Stranden, Maya’s en steden; een rondreis door Mexico heeft alles

rondreis mexicoOf u nu op zoek bent naar zon, zee en strand, naar een bruisend stadsleven, naar een rijke geschiedenis, naar pittoreske dorpjes of naar een schitterende natuur, een rondreis door Mexico kan u dit alles in één vakantie bieden. Mexico ligt tegen de Verenigde Staten aan in het continent van Noord-Amerika. Verder grenst het in het zuiden aan de landen Belize en Guatemala en aan de zijkanten vindt u de Grote Oceaan en de Golf van Mexico. Mexico heeft ook enkele eilanden, maar het grootste gedeelte (bijna 2 miljoen vierkante kilometer) bestaat uit het vaste land. In totaal heeft Mexico meer dan 125 miljoen inwoners. Mexico Stad is verreweg de grootste stad van het land en ook één van de grootste steden ter wereld. De nationale taal is Spaans, maar er worden ook meer dan 65 inheemse talen gesproken die ondertussen een beschermde status hebben gekregen. Met zo veel Spaans sprekende inwoners is Mexico het meest bevolkte Spaans sprekende land ter wereld. Het overgrote gedeelte van de bevolking is Rooms-Katholiek en dit ziet u duidelijk terug in de architectuur. In Mexico vindt u schitterende stranden, ruïnes van de Maya’s, berggebieden, kleurrijke dorpjes en grote steden. Een rondreis door Mexico zal u dan ook zeker niet vervelen.

Hoogtepunten die niet van uw rondreis door Mexico mogen ontbreken

Mexico is een land met vele bezienswaardigheden, maar er zijn enkele hoogtepunten die zeker niet uit uw Mexico rondreis mogen ontbreken. Yucatán is een schiereiland van Mexico waar u de wereldberoemde badplaatsen Cancún en Playa del Carmen aantreft. Maar Yucatan is ook de plek waar u de befaamde Piramide van Kukalcán kunt bezichtigen en waar één van de belangrijkste steden van de Maya’s genaamd Chichén Itzá en andere belangrijke overblijfselen van de Maya-beschaving nog in volle glorie te zien zijn. In Yucatan kunt u uw strandvakantie combineren met een belangrijke geschiedenisles. Als de Maya’s u interesseren, dan vindt u één van de hoogste Maya tempels vlak bij Mexico stad in de oude Maya plaats Teotihuacan. In Mexico Stad zijn een groot aantal musea’s, kerken, pleinen en kathedralen te bezichtigen en als u graag surft of als u van watersport houdt, dan is Puerto Vallarta een ideale bestemming. Verder is er Tulum waar u Maya tempels vindt met een uitzicht over de Caribische Zee, Puebla, een pittoresk dorpje met kleine straatjes en oude gebouwen en San Cristobal de Las Casas met de beroemde kippenkerk en een aangename klimaat. Als u uw reis vervolgens afsluit in Acapulco, heeft u een groot gedeelte van de meest bijzondere plekken in Mexico kunnen bezoeken. Tijdens een rondreis door Mexico zal u dus niet worden teleurgesteld.

Soorten rondreizen door Mexico

Als u uw zinnen heeft gezet op dit land, kunt u gaan bepalen hoe u exact door Mexico wilt rondreizen. U heeft dan verscheidene opties tot uw beschikking, van een volledig door u zelf georganiseerde reis tot een op maat gemaakte reis. Als u zelf uw rondreis door Mexico organiseert, dan heeft u alle vrijheid om te gaan en staan waar u wilt, maar u zal hier dan veel werk in moeten steken. Een georganiseerde groepsrondreis door Mexico of een georganiseerde individuele rondreis door Mexico zijn dan soms een betere optie. Ook dan heeft u vaak de keuze om wel of niet mee te gaan op excursies, bijvoorbeeld, en kunt u er ook voor kiezen om er een dagje alleen op uit te trekken. De georganiseerde reizen bieden voor ieder wat wils. Zo zijn er reizen die alle hoogtepunten aandoen, maar zijn er ook gespecialiseerde reizen door Mexico die bijvoorbeeld alle Maya bezienswaardigheden afgaan, die de mooiste stranden bezoeken of die de steden van Mexico aandoen. Ook kunt u reizen boeken die zich bijvoorbeeld richten op watersport, op yoga, op wellness of op de mooiste strandoorden. Als u op zoek gaat naar een rondreis door Mexico, dan zal u merken dat de keuze erg groot is en heeft u een persoonlijke interesse, dan kan dit ongetwijfeld met uw reis door Mexico worden gecombineerd.

Accommodatie in Mexico

Mexico is een land dat sterk afhankelijk is van toerisme en jaarlijks komen er miljoenen bezoekers die allen accommodatie nodig hebben. Daarom vindt u er ruim voldoende hotels, met verschillende prijzen en verschillende luxeniveaus. U kunt kiezen voor een extreem luxe hotel of resort, maar u kunt ook kiezen voor goedkopere overnachtingen bijvoorbeeld in een hostel of een Bed en breakfast. Naast hotels is Mexico ook een land waar u erg goed kunt kamperen en de Mexicanen zelf houden daarvan. Er zijn een groot aantal campings te vinden in Mexico en ook deze hebben verschillende luxeniveaus. Uiteraard zijn er strandcampings, campings voor families, campings voor trekkers en glampings, dus als u dit type accommodatie prefereert dan zal u niet worden teleurgesteld. Zoekt u een typisch Mexicaanse overnachting, boekt u dan een cabaña op het strand. Dit is een houten hutje met een rieten dak met daarin vaak een bed of een hangmat. Vanuit dit hutje duikt u zo de zee in en kunt u beschut overnachten praktisch in de buitenlucht. Over uw overnachtingen tijdens uw rondreis door Mexico hoeft u zich dus geen zorgen te maken. We raden u wel aan tijdig te boeken, vooral in het hoogseizoen. Anders zijn er kansen dat uw droomhotel vol zit of dat u torenhoge prijzen moet betalen. Heeft u een georganiseerde rondreis door Mexico geboekt, dan zal u daar uiteraard geen last van hebben.

Welk vervoer kunt u nemen tijdens uw reis in Mexico?

U kunt gemakkelijk naar Mexico reizen met het vliegveld en het land heeft een verscheidenheid aan luchtvelden waar u dan terecht kunt. Op die manier kunt u er zorg voor dragen dat u zo dicht mogelijk bij uw beginpunt kunt uitstappen. Vervolgens zal u uw reis door Mexico moeten voortzetten en dit kunt u doen met een binnenlandse vlucht. Dit is snel en gemakkelijk, maar tegelijkertijd ook erg prijzig. Het is dan soms beter en zeker goedkoper om de bus te nemen en deze boekt u het beste wel van tevoren. De goede en bussen die lange afstanden afleggen zijn voorzien van airco en toiletten. Reizen tijdens de nacht wordt nog steeds als onveilig gezien, dus als u de bus neemt, doe dit dan overdag. De trein wordt in Mexico niet veel gebruikt, maar u kunt wel naar de verschillende eilandjes reizen als u de boot neemt. Deze worden door ferry’s met het vasteland en met elkaar verbonden. Neemt u een taxi, laat dan een taxi bellen door het hotel en spreek direct een vaste prijs af. Anders is er een kans dat u zal worden opgelicht. Een laatste goede manier om uw rondreis door Mexico te doen is via een huurauto. U zal dan ongetwijfeld een keer een controlepost tegenkomen, maar toeristen mogen vaak snel weer doorrijden zo lang u zich aan de instructies van de militairen houdt. Laat u zich daardoor niet afschrikken, want deze inspecties zijn voornamelijk bedoeld om drugssmokkelaars tegen te houden.

Het klimaat en de beste tijd om naar Mexico te reizen

Het grootste gedeelte van Mexico heeft een droog klimaat en de gemiddelde neerslag is daar minder dan in Nederland. In het noordwesten rondom Tijuana zal er in de winter aanzienlijk meer regen vallen, omdat daar een Mediterraan klimaat heerst. De gebieden die onder de 750 meter hoogte liggen, en dit is ongeveer 20 procent van het land, vallen in de warme klimaatzone. Dit is dus de kust, de zuidelijke moerassen en ook de regenwouden van het land. U vindt hier bijvoorbeeld de plaatsen Acapulco, Veracruz en Cancún. Hier is het gemiddeld tussen de 23 en de 26 graden, maar is er meer kans op regen. De beste tijd om jaar Mexico te reizen is dus enigszins afhankelijk van waar u naartoe gaat, maar tussen maart en oktober zal u er eigenlijk bijna altijd wel ergens goed weer aantreffen.