Een rondreis door Myanmar

rondreis myanmarKom de ene in de andere verrassing tegen tijdens een rondreis door Myanmar, een oud en uniek land in Zuidoost-Azië. Geografisch gezien bevindt het zich tussen India, China en Thailand in. Het land stond vroeger ook bekend als Birma. Het heeft een rijke, oude cultuur, en net als andere Zuidoost-Aziatische landen is het een hotspot van biodiversiteit. Zowel natuurliefhebbers als bewonderaars van eeuwenoude architectuur komen tijdens een rondreis in Myanmar uitstekend aan hun trekken.

Myanmar en de staten die zijn voorlopers vormden waren tijdens de Middeleeuwen regionale machten. Uit deze bloeitijd vallen, bijvoorbeeld in de stad Pagan, nog de tekenen te zien. In de 19e eeuw werd het land een kolonie van Groot-Brittannië. Na de Tweede Wereldoorlog hervond het land zijn vrijheid. De bewoners van Myanmar zijn voor een groot deel streng boeddhistisch. Het land bezit talloze tempels en stoepa’s gewijd aan deze religie. Het land heeft een oppervlakte van 670.000 vierkante kilometer en telt 58 miljoen inwoners.

Bezienswaardigheden bij een rondreis door Myanmar

Myanmar werd tijdens de 20e eeuw lange tijd geregeerd door een militaire junta. In die tijd vond er nauwelijks toerisme naar het land plaats. Sinds een aantal jaar reizen er steeds meer mensen naar Myanmar, maar massatoerisme vindt er nog niet plaats. U heeft tijdens een rondreis naar Myanmar dus volop de gelegenheid om nog nauwelijks bekende tempels, stranden, steden en natuurgebieden te ontdekken. Dit zijn een aantal aanraders om te bezoeken bij een Myanmar rondreis.

  • Mandalay was een centrum tijdens de Britse overheersing van het land. De stad telt bijna een miljoen inwoners en is een religieus centrum. U vindt hier talloze pagodes, kloosters en tempels. Een bezoek aan de stad levert dan ook ongeëvenaard fotomateriaal op.
  • Pindaya Caves. Dit grottenstelsel is een bekend bedevaartsoord. In de grootste grot van Pindaya vinden we meer dan 7000 boeddhabeelden. De omgeving rond de grotten staat vol met de kenmerkende gouden stoepas. Ook is er een markt waar interessante ambachtsartikelen kunnen worden aangeschaft. De grotten vallen goed te bereiken vanuit de plaats Kalaw, waarvandaan regelmatig minivans vertrekken.
  • Rangoon, tegenwoordig Yangon, is de voormalige hoofdstad van het land. De stad bezit de belangrijkste tempel van het land, de Schwedagon-pagode. Deze gigantische boeddhistische stoepa is bedekt met meer dan 50.000 kilo bladgoud. De stad biedt ook diverse levendige markten en een koloniaal stadsdeel uit de Britse tijd.
  • Dit meer dan 20 kilometer lange meer wordt bevist door lokale volken die in paaldorpen op het meer wonen. Behalve van de visvangst leven ze ook van de opbrengst van hun kenmerkende drijvende tuinen. Rond het meer vindt u grote bergketens waarin het goed wandelen is.

Natuur beleven tijdens een rondreis in Myanmar

De natuur van het land is prachtig. Doordat het land nog niet ten prooi is gevallen aan massatoerisme, valt er volop te genieten van authentieke landschappen en uitzichten. De keerzijde van de medaille is dat veel mooie gebieden een slechte infrastructuur kennen en slecht bereikbaar zijn, vooral in de moessontijd. Veel jungles zijn nog ongebaand gebied en vooral geschikt voor een Myanmar rondreis als u een avontuurlijke geest heeft.

Myanmar is een uitgestrekt land met veel verschillende biotopen.  De uitgestrekte witte stranden en de vele mangroven en andere natte gebieden herbergen een groot aantal tropische planten en dieren. U vindt hier regenwoud, en op grotere hoogte komen loofbomen en naaldbomen voor. In de mangroven groeien de typische vloedbestendige bomen en langs de kust groeien veel palmen. Het land biedt een onderdak aan wilde buffels, herten, antilopen, olifanten en zelfs aan tijgers en luipaarden. Verschillende apensoorten, kleine roofdieren en reptielen zijn alomtegenwoordig en eenvoudig te bewonderen. Het land heeft ook een bijzonder grote rijkdom aan vogelsoorten: meer dan 800 soorten zijn er tot nu toe geteld.

Welke soorten rondreizen door Myanmar zijn er

Veel georganiseerde rondreizen door Myanmar voeren u naar het centrale deel van het land. U bezichtigt dan steden zoals Rangoon en Mandalay, en bezoekt de meeste andere toeristische attracties. Veel van deze Myanmar rondreizen bieden inhoudelijk hetzelfde programma, maar verschillen nogal in kwaliteit. Wilt u de minder bekende delen van het land bezoeken, dan zult u zelf een route moeten plannen en vervoer moeten regelen. In Myanmar valt genoeg te zien om makkelijk twee a drie weken reistijd vol te plannen. Een rondreis in Myanmar valt ook te combineren met een bezoek aan Bangladesh, het oostelijke deel van India en/of Thailand.

Accommodaties in Myanmar

Er zijn maar weinig hotels in het land, terwijl de interesse in een rondreis in Myanmar exponentieel is toegekomen de laatste jaren. Daardoor zijn de prijzen voor een hotel relatief hoog, terwijl de kwaliteit niet per se optimaal is. Een alternatief voor het verblijf in een hotel is een hostel. Omdat Myanmar niet massaal bezocht wordt door backpackers is een verblijf in een hostel hier relatief rustig. Ook Is het mogelijk om in een één- of tweepersoonskamer te verblijven. Steeds meer bewoners van het land bieden bovendien een verblijf in hun eigen appartement aan, waar u het leven in Myanmar van heel dichtbij ervaart.

Vervoer tijdens uw rondreis in Myanmar

Er is niet één aangewezen manier om Myanmar te doorkruisen. Openbaar vervoer is af te raden: bussen en treinen hebben vaak een flinke vertraging. Voor grotere afstanden kunt u gebruik maken van veerboten die de brede rivieren en deltas bevaren. Dit is bovendien een manier om het land te ervaren op zich, omdat u de vele activiteiten aan de oevers kunt bekijken. Van A naar B komen in Myanmar geeft u soms de indruk dat u een ontdekkingsreis aan het ondernemen bent. U zult vaak delen van de route moeten afleggen per boot, brommer, riksja, of per auto. De taxiachtige services, zoals de riksja, de tuktuk, een verbouwde pickup of zelfs een ossenkar zijn voor de avontuurlijke reizigers een aanrader. Maar houd er altijd rekening mee dat reizen in het land veel meer tijd in beslag kan nemen dan u dacht. Binnen de grote steden is goed vervoer per bus beschikbaar. Jammer genoeg mag u als buitenlander niet zelf een auto besturen. U mag daarom alleen maar gebruik maken van autovervoer als u een auto met chauffeur huurt. U mag overigens wél zelf een brommer besturen, wat voor een klein bedrag al mogelijk is.

De beste tijd voor een rondreis door Myanmar

Myanmar is een groot land en daardoor verschilt het klimaat per locatie. De temperaturen variëren bovendien sterk per locatie en per maand: van 20 tot 45 graden Celcius. We kunnen drie aparte seizoenen voor Myanmar rondreizen aanwijzen.

  • Van december tot februari zijn de temperaturen vrij laag en is het droog in het land.
  • Van mei tot september is het de moesson en regent het hard en veel. In de moesson kunnen bepaalde routes onbegaanbaar zijn.
  • Van oktober tot april is het droog, maar treden er plaatselijk temperaturen tot 45 graden op.

Praktische informatie voor een rondreis in Myanmar

  • Zowel volwassenen als kinderen moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort. Soms heeft u ook een visum nodig – vraag bij de Ambassade van Myanmar in Brussel na of dat voor u geldt.
  • Myanmar is een streng Boeddhistisch land. Wees voorzichtig met het kopen en tonen van afbeeldingen van Boeddha. Gedraag u respectvol rond boeddhistische tempels en Boeddhabeelden. In bepaalde delen van Myanmar is er sprake van militaire conflicten en opstanden. Voor een actueel reisadvies voor het reizen in deze regio’s kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid.
  • In Myanmar komen een aantal besmettelijke ziektes voor, waaronder malaria, hepatitis A en B en DTP. Het is sterk aan te raden om van tevoren te laten vaccineren. Als u naar Myanmar reist vanuit een land waar gele koorts voorkomt, dan is het verplicht om u te laten vaccineren.