Een rondreis door Laos maken

rondreis laosEen rondreis door Laos is absoluut de moeite waard voor een westerse toerist. Laos is één van de minder bekende landen van Zuidoost-Azië. Vooral backpackers bezoeken het land, waar prachtige historische gebouwen en fantastische natuurlandschappen te bezoeken zijn. Het is echter heel goed mogelijk om een rondreis door het land te maken, eventueel gecombineerd met een bezoek aan de omringende landen.

Laos heeft geen kustlijn en wordt volledig ingesloten door zijn buurlanden, waaronder Vietnam, Cambodja, en Thailand. In het verleden is het land een aantal maal overheerst geweest door zijn grotere buren. In de Middeleeuwen was het gebied afwisselend opgesplitst in kleine koninkrijken, en een onderdeel van grotere rijken zoals het Khmer-rijk en Birma. Vanaf het einde van de 19e eeuw tot na de Tweede Wereldoorlog was het een kolonie van Frankrijk. Laos is een heuvelachtig land dat voor een groot deel begroeid is met jungle. De rivier de Mekong heeft een vlakke delta, en hier woont een groot deel van de bevolking. Een groot deel van de inwoners zijn boeddhistisch. Laos heeft een oppervlakte van 240.000 vierkante kilometer en slechts 7 miljoen inwoners.

Bezienswaardigheden tijdens uw rondreis door Laos

Dit land is erg ongerept. Vooral in het noordelijke deel zijn er relatief veel steden en toeristische voorzieningen, terwijl het zuiden veel minder ontwikkeld is. Tijdens een rondreis door Laos kunt u onder andere de volgende attracties bezoeken.

  • Luang Prabang. In een prachtige tempel vindt u een gouden Boeddhabeeld, lang geleden geschonken door de Khmer. Luang Prabang was vroeger de hoofdstad van het land en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Behalve diverse andere tempels vindt u hier een gezellige avondmarkt, en ook zijn er diverse toeristische activiteiten zoals kajakken en stadswandelingen. Het omringende landschap is erg puur en leent zich voor lange wandeltochten tijdens Laos rondreizen.
  • In Champasak vinden we de ruïnes van een hindoeïstisch tempelcomplex. Deze dateren uit de tijd van de Khmer-beschaving. Champasak staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.
  • Si Phan Dom. Dit is de delta van de Mekong, waar meer dan 4000 kleine eilanden in het water liggen. De natuurlijke schoonheid van de oevers, de vele watervallen en de omringende jungles is adembenemend. Op verschillende van de grotere eilanden kunt u overnachten in guesthouses tijdens uw rondreis door Laos.
  • Viengxay-grotten. In de tweede helft van de 20e eeuw heerste er een burgeroorlog in Laos. In het grottencomplex is een uitgebreide schuilplaats gebouwd door de communistische groepering Pathet Lao. Dit bizarre complex bevat nog alle originele voorzieningen van deze schuilplaats, waaronder een school, een hospitaal, slaapzalen en bakkerijen.
  • Dit is de huidige hoofdstad van het land. Ook hier vindt u verschillende prachtige tempels en stupas. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om te ontspannen, goed te dineren en de stad te verkennen, al dan niet onder begeleiding van een lokale gids. Op 25 km afstand van de stad ligt het zogenaamde Boeddha-park met meer dan 200 grote standbeelden in een groot tuincomplex.

De natuur van Laos

Laos heeft een prachtige natuur met veel afwisseling. U komt bij een rondreis door Laos veel heuvellandschappen, rotspartijen en bergmassieven tegen, maar ook laagvlaktes, deltas, jungles en een prachtig rivierengebied. In een aantal  rivieren en poelen  kunt u zwemmen onder de tropische zon in azuurblauw water, omringd door tropisch oerwoud. Het land heeft weliswaar geen kustlijn, maar veel rivieroevers kunnen prima voor recreatie worden gebruikt.

Vergeleken met omringende landen is de natuur relatief ongerept gebleven. In het land leeft een groot aantal wilde dieren nog ongestoord in de jungles. U kunt hier olifanten, apen, kleine roofdieren tegenkomen, maar ook de tijger en de luipaard komen in het oerwoud voor. Als u een vogelspotter bent dan kunt u zich vergapen aan meer dan 400 verschillende vogels, waaronder fazanten, ibissen en een keur aan zangvogels.

Actief en sportief tijdens uw rondreis in Laos

In Laos is niet bijzonder veel te doen op het gebied van sportieve activiteiten. Er is een overvloed aan fietsroutes en ook kanoën is mogelijk. Dit land leent zich echter het best voor bezichtiging te voet.

Eten tijdens een rondreis door Laos

De basis van de meeste gerechten hier is rijst, noodles, en het stokbrood dat door de Fransen geïntroduceerd is. De vis die uit de Mekong afkomstig is is tevens een belangrijk ingrediënt. Er worden veel verschillende soorten soep gegeten. Een groentegerecht met rauw vlees genaamd laap is een lokale specialiteit, maar is niet altijd vers. Ook is het af te raden om slecht doorbakken vis te consumeren. Sommige restaurants op toeristische plekken bieden zogenaamd “happy” gerechten aan. Dit zijn gerechten waaraan een dosis cannabis, opium of een andere drug is toegevoegd. Vermijd deze gerechten – u weet nooit waar u precies aan begint, en drugsgebruik is illegaal in Laos.

Welke soorten rondreizen door Laos zijn er beschikbaar

De meeste rondreizen door Laos voeren u langs de eerder genoemde attracties en andere toeristische trekpleisters. Vaak wordt een bezoek aan Laos gecombineerd met een bezoek aan andere Zuidoost-Aziatische landen. Vietnam en Thailand staan regelmatig op het programma. U kunt kiezen voor ontspannende vakanties met verblijf in goede hotels, maar het is ook mogelijk om dieper het binnenland in te trekken en te overnachten bij de lokale bevolking. In Laos zijn zowel duurdere hotels beschikbaar, die gericht zijn op westerse toeristen, als eenvoudigere guesthouses voor backpackers en avonturiers. Dit zijn vaak vrij simpele kamers in traditionele houten gebouwen. Verwacht hier geen grote luxe, maar wel de mogelijkheid voor een kennismaking met de vriendelijke bevolking, en overnachtingen tegen lage prijzen. Misschien wordt dit wel het hoogtepunt van uw Laos rondreis.

Vervoer tijdens een rondreis in Laos

Dit land is bergachtig en heeft geen goede infrastructuur. Treinen zijn er niet: de meest gebruikte vervoersmethode is de bus. Bussen zijn goedkoop en rijden regelmatig langs vaste trajecten. Toch kan het een lange tijd kosten om u bij een Laos rondreis van de ene naar de andere bezienswaardigheid te verplaatsen. Er zijn meerdere boten en veerdiensten die u snel over de rivier kunnen vervoeren. Ukunt dan kiezen uit zogenaamde slowboats, die goedkoop zijn en een prachtig uitzicht op de rivier bieden, of fastboats, die veel sneller gaan en erg luidruchtig zijn. Binnen de steden kunt u zich verplaatsen via minivan, tuktuk, en motorbike. Deze min of meer geïmproviseerde taxidiensten zijn tegen een goed tarief beschikbaar. Het is toegestaan om zelf een auto te besturen in het land, maar u heeft hiervoor waarschijnlijk een internationaal rijbewijs nodig.

De beste tijd voor een rondreis door Laos

Laos is een warm land, met gemiddelde temperaturen rond de 30 graden. Ook kent het land een natte moessonperiode waarin het veel regent. De beste tijd voor Laos rondreizen is in onze winter, van november tot maart. Dan zijn de temperaturen een aantal graden lager, en regent het niet veel. De moesson kan leiden tot fikse overstromingen waardoor een deel van de wegen onbegaanbaar wordt. Het voordeel van een rondreis door Laos in de moessonperiode is wel dat de natuur dan prachtig groen is en in bloei staat.

Wat moet u weten als u een bezoek gaat brengen aan Laos

  • U heeft in Laos een geldig paspoort nodig. Dat geldt ook voor eventuele kinderen. Om na te gaan of u een visum nodig heeft, kunt u navraag doen bij de ambassade van Laos in Brussel.
  • In Laos komt kleinschalige criminaliteit voor, denk aan tasjesroof en zakkenrollen.
  • De medische voorzieningen in het land zijn erg slecht te noemen.
  • Tijdens een moessonperiode kunnen er ernstige overstromingen plaatsvinden. Deze kunnen ook leiden tot aardverschuivingen.
  • In het land komen een aantal besmettelijke ziekten voor, waaronder hepatitis A en B, malaria, en DTP. Het is sterk aan te raden om u zich tegen deze ziekte te laten vaccineren. Als u naar Laos reist van uit een land waar gele koorts voorkomt moet u zich verplicht laten vaccineren.