabagly National Park is het grootste reservaat hier. Hier is het goed vogelspotten en wandelen, vooral in de lente als de vlaktes in bloei staan. Ook wandelen in de verschillende prachtige bergmassieven zoals de Tianshan-bergen en de bergen van de Altai biedt een belevenis waar geen enkele Europees bergwandeling aan kan toppen. De waterrijke gebieden van Kazachstan zijn bijna even mooi, want er zijn verschillende merencomplexen en kraakheldere bergmeren. Waarvan het Balkasjmeer, dat deels zoet en deels oud is, zeker één van de mooiste is. Het Tengiz-meer biedt de mogelijkheid om een brede varieteit aan watervogels te zien. En de verschillende rivieren, waarvan sommigen met flinke kracht door de bergen heen storten, zijn een paar van de mooiste van de wereld. Ook de Charyn-canyon is het vermelden waard. Deze droge kloof wordt wel vergeleken met de Grand Canyon en bevindt zich in een Nationaal Park. Over de steppen vliegen grote vogels zoals de reuzentrap en de steenarend. Gazelles, wolven en de prachtige sneeuwluipaard bewonen het land.

Sportief en actief tijdens uw rondreis in Kazachstan

In Kazachstan zijn flink wat sportieve activiteiten beschikbaar die ook door toeristen kunnen worden ondernomen. Op een rondreis in Kazachstan kunt u onder andere bergbeklimmen, mountainbiken, schaatsen, en natuurlijk hiken. Beklimmen van rotswanden en raften door bergrivieren zijn ook mogelijk op verschillende plekken. Als u een verblijf bij de lokale nomaden boekt, dan heeft u de gelegenheid om op paarden en zelfs op kamelen te rijden, en zo een tocht over de stappen te ondernemen.

Eten en drinken tijdens een rondreis in Kazachstan

Van oorsprong hebben de nomadische bewoners een cuisine die vooral gebaseerd is op vlees en op zuivel. Maar ook Russische invloeden zijn merkbaar, onder andere in de gestoomde knoedels die veel worden gegeten. Gekookt en geroosterd vlees van verschillende diersoorten, zijn een populair gerecht – vaak zijn die behoorlijk vet. Ook vinden we veel al dan niet gedroogde vruchten en deeggerechten. In de grotere steden zijn er veel verschillende restaurants met een internationale cuisine. Eten is betaalbaar, enwordt vaak weggespoeld met vodka. Als u de gelegenheid hebt om gefermenteerde merriemelk of koemis te proberen, is dat zeker een ervaring die u een mooie anekdote gaat opleveren.

Een rondreis door Kazachstan maken

Het land is dunbevolkt en voor een groot deel leeg. Daarom bezoekt u tijdens een rondreis door Kazachstan van een week of meer vaak de verschillende bezienswaardigheden en hoogtepunten van het land. Omdat het land voor een groot deel bekend staat om zijn prachtige natuur bezoekt u vaak meerdere nationale parken en de hoogtepunten qua natuurlijke attracties. Ook krijgt u de belangrijkste steden van binne uit te zien, en kunt u soms kennismaken met de lokale nomaden. Er is voldoende gelegenheid om goed te eten en inkopen te doen bij de uitgebreide bazaars die we in de meeste grote steden van het land vinden. Er zijn ook rondreizen in Kazachstan die bezoeken aan andere Centraal-Aziatische landen brengen. Deze rondreizen brengen u dan over een deel van de historische Zijderoutes, waarlangs kameelkaravanen ooit onuitspreekbare rijkdom vervoerden.

Vervoer bij een Kazachstan rondreis

Bij een rondreis in Kazachstan kunt u met verschillende vervoersmiddelen reizen. Vanwege de grote afstanden zitten er vaak binnenlandse vliegreizen in een arrangement inbegrepen. Bij een Kazachstan rondreis verplaatst u zich vaak ook per auto of per truck. De kwaliteit van de busverbindingen tussen de verschillende steden en naar de natuurgebieden is goed te noemen. De hoofdstad Astana heeft een metrostelsel, en biedt goedkope taxidiensten.

Verblijf tijdens Kazachstan rondreizen

In de grote steden vinden we hotels die qua formaat en service kunnen opboksen tegen westerse hotels. De hotels in kleine steden zijn kleinschaliger, maar vaak charmant en zelfs idyllisch noemen. De prijzen van deze hotels zijn goed. Ze hebben vrijwel zonder uitzondering een bar en vaak kleurrijk en luxe ingerichte kamers, om aan de smaak van bezoekende toeristen uit Rusland tegemoet te komen.

De beste reistijd voor Kazachstan rondreizen

Kazachstan heeft een steppeklimaat, waardoor de temperaturen flink uiteen kunnen lopen: van droge hitte tot vrieskou. De beste tijden om Kazachstan te bezoeken zijn de late lente en de vroege herfst. De temperaturen zijn dan aangenaam en er valt over het algemeen niet veel regen.

Rondreizen in Kazachstan: wat moet u weten

  • Om naar Kazachstan te reizen heeft u in ieder geval een paspoort nodig. In het land geldt een identificatieplicht – houdt uw paspoort dus altijd bij u. Ook kan het noodzakelijk zijn om een visum aan te vragen.
  • Kazachstan staat bekend als een veilig land. Het is voorgekomen dat toeristen beroofd worden nadat er een bedwelmend middel aan hun eten of drinken was toegevoegd. Wees dus terughoudend met het accepteren van voedsel, een drankje of een sigaret van onbekenden.
  • Buiten de grote steden zijn de medische voorzieningen in Kazachstan beperkt.
  • Uitingen van homoseksualiteit worden in het land niet geaccepteerd.