Een rondreis over Martinique

rondreis MartiniqueMartinique is een paradijselijk eiland in het oostelijke deel van de Caribische zee. Het eiland is een voormalige Franse kolonie, en momenteel één van de meest populaire en interessante vakantiebestemmingen voor reizigers naar de Cariben. Op Martinique vindt u een flink aantal historisch interessante locaties en gebouwen, maar de fantastische natuur en de uitgebreide toeristische voorzieningen zijn de voornaamste redenen dat mensen een rondreis in Martinique boeken.

Dit eiland werd al in de 16e eeuw gekoloniseerd door Frankrijk. In de 17e eeuw was het een beruchte thuishaven voor Franse piraten. In 1902 barstte Mont Pelee, de actieve vulkaan van het eiland, uit. Daarbij werd de havenstad Saint Pierre volledig verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Martinique de status van Frans Overzees gebied. Martinique heeft een oppervlakte van 1100 vierkante kilometer, en er wonen 400.000 mensen.

De bezienswaardigheden tijdens een rondreis op Martinique

Dit prachtige eiland geeft u een inkijk in de levendige Caribische cultuur, en tegelijkertijd kunt u wandeltochten ondernemen door paradijselijke natuurgebieden met azuurblauwe zeeën en blinkend witte stranden. Vooral het noorden van Martinique is goed afgestemd op de stroom toeristen die elk jaar op de kusten van dit prachtige eiland landen. Bij een rondreis door Martinique kunt u onder andere de volgende attracties bezoeken.

  • Fort-de-France. De hoofdstad van Martinique is een van de grootste steden in het Caribisch gebied. Behalve toerisme is de rumindustrie een belangrijke bron van inkomsten voor de bewoners van het eiland. Op veel plekken kunt u dan ook een bezoek brengen aan suikerrietplantages en rumdistilleerderijen, en aan proeverijen van deze authentieke sterke drank deelnemen. In Fort-de-France vindt u de Jardin de Balata, een prachtige tropische tuin met een enorm bestand aan exotische planten, bloemen en bomen. De Jardin wordt beschouwd als een van de mooiste botanische tuinen ter wereld. Ook het prachtige Park La Savane is de moeite waard. Een flink aantal witgekalkte gebouwen, zoals het Fort Louis, geven u een indruk van de koloniale geschiedenis van het eiland. In deze kleurrijke stad kunt u naar hartelust winkelen en kennismaken met de Caribische keuken.
  • Saint Pierre. Dit was de hoofdstad van Martinique, totdat de stad in 1912 werd weggevaagd door een vulkaanuitbarsting van de eerder genoemde Mont Pelee. In een paar minuten kwamen zo’n 30.000 mensen om het leven. Toch is de stad voor een groot deel gereconstrueerd sinds die noodlottige gebeurtenis. De ruïnes van de voormalige stadsdelen geven een intrigerend beeld van het leven op Martinique vóór de rampzalige uitbarsting.
  • Point de Bout. Deze plaats ligt aan de voet van de beruchte vulkaan Mount Pelee. Aan de kust vindt u hier prachtige parelwitte stranden, waar veel toeristische voorzieningen aanwezig zijn. U overnacht hier in eersteklas hotels, en geniet van live muziek aan de tropische bars. Ook het nachtleven van Point de Bout is iets dat u meegemaakt moet hebben als u een Martinique rondreis maakt.
  • Sainte-Marie. Dit is een van de grotere steden op het eiland. De idyllische stranden worden omlijnd door hoge palmbomen, en rotsachtige kliffen geven u het unieke gevoel dat je alleen krijgt als je een vakantie houdt op een tropisch eiland. Ook hier zijn diverse suikerrietplantages te bezichtigen, en de wandelpaden vanuit de stad brengen u dichtbij stukken oorspronkelijke Caribische natuur.

Natuur tijdens de rondreis op Martinique

Martinique kent een aantal natuurgebieden, waarvan Mony Pelee and Diamond Rock genomineerd zijn om op de werelderfgoedlijst van Unesco te belanden. Dit geeft wel een indruk van de kwaliteit van de tropische natuur, die op Martinique voor een groot deel nog ongerept is. Martinique wordt niet voor niet vaak als het mooiste eiland van de Cariben beschouwd. De glitterende witte of juist vulkanisch zwarte stranden zijn een genot om aan te verblijven. De tropische wouden worden doorsnede door kreektjes, lagunes en mangroven. De planten die we hier vinden leveren het jaar door prachtige bloemen op, en de rijkdom aan vogels, vissen, reptielen en exotische insecten inspireert elke natuurliefhebber. Op de verschillende eilandjes voor de kust van Martinique kunnen weer heel andere condities heersen.

Sportief tijdens een rondreis op Martinique

Martinique biedt uitstekende sportieve voorzieningen voor haar toeristen. De tropische lagunes, rotsgebieden en oerwouden vallen uitsteken te verkennen door middel van kanotochten, canyoning, en wandelroutes. Det is mogelijk om mountainbikes te huren en daarmee uw eigen weg over het prachtige eiland te zoeken. Langs de kust van Martinique zijn verschillende plekken waar u zeilboten en motorboten kunt huren. U kunt een rondvlucht boeken waarbij u in een vliegtuigje de hoogtepunten van Martinique vanuit de lucht bekijkt. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om te watersporten. Met speciale cruises voor de kust van het eiland kunt u scholen dolfijnen bekijken, en ook zijn er mogelijkheden om te deltavliegen.

Wat eet u op een rondreis over Martinique

Net als de rest van het eiland is de keuken van Martinique overdadig en feestelijk. Voor een deel vindt u hier de typische Caribische gerechten terug, die beïnvloed zijn door Afrikaanse en Franse tradities. Maar ook de Zuid-Aziatische cultuur heeft zijn sporen achtergelaten in de gerechten waarvan u op dit eiland kunt genieten. Probeer de verschillende verse en heerlijke gegrilde vissen en ander zeevoedsel, rechtstreeks uit de Caribische zee. Krabben, zeeslakken, en octopussen zijn maar een paar van de dieren die op uw seefood-schotel kan tegenkomen. Verschillende gerechten zijn sterk gekruid met lokale specerijen en Indische specerijen – zelfs voor iemand die gewend is aan heet voedsel kunnen deze gerechten een uitdaging vormen. Behalve zeevoedsel biedt Martinique ook verschillende zoete gerechten, toetjes en sappen gemaakt van de hier uitbundig groeiende tropische vruchten.

Welke Martinique rondreizen zijn er

Martinique Is een prachtig eiland, waar de oorspronkelijke natuur vergeleken met andere Caribische eiland uitstekend bewaard is gebleven. Het is daarom mogelijk om één of twee weken uitsluitend op dit eiland door te brengen. Bij een Martinique rondreis kunt u een cruise boeken en daarbij meerdere havens bezoeken. Telkens heeft u daarbij de gelegenheid om de schilderachtige stadjes en de markten van elke haven aan te doen. Een rondreis per auto is eveneens een goede manier om het eiland te verkennen. U kunt zelf kiezen waar u overnacht: in een van de uitstekende bungalowparken, in een appartement aan het strand, of zelfs in een boomhut. De rondreizen over Martinique laten u vaak genieten van de vele sportieve activiteiten die Martinique te bieden heeft, waaronder snorkelen, wandelen, paragliden en zeilen. Maar ook zijn er Martinique rondreizen waarbij u de natuur van de verschillende prachtige delen van het eiland van dichtbij leren kennen.

Accommodaties tijdens een rondreis in Martinique

In vrijwel elk stad van Martinique treft u uitstekende hotels en bungalowparken aan. Die zijn meestal weelderig begroeid met palmen en andere planten, voorzien van een zwembad, en bieden uitstekende luxe en voorzieningen aan. De prijzen van deze accommodaties zijn vergelijkbaar met die van grote hotels in Europa. U kunt er ook voor kiezen om bij meer kleinschalige verblijven van particulieren te overnachten. Deze Bed and Breakfasts kosten per nacht minder dan de grote hotels.

Vervoer bij een rondreis over Martinique

Er zijn verschillende taxidiensten op Martinique die u op afspraak van locatie naar locatie vervoeren. U kunt dan het eiland bezichtigen in comfort vanuit moderne minibussen. Ook Is het mogelijk om van haven naar haven te reizen met cruiseschepen, motorboten en catamarans. Het laatste type schip heeft een dubbele romp, is voorzien van een zeil, en verleent u een schilderachtige blik over de Caribische zee. Het is in Martinique uitstekend mogelijk om zelf een auto te huren en daarmee de locaties van uw keuze te bezoeken. Een huurauto geeft u de mogelijkheid om plekken te bereiken waar shuttlediensten niet kunnen komen, en is onder goede voorwaarden op verschillende plekken beschikbaar.

Wat is de beste tijd om een rondreis in Martinique te boeken

Dit is een tropisch eiland, en daarom ligt de gemiddelde temperatuur het hele jaar door rond de 30 graden. De koelste tijden van het jaar zijn onze winter en de lente. In de herfst kunnen tropische orkanen over Martinique razen. In de zomer en in de herfst is het bovendien nog veel warmer en regent het vaak ook hard.

Informatie voor rondreizen door Martinique

  • Omdat Martinique een onderdeel is van Frankrijk, kunt u zich behalve met een paspoort ook met een ID-kaart legitimeren. Het is mogelijk dat u een visum nodig heeft om het eiland te bezoeken. Dit kunt u navragen bij de ambassade van Frankrijk in Den Haag.
  • Op Martinique is er een risico om slachtoffer te worden van kleine criminaliteit. Zakkenrollers en overvallers kunnen onverwacht toeslaan.
  • In de zomer en in de herfst kunnen zware tropische stormen op het eiland voorkomen. Door de vulkanische activiteit op het eiland kunnen zich ook periodiek aardbevingen voordoen.
  • De medische voorzieningen op Martinique zijn goed. Het is aan te raden om u voor uw rondreis in Martinique te laten inenten tegen Hepatitis A en DTP. Als u naar Martinique reist vanuit een gebied waar gele koorts voorkomt, is het verplicht om u tegen deze ziekte te laten vaccineren.