Een rondreis door Madagaskar

rondreis MadagaskarBent u van plan om een rondreis naar Madagaskar te boeken? Dat brengt u in contact met één van de meest unieke eilanden ter wereld. Zowel de natuur als de cultuur zijn compleet anders dan op het vasteland van Afrika. Dit grote eiland biedt een verscheidenheid aan prachtige landschappen en unieke diersoorten. Ook op cultureel vlak is Madagaskar bijzonder en de moeite van een bezoek meer dan waard.

Madagaskar is het op drie na grootste eiland ter wereld. Het bevindt zich enige honderden kilometers ten oosten van Mozambique. Door deze grote afstand tot het vasteland zijn veel eigenschappen van dit eiland niet vergelijkbaar met een Afrikaans land. De bevolking is bij voorbeeld een mengeling van Bantoe-volkeren afkomstig uit Afrika en van Maleiers uit Zuidoost-Azië, die het eiland met kleine schepen bereikt hebben. In het einde van de 19e eeuw werd het land een kolonie van Frankrijk. In 1960 werd het land een onafhankelijke Republiek. Sporen van de Franse kolonisatie zijn echter nog overal zichtbaar. Dit eiland kent een snelle bevolkingsgroei. Op het moment van schrijven leven er meer dan 30 miljoen mensen. Het is een relatief arm land, waar toerisme vooralsnog geen grote rol speelt.

Bezienswaardigheden tijdens een rondreis door Madagaskar

Veel mensen zullen naar Madagaskar gaan om de unieke flora en fauna van het land op te zoeken. Toch zijn er verschillende cultuurhistorisch interessante gebouwen, complexen en steden te bekijken. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland.

  • De hoofdstad van Madagaskar is tevens de grootste stad. Het bekende Paleis der Koningen, de Rova, toont de geschiedenis van de inheemse koningen van Madagaskar. In de uitsgetrekte dierentuin van de stad kunt u lokale diersoorten bekijken in een parkachtig landschap. Ook krijgt u hier een indruk van de unieke plantenwereld van het eiland. Bij het presidentiële paleis kunt u meer te weten komen over van de Franse overheersing van Madagaskar. Ook zijn er verschillende musea en monumenten, die delen van de geschiedenis van dit eiland uitlichten.
  • Nosy Be. Dit eiland wordt wel het Parfumeiland genoemd. Dat komt omdat de bekende ylang-ylang bloem hier geteeld wordt – maar ook de vanille-, chocolade-, en peperplantages dragen bij aan de heerlijke geur die de lucht van Nosy Be verrijken. Dit eiland is veel toeristischer dan de rest van Madagaskar, en biedt de gelegenheid om goed te eten, te duiken en te snorkelen, en te ontspannen in een tropische strandsetting.
  • Dit is het populairste National Park van het eiland en bestaat voor het grootste deel uit tropisch regenwoud. Hier kunt u de kenmerkende lemuren of halfapen, dieren die uniek zijn voor het eiland, van dichtbij zien. Verder kunt u woeste rivieren met watervallen, warmtebronnen en een uitgebreide varieteit aan vogels tegenkomen.
  • Dit is een ander Nationaal Park, waar hoge bergen begroeid met regenwoud zich uitstrekken tot aan het strand. U kunt dit park het beste doortrekken onder leiding van een gids, tijdens een tocht van meerdere dagen. Een intenser manier om de natuur van het eiland te ervaren tijdens rondreizen op Madagaskar is er waarschijnlijk niet.
  • Nog een Nationaal Park, gelegen in het oosten van het eiland. Hier vindt u regenwouden en veel wetlands. Zoek uw weg langs tropische riviertjes en watervallen, bekijk tropische varens en orchideeën, en zoek de grootste lemuur van het eiland, de zwart-witte indri op. Ook om inheemse reptielen en vogels tegen te komen is Andasibe een geweldige locatie.

De natuur van een rondreis door Madagaskar

Dit grote eiland biedt nog veel ongerepte natuurlijke landschappen aan de toerist, hoewel die steeds meer onder druk komt te staan door de toenemende bevolkingsdruk en de ontbossing voor akkers en plantages. In het centrale Hoogland vinden we veel rotsformaties en bergen. In het zuiden zijn er veel droge vlaktes, terwijl er in het oosten van Madagaskar regenwouden en wetlands liggen. Bijzondere bomen die hier voorkomen zijn de enorme baobabs, exotische palmen en de unieke drakenbomen. Behalve een groot aantal bijzondere insectn, reptielen en vogels is de fauna van het eiland vooral bekend vanwege de halfapen of lemuren, waar nergens ter wereld zoveel soorten van worden gevonden alsof Madagaskar. Ook kunt u hier een aantal unieke civetkatten, kleine roofdieren, tegenkomen.

Sportief bij uw rondreis over Madagaskar         

Op Madagaskar zijn er een aantal interessante activiteiten voor de sportieve reiziger te vinden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een fiets te huren en in de lagere gedeelten van het eiland van dorpje naar dorpje te fietsen. Op Nosy Be en op verschillende andere plekken aan de kust kunt u snorkelen, duiken, en vistrips boeken. Lange wandeltochten, die tot wel een week kunnen duren, laten u van dichtbij kennismaken met alle pracht en natuurlijke wonderen van de Nationale parken van het eiland. In de meeste kustplaatsen het mogelijk om te zeilen en motorbootjes te huren.

De cuisine tijdens een rondreis over Madagaskar

De keuken van het eiland is eveneens uniek, en bevat veel verse groenten en vruchten. De meeste maaltijden worden geserveerd met rijst; ook bananen en pinda’s worden veel gebruikt. Als hoofdgerecht eet men in het binnenland vaak stoofpotjes van rund en varkensvlees; langs de kusten is verse vis volop verkrijgbaar. De inwoners drinken bier en wijn. Het kraanwater in Madagaskar is niet drinkbaar.

De mogelijkheden voor Madagaskar rondreizen            

Madagaskar is een groot eiland, en een rondreis laat u alleen kennismaken met de belangrijkste attracties. De meeste mensen reizen naar het eiland om in close-up kennis te maken met de unieke flora en fauna. U krijgt dan onder andere de bekende halfapen van het eiland te zien, vaak onder begeleiding van een gids. Ook excursies naar vogelrijke gebieden, zoals regenwouden en lagunes, kunnen een onderdeel zijn van Madagaskar rondreizen. Bezoek ook de kustgebieden en ontspan op de tropische stranden, of neem een kijkje in de oude dorpjes en de hectische steden.

Vervoer in Madagaskar               

De afstanden op het eiland zijn groot, en het wegennetwerk is niet goed onderhouden. De beste manier om van plek tot plek te komen is via de busverbindingen – die lopen vrij regelmatig. Taxi-brousses zijn busjes die weliswaar goedkoop zijn, maar vaak erg vol zitten. Het is bij een Madagaskar rondreis wel weer goed mogelijk om een auto te huren. Kies dan bij voorkeur voor een fourwheeldrive, waarmee u ook over de vele onverharde wegen op het eiland kunt rijden.

Accommodaties tijdens een rondreis in Madagaskar

In Madagaskar zijn hotels aanwezig, die een redelijk comfort bieden. Vooral in de grote steden kan het niveau van deze hotels goed zijn, en ze zijn in ieder geval erg betaalbaar. Er zijn verschillende mogelijkheden om in de idyllische dorpjes te overnachten bij particuliere verhuurders. Verwacht dan niet te veel luxe. Ook zijn er op de meer toeristische plekken, zoals op Nosy Be, kleinschalige resorts speciaal voor toeristen. In een aantal van de nationale parken is er bij een Madagaskar rondreis de gelegenheid om in een ecolodge te overnachten. Vaak worden deze lodges gerund door Europeanen.

De beste tijd voor een rondreis door Madagaskar

In de lagere delen van Madagaskar is het warm, gemiddeld rond de 30 graden. In het centrale Hoogland is het flink wat kouder. Door de zuidelijke ligging van het eiland is het hier winter als het bij ons zomer is. De beste reistijd is onze herfst, wanneer de meeste planten op het eiland in bloei staan. In onze lente vallen er hevige regenbuien en is het eiland vaak voor een deel onbegaanbaar door overstromingen.

Praktische tips voor uw rondreis door Madagaskar

  • Voor het ondernemen van rondreizen door Madagaskar heeft u altijd een geldig paspoort nodig. Ook kan het zo zijn dat u een visum moet kunnen tonen. Of deze eis voor u geldt, kunt u navragen bij het consulaat in Rotterdam.
  • Op Madagaskar komt criminaliteit voor. U kunt bijvoorbeeld beroofd worden. Lees op de website van de Rijksoverheid hoe uw het risico hierop zo klein mogelijk maakt.
  • In Madagaskar kunnen tropische stormen optreden. Ook wateroverlast kan een gevolg zijn van het heftige klimaat op het eiland.
  • Op het eiland komen een aantal besmettelijke ziektes voor. Voordat u een rondreis naar Madagaskar onderneemt, dient u zich te laten inenten tegen malaria, gele koorts, hepatitis A en DTP.