Een rondreis door Moldavië maken

rondreis MoldaviëEen rondreis door Moldavië laat u kennismaken met een oorspronkelijk en uniek land aan de oostgrens van Europa. Moldavië is een land dat zich heeft afgescheiden toen de Sovjet-Unie ophield te bestaan. Het land wordt ingesloten door de Oekraïne en door Roemenië. Dit land heeft een unieke taal en bevat meerdere etnische groepen. Tijdens uw rondreis in Moldavië kunt u op bezoek gaan bij archeologische complexen, oude kerken en kloosters, wijnkelder en overblijfselen uit het Sovjet-tijdperk.

Moldavië heeft oude wortels. Het grootste deel van het grondgebied komt overheen met de oude staat Bessarabië, en strategisch gelegen staat die onder de invloed van het Ottomaanse rijk stond. Op dit moment is meer dan 98% van de bevolking van Moldavië christelijk. Het land heeft een oppervlakte van 33.000 kilometer en is het thuisland van 3,5 miljoen inwoners. Een deel in het oosten van het land, Transnistrië, heeft zich onafhankelijk verklaard, een claim die door de internationale gemeenschap niet erkend wordt. De Moldavische overheid heeft geen zeggenschap in dit gebied. Als gevolg daarvan is de veiligheidssituatie in Transnistrië niet optimaal. Fascinerend aan dit landsdeel is dat het nog steeds een traditioneel communistische enclave is.

Bezienswaardigheden bij een rondreis door Moldavië

Moldavië kent geen grootschalig toerisme. De bevolking spreekt geen andere talen dan Moldavisch en Russisch. Daardoor is het tijdens een rondreis door Moldavië een avontuur om u verstaanbaar te maken. Het land biedt verschillende bezienswaardighede, waarvan de meeste uit lang vervlogen tijdperken dateren. Bekijk onder andere de volgende attracties op uw rondreis in Moldavië.

  • De hoofdstad van het land biedt een historisch centrum en monumentale gebouwen, terwijl de buitenwijken vooral bestaan uit grauwe Sovjet-betonblokken. Het mooie Kathedraalpark in het hart van de stad bevat de monumentale Geboortekathedraal waar nog steeds diensten worden gehouden. In het park staat ook een triomfboog, die terugblikt op een overwinning in de 19e eeuw. In de hoofdstad bevindt zich een historisch museum, waar u indruk krijgt van de bewogen geschiedenis van dit kleine land.
  • Capriana-klooster. Dit monumentale klooster is via een busdienst vanuit Chisinau goed te bereiken. Het prachtige gebouw met zijn cremekleurige wanden en zwarte koepels is een pareltje onder de Oosters-orthodoxe gebouwen.
  • Orheiul vechi. Dit archeologische complex is meerdere keren in de loop van de geschiedenis herbouwd en versterkt. Deze natuurlijke vesting is voor een deel uitgehakt in de omringende rotsen. Daar verschafte ze vroeger de bevolking een verdedigingswerk tegen binnen vallende Tataren en Mongolen. Ook deze vesting dient als klooster.
  • Deze stad valt als de hoofdstad van de zigeuners in het land te beschouwen. De typische Roma-huizen en de opvallende villa’s van rijke inwoners bieden een mooie gelegenheid voor een stadsbezichtiging. In stad bevindt zich ook een fort en een aantal monumenten.
  • Cricova Winery. Moldavië staat bekend om zijn wijnteelt, en in de herfst vind er dan ook een groot wijnfestival plaats. In de rest van het jaar vallen er verschillende wijnkelders te bezoeken. Cricova heeft één van de grootste wijnkelders ter wereld met een ondergronds stelsel van 120 km lang. U kunt u tijdens een rondreis in Moldavië wijn proeven en een toer door het omvangrijke complex maken.

Natuur bekijken tijdens een rondreis door Moldavië

Moldavië is een land van lage heuvels en dalen. Het land stond bekend als de tuin van de Sovjet-Unie, en een groot deel ervan is dan ook in gebruik als akkerland. Verspreid over het land treft u nog flinke stukken loofbos aan. Moldavië bezit vijf beschermde natuurreservaten waarvan het Codru reservaat een van de mooiste is. Hier loopt u door eiken- en beukenbossen en kunt u een natuurmuseum bezoeken. Het Iargolic reservaat bestaat voor een groot deel uit wetlands, en bevat verschillende meren met eilandjes erin. De fauna van Moldavië bevat veel diersoorten die een Nederlandse toerist bekend zullen voorkomen, maar ook een aantal exoten die typisch zijn voor Oost-Europa. In de reservaten ziet u onder andere pelikanen, grondeekhoorns, adelaars en jakhalzen.

Sportieve activiteiten in Moldavië

Omdat Moldavië nodig toeristisch is zijn er weinig recreatieve en sportieve activiteiten speciaal voor toeristen. In de reservaten en de oude steden kunt u deelnemen aan meerdaagse wandeltochten, die u het land van dichtbij laten ervaren. Het is ook mogelijk om fietsen te huren en daarmee deze routes sneller af te leggen. Voor de rest zijn de opties voor sportieve toeristen tijdens rondreizen door Moldavië helaas beperkt.

Eten tijdens rondreizen in Moldavië

Voor weinig geld kunt u in Moldavië goed eten. De keuken biedt een opvallende combinatie van Russische, Mediterraanse en Oost-Europese gerechten. Doordat er in het land veel groente en fruit worden verbouwd zijn deze producten heel goedkoop. Geniet hier van verschillende tapas-achtige hapjes zoals kaas, vis, gegrilde groenten, pasteitjes met een hartige vulling en (zure) soepen. Moldaviërs eten veel vlees en vis. Vooral stoofpotten van varkensvlees en gerechten met lamsvlees zijn populair. Bij de maaltijd wordt vaak polenta, een maismeelpap, geserveerd. En als toetje eet men meestal vers fruit. Bij het eten drinkt men wijn en voor de regio typische fruitdranken.

Welke Moldavië rondreizen zijn er beschikbaar

Moldavië wordt niet beschouwd als een land waar veel toeristen het meer dan een week naar hun zin hebben. Reizen naar de Oekraïne en Roemenië doen vaak de hoofdstad Chisinau aan als dagtrip; ook het Capriana-klooster wordt vaak bezocht. De ondergrondse vesting Orheiul vechi is te bezoeken als excursie, en ook kunt u op uw rondreis door Moldavië vaak een wijnkelder bezichtigen en daar wijn proeven. Van en naar de attracties wordt u bij georganiseerde reizen vaak vervoerd via minibus.

Overnachten tijdens een rondreis door Moldavië

Door de hoge belastingen is het verblijf in een hotel in Moldavië relatief duur. Terwijl de kwaliteit niet noodzakelijkerwijs heel goed is. Het is mogelijk om op sommige plekken te overnachten in een hostel of in een bed and breakfast. Maar nogmaals: doordat toerisme hier nog in de kinderschoenen staat, kan het moeilijk zijn om een kamer te vinden.

Vervoer tijdens uw Moldavië rondreis

Veel Moldaviërs maken gebruik van reguliere minibusdiensten om zich te laten vervoeren. Vanuit de hoofdstad Chisinau zijn praktisch alle attracties en relevante steden zo te bezoeken. Binnen de steden is vervoer per minibus ook beschikbaar. Het is ook je een optie om een auto te huren en zelf een route uit te stippelen. De wegen van het land zijn jammer genoeg niet erg goed onderhouden.

De beste reistijd voor Moldavië rondreizen

Moldavië mag dan vaak met Rusland worden geassocieerd, de temperatuur is hier hoog genoeg om in de zomer druiven te telen. Het land heeft een landklimaat, waardoor het in de winters erg guur kan wezen. In de zomermaanden is het weer er uitstekend, met temperaturen van 22 tot 30 graden. Dit is de aangewezen tijd om het land te bezoeken.

Nuttige informatie voor uw rondreis in Moldavië

Moldavië behoort tot Europa en u kunt het land daarom bezoeken met slechts een geldige ID kaart. Er kan een visumplicht gelden –  of dat zo is gaat u na bij de ambassade van Moldavië in Den Haag.

De veiligheidssituatie in Moldavië is vrij goed. In de grote steden lopen soms zakkenrollers rond. De politieke situatie in de afvallige grensregio Transnistrië is onzeker. Dit kan zorgen voor speciale veiligheidsrisico’s.

In het land komen onder andere hepatitis A, DTP en tuberculose voor. Het is aan te raden om u tegen deze ziektes in te laten enten voordat u een Moldavië rondreis onderneemt.