Een rondreis door Macedonië maken

rondreis MacedoniëEen rondreis door Macedonië laat u kennismaken met één van de meest oorspronkelijke landen in Europa. Macedonië is een land op een uniek kruispunt van culturen. In het land vinden we invloeden van de Balkan (waar het land officieel deel van uitmaakt), maar ook van Griekenland en Turkije. Macedonië is één van de minst bekende landen in Europa, waar ruïnes uit de Byzantijnse en Ottomaanse tijd te bezichtigen zijn, net als dorpjes die een paar eeuwen terug gebouwd zijn. Dit bergachtige land heeft een aangenaam warme zomer, een paar uitgestrekte en wilde natuurreservaten, en drie grote meren waar recreatie uitstekend mogelijk is. Bovendien zijn de prijzen van de meeste voorzieningen in het land de laagste van heel Europa.

Sinds 2019 heet Macedonië, na een conflict met Griekenland, officieel Noord-Macedonië. De reden is dat de historische regio Macedonië, het land van de veroveraar Alexander de Grote, zich voor het grootste gedeelte op Grieks grondgebied bevindt. Macedonië was vroeger een onderdeel van Joegoslavië. Het land is sinds 1991 onafhankelijk. De hoofdstad van het land is Skopje, en er wonen slechts 2 miljoen mensen. Daarvan is ruwweg tweederde Orthodox-christelijk en eenderde Islamitisch. Het land heeft een eigen taal, die het meeste op het Bulgaars lijkt.

Bezienswaardigheden bij een rondreis in Macedonië

In grote delen van dit land lijkt de tijd stil gestaan te hebben. Zowel ruïnes als intacte gebouwen, die dateren uit de tijd van de grote rijken die om dit gebied vochten, zijn dik gezaaid. Bekijk Ottomaanse moskeeën en Byzantijnse kloosters, en forten en kastelen uit alle tijdsperiodes. Maar dit land heeft ook fantastische natuurlijke attracties, die voor een groot deel ongerept zijn. Door de lage bevolkingsdichtheid en het feit dat toerisme hier nog geen grote factor is, heeft u bij wijze van spreken het rijk alleen tijdens een rondreis door Macedonië. De volgende locaties zijn echte aanraders.

  • Dit is waarschijnlijk de meest populaire bestemming voor mensen die een rondreis in Macedonië maken. Sinds de Soviettijd is dit een vakantieoord voor de elite van het land. Het prachtige historische centrum bevat diverse kloosters en kerken, een oud theater en een fort, en is gelegen aan een prachtig meer. In de zogenaamde Bay of Bones vindt u een openluchtmuseum met paalwoningen die eruit zien alsof ze uit de middeleeuwen komen. In deze stad kunt u ook uitstekend winkelen, en er zijn verschillend terrasjes en restaurants van goede kwaliteit.
  • Bitola en het Nationale Park Pelister. Bitola is een oeroude stad met monumentale gebouwen in haar centrum. Hier vindt u ruïnes uit alle periodes die de stad in zijn lange geschiedenis heeft gekend, tot Romeinse ruïnes aan toe. Het nationale park pelister waar de stad aan grenst heeft een hoge biodiversiteit en verschillende landschapstypen: van drassige vlaktes tot naaldbos en van rotspartijen tot besneeuwde bergen. Verder heeft bitola een goed ontwikkeld nachtleven.
  • Deze stad is voor een deel gebouwd in de bekende saaie Sovjetarchitectuur. Maar toch zijn er van voor die periode diverse bezienswaardigheden te bewonderen. De Sint Spaskerk is één van de mooiste monumenten die het land te bieden heeft. In de stad vinden we diverse musea die een licht werpen op de interessante geschiedenis van Macedonië. De Stenen Brug is een revolutionaire brug, gebouwd in de 15e eeuw door de Ottomaanse Sultan Mehmed II. Als herinnering aan de Ottomaanse tijd vinden we in deze stad ook een oriëntaalse bazaar, waar u de indruk heeft in Klein-Azië terecht te zijn gekomen.
  • Watervallen van Vevchani. Deze prachtige watervallen bevinden zich in een landelijk gebied bij een charmant dorp. Het water van deze watervallen wordt nog steeds gebruikt om watermolens aan te drijven, waarmee graan wordt gemalen.

Natuur tijdens uw bezoek aan Macedonië

Dit is een land met veel bergen en valleien. U komt hier planten- en diersoorten uit zowel de Oost-Europese als de Mediterraanse natuur. In de grote nationale parken van het land komen we zowel naald- als loofbossen tegen, en deze parken vormen een reservaat voor grote wildsoorten zoals wolven, beren, gemzen, adelaars en herten. In het land leven een aantal reptielensoorten en diverse knaagdieren.

Sportief tijdens uw rondreis in Macedonië

Macedonië is een fantastisch land om uitgebreide wandel- en zwerftochten te ondernemen. Tijdens een rondreis door Macedonië kunt u ook fietsen huren en daarmee een groot deel van het land verkennen. Aan de heldere meren van het land kunt u diverse soorten boottochten maken. In het Nationaal Park Pelister is er vanouds een skioord gevestigd. Op diverse plekken kunt u bergwandelingen maken, bergbeklimmen en aan paragliding doen. Bij de kristalheldere meren is het ook mogelijk om duikuitrusting en kayaks te huren.

Eten en drinken tijdens een rondreis door Macedonië

Macedonië heeft een goede keuken, die echter niet uniek is. De meeste gerechten die u als toerist tijdens uw rondreis in Macedonië geserveerd zult krijgen, zijn afkomstig uit de Griekse, Turkse of Joegoslavische keuken. Zoals veel prijzen in Macedonië is de prijs van voedsel erg laag. Het hoofdgerecht is meestal een stoofpot of gegrild vlees. Vaak wordt die voorafgegaan door een verse salade met groenten en feta, en begeleid door brood of rijst. De desserts doen denken aan zoete Turkse specialiteiten zoals baklava.

Overnachten in Macedonië

In de grote steden zijn er goede hotels waar u tegen een prima tarief kunt overnachten. In de kleine steden zijn de hostels en guesthouses simpel maar vaak authentiek. Ook hier ligt de prijzen erg laag – reken op rond de €10 a €20 per nacht voor een tweepersoonskamer. In de toeristische gebieden zoals rond het meer van Ohrid en in Skopje kunnen de prijzen voor accommodaties hoger liggen,

Vervoer bij uw Macedonië rondreis

Macedonië heeft een goed wegennetwerk met veel verharde wegen, en de verkeersintensiteit is laag. De verschillende attracties kunt u op uw rondreis door Macedonië bezoeken via de reguliere buslijnen, of door het nemen van goedkope taxi’s. Ook de huur van een auto is aan te raden. De prijs daarvan ligt wel hoger dan u zou verwachten als je de prijzen van de rest van het land kent. Grote steden vallen te bereiken via de trein, maar het spoornetwerk is relatief beperkt.

Hoe zien rondreizen naar Macedonië eruit

Dit land valt te bezoeken via speciale rondreizen die binnen Macedonië blijven. Maar de belangrijkste bestemmingen van het land kunnen ook een onderdeel zijn van een rondreis door de Balkan. Ook vormen sommige bestemmingen in Macedonië een excursie als u een rondreis door Griekenland maakt. Wandeltochten door het land zijn erg populair, en andere tochten bieden vervoer per minibus. Ook een vervoer per bootreis over de mooie meren kan een onderdeel zijn van een arrangement.                                                                                               

Wat is de beste tijd van het jaar voor een reis naar Macedonië

Macedonië heeft een landklimaat en ligt in Zuid-Europa. Daardoor kan het zomers erg warm zijn, gemiddeld 30 graden, met uitschieters tot wel 40 graden. In de winter is het (vooral in de bergachtige streken) dan juist weer erg koud. Elke maand van mei tot en met september is geschikt om dit land te bezoeken.

Wat moeten weten als u Macedonië rondreizen gaat maken

  • Voor Macedonië rondreizen heeft een geldig paspoort of een ID-kaart nodig. Dit geldt ook voor eventuele kinderen die met u meereizen. Het kan zijn dat u een visum nodig heeft. Vraag dit na bij de ambassade van Macedonië in Den Haag.
  • De veiligheid in Macedonië is vergelijkbaar met die in Nederland. De grensgebieden met Servië en Griekenland zijn echter onderdeel geworden van de Europese migratiecrisis, en kunnen daardoor minder veilig zijn.
  • Vooral in de berggebieden kunt u te maken krijgen met overstromingen en aardverschuivingen. Ook komen er regelmatig lichte tot zware aardbevingen in het land voor.
  • In Macedonië zijn uitingen van homoseksualiteit niet algemeen geaccepteerd.
  • Voor mensen die een Macedonië rondreis gaan maken wordt vaccinatie tegen hepatitis A en DTP aanbevolen.