Een rondreis door Mongolië maken

rondreis mongolieEen rondreis in Mongolië brengt u in contact met een eeuwenoude cultuur, uitgestrekte en gevarieerde natuurgebieden, en een wereld die heel anders is dan de onze. Leer de cultuur van een Mongools nomadenkamp kennen, ervaar de eindeloze steppe, en bezoek historisch relevante bestemmingen bij uw Mongolië rondreis.

Mongolië is een land in Centraal Azië dat omsloten wordt door China en Rusland. In de 13de eeuw strekte het Mongoolse rijk, gesticht door de beroemde veroveraar Dzjengis Khan, zich uit van Oost-Europa tot Zuidoost-Azië, en van Korea tot Egypte. Tegenwoordig is Mongolië een rustig, dunbevolkt en traditioneel land, dat is bij tijd en wijle overheerst is geweest door zijn grotere buren. Restanten van het heldhaftige verleden zijn terug te vinden in de overlevering en de tradities van de bewoners, en ook in de woeste en ongerepte natuurgebieden van het land.

Welke bestemmingen biedt Mongolië de reiziger

Een rondreis door Mongolie is voor u interessant als u van ongerepte natuur met flink wat afwisseling houdt. Maar ook de steden, en vooral de hoofdstad Ulaanbaatar, zijn een bezoek meer dan waard bij Mongolië rondreizen. Die steden bieden een bonte mengeling van traditionele joerts, oude Boeddhistische architectuur, Soviet-betonbouw en moderne huizen. De grote stad Ulaanbaatar herbergt maar liefst 1,5 miljoen van de 3 mln inwoners van het dunbevolkte Mongolië. Steeds meer Mongoolse jongeren kiezen er voor om het harde leven van een nomade de rug toe te keren. Zij trekken naar de stad om daar een meer gesetteld en westers leven te leiden.

Om de geest van het woeste land te leren kennen kunt u verschillende dagen bij de nomaden te verblijven, te zien hoe ze jagen en hun vee verzorgen, en alle natuurlijke hoogtepunten van het land te bezoeken. Voor bezoekers die van bergsport houden biedt Mongolië de mogelijkheid om te wandelen, raften of te klimmen in de imposante bergketens die het land rijk is. In de kraakheldere rivieren kunt u grote zoetwarenvissen vangen.

Welke culturele attracties moet u sowieso bezoeken

Mongolië wordt vooral bezocht voor zijn woeste natuur. Maar er zijn ook een paar culturele en historische locaties die extra interessant zijn.

  • Een vriendelijke lokale bevolking en boeddhistische kloosters komen samen in de uitgestrekte hoofdstad Ulaanbaatar. In deze stad gelden dezelfde snikhete of juist ijzige temperaturen als in de rest van het land. Het Museum of National History vertelt u over de heldhaftige geschiedenis van het volk. Het Gandan Khiid-klooster is een reconstructie van het grootste boeddhistische klooster van het land en hier kunt u ceremonieën van dit geloof meemaken. Het winterpaleis van Bogh Khan is een museum en één van de weinige gebouwen uit de roemruchte geschiedenis van het land dat nog staat.
  • De ruïnes van Karakorum bieden een blik in de tijd van de Khans, de toenmalige heersers van het Mongoolse rijk en in effect van de wereld. Behalve het ruïnecomplex kunt u in deze vroegere hoofdstad het oeroude Erdene Zhuu-klooster, één van de eerste boeddhistische gebouwen in het land, bezoeken.
  • De op één na grootste stad van het land dateert uit de Soviet-tijd. We vinden hier onder andere het prachtige, van hout gebouwde Kharagiin-klooster. Ook is er een museum dat een licht werpt op de geschiedenis van het land.

De natuur van Mongolië

In Mongolië vinden we grote en lege steppevlaktes, de steppe waar de woeste veroveraars van vroeger geboren en gehard werden. Maar ook groene (naald)bossen en hete zandwoestijnen behoren tot de natuurlijke wonderen die we hier vinden. Lange, heldere rivieren monden uit in unieke zoutmeren en in zilte moerassen. Het land biedt leefruimte aan een assortiment wilde en indrukwekkende dieren, waaronder wolven, wilde yaks, arenden, wilde yaks, gerbils en de prachtige sneeuwluipaard.

Welke types rondreizen door Mongolië kunt u boeken

Er zijn diverse soorten rondreizen door Mongolië te boeken, waarvan sommige van een Nederlandstalige reisbegeleiding hebben. Het is mogelijk om uitsluitend bij de lokale normaden te verblijven, en de gastvrijheid van deze unieke cultuur te ervaren. Maar er zijn wel degelijk steden in Mongolië die hotels bevatten.

Diverse Mongolië rondreizen bieden een intieme indruk van de oeroude Mongoolse cultuur die in honderden jaren niet veranderd is. U kunt bij de meeste arrangementen een bezoek brengen aan de nomaden die de traditionele levenswijze in stand houden. Verblijf in de vilten joerts van deze mensen, die leven van het houden van paarden, geiten en kamelen. Bezoek het traditionele Naadam festival, en maak kennis met de sporten waarin de Mongoolse krijgersgeest voortleeft, zoals boogschieten, worstelen, en paardrijden.

Maak een Mongolië rondreis over de vlakten te paard of per kameel, zie het land op ground level tijdens meerdaagse wandeltochten, of volg de oeroude handelspaden van de karavanen die over de Zijderoute trokken. Met een four wheel drive is het goed mogelijk om deze paden te verkennen bij een rondreis in Mongolië. De echte avonturiers kiezen voor een rondreis van ger-kamp naar ger-kamp waarbij u telkens blijft slapen in een traditionele joert, een ronde tent met wanden van vilt of dierenhuiden. Eet geroosterd vlees van een pas geslacht dier, drink gegiste paardenmelk, en beleef van dichtbij hoe de Mongoolse steppebewoners zich staande houden in het harde en wisselvallige klimaat van hun land.

Ook is het mogelijk om het land per trein te ervaren door de Trans-Mongolië Express van Moskou naar Beijing te nemen. Overnachtingen in een Mongools ger-kamp zijn daarbij een mogelijkheid. De bezichtiging van boeddhistische kloosters zijn vaak ook een onderdeel van een reis. Het prachtige Balkai-meer is een van de vele bezienswaardigheden die tot de hoogtepunten van een reis door het land behoren.

Wat eet u tijdens een rondreis in Mongolië

De keuken van het land is niet erg uitgebreid, en is voor een belangrijk deel gebaseerd op vlees en zuivel, het traditionele voedsel van de nomaden. Bereid u er op voor dat u weinig groenten of fruit op uw bord zult aantreffen. Geroosterd vlees en stoofpotten met rijst en brood zijn de meest voorkomende gerechten. Mongolen drinken thee en wodka, en u kunt ook de licht alcoholische drank airag proeven.

Vervoer tijdens uw rondreis in Mongolië

Mongolië heeft geen uitgebreid wegennetwerk zoals een westers land. Een rondreis in Mongolië is dan ook het makkelijkste uit te voeren via een four wheel drive, paard of kameel. Het is mogelijk om in een grote stad zoals Ulaanbaatar een auto te huren, en daarmee je eigen reisroute te bepalen. Ook Is het meestal een optie om een auto met bestuurder te huren. De prijzen hiervan is gunstig te noemen.

Wat is de beste tijd om naar Mongolië te reizen

Het land heeft een zeer wisselend klimaat, waarbij het weer varieert van Intense hitte tot ijzige kou. In de zandwoestijn kan het meer dan 40 graden worden, terwijl het daar in de winter tientallen graden kan vriezen. De meest gunstige tijd om het land te bezoeken is van april tot september, wanneer er temperaturen van 10 tot 30 graden heersen in de meeste gebieden. Eén en ander is afhankelijk van de exacte locatie en het terrein van uw rondreis naar Mongolië. Door de relatieve vlakheid van het land kunnen er zich hevige stormen voor doen. Ook kunnen er, vooral in de zomer en herfst, korte maar stevige buien vallen.

Praktische informatie voor uw rondreis naar Mongolië

  • Om naar Mongolië te reizen heeft u een geldig paspoort nodig. Dit geldt ook voor kinderen. Of u een visum nodig heeft kunt u navragen bij de Ambassade van Mongolië in Brussel. Om de grensgebieden van het land te bezoeken heeft u een speciale vrijstelling nodig.
  • In Mongolië komt kleine criminaliteit voor, zoals zakkenrollen en berovingen.
  • De medische voorzieningen zijn in grote delen van Mongolië erg beperkt.
  • In het land komen een aantal besmettelijke ziekten voor, waaronder Hepatitis A en B en DTP. Het wordt aanbevolen om u tegen deze ziekten te laten vaccineren voordat u vertrekt.