Een rondreis door Nicaragua maken

rondreis NicaraguaAls u Midden-Amerika wilt bezoeken, overweeg dan om een rondreis door Nicaragua te maken. Dit is een van de meer toeristische gebieden van het werelddeel, en er vallen voor een Europeaan veel indrukwekkende attracties te bezoeken. Bijkomend voordeel is dat Nicaragua, vergeleken met andere landen in de regio, vrij veilig is. U kunt hier makkelijk één of meerdere weken vertoeven, maar u kan Nicaragua ook als reisbestemming opnemen in een rondreis die meerdere Midden-Amerikaanse landen aandoet.

Nicaragua werd in de 15e eeuw door de Spaanse conquistadores veroverd, en werd in de 19e eeuw onafhankelijk. In het begin van de 20e eeuw is het land een tijdje bezet geweest door de Verenigde Staten. Hierna vond er een strijd plaats tussen communisten en de conservatieve junta. Sinds 2006 valt het land onder het bestuur van president Daniel Ortega. Grootschalige protesten tegen zijn bewind hebben sinds 2016 tot een afname van het toerisme geleid. Het land heeft meer dan 6 miljoen inwoners en kent een sterke bevolkingsgroei. Nicaragua is gelegen tussen Honduras en Costa Rica, en heeft een kust aan zowel de Pacifische Oceaan als aan de Caribische Zee.

Hoogtepunten van een rondreis door Nicaragua

Dit land biedt prachtige culturele locaties en mooie meren, eilanden, lagunes en actieve vulkanen. Op verschillende plekken worden er evenementen georganiseerd die voor toeristen interessant zijn. De prijzen in het land liggen laag en de bevolking is vriendelijk. Een aantal van de mooiste attracties in het land zijn de volgende.

  • Deze stad is een goed bewaard gebleven koloniale nederzetting. U vindt hier kleurrijk gestucte huizen, monumentale kathedralen en andere gebouwen, en krijgt op straat een indruk van het leven zoals het eeuwen geleden moet zijn geweest. Een stadswandeling of een fietstocht door het prachtige Granada is zeker een dagtrip waard. In de buurt van de stad is de Masaya-vulkaan. Deze vulkaan valt te beklimmen, en barst niet meer uit. Maar er borrelt in de krater wel degelijk lava omhoog. Een unieke ervaring.
  • Laguna de Apoyo. Dit is een meer in een vulkaankrater. Er wordt gezegd dat dit het diepste en helderste meer van Nicaragua is. Tijdens uw rondreis in Nicaragua is een bezoek aan de Laguna de Apoyo zeker aan te raden, ook vanwege de prachtige uitzichten over de omgeving die u hier heeft.
  • Corn Islands. Deze twee eilanden hebben een Caribische allure. Hier vindt u de mooiste en meest populaire stranden van het land. Ook is het hier mogelijk om te duiken en te snorkelen of een hike te maken over het eiland. Geniet van lekkere vis en kreeft, en ontspan u aan het azuurblauwe water op het hagelwitte strand.
  • Nog een stad met fantastische koloniale gebouwen, maar wat toeristischer dan Granada. We zijn hier veel gelegenheden om een terrasje te pakken en goedkoop te eten in een uitstekend restaurant. Beklim de monumentale Cathedral de Leon, krijg een indruk van de afgelopen politieke conflicten in het land in het Museo de la Revolution, of glijd met een soort bord van de vulkaan de Cerro Negro af.
  • Isla de Ometepe. Een bijzonder mooi eiland met twee hoge vulkanen. Het landschap van het eiland is een van de mooiste van Midden-Amerika. U kunt allebei deze vulkanen beklimmen – bereid u dan wel voor op een stevige onderneming. De San Ramon waterval is een prachtige en hoge waterval in de jungle van Ometepe. Op dit eiland Is het ook mogelijk om te kajakken, en een duik te nemen in de prachtige natuurlijke zwemplas Ojo de Agua.

De natuur bij rondreizen door Nicaragua

Nicaragua biedt een prachtige dwarsdoorsnede van alle natuurlijke gebieden die Midden-Amerika mooi maken. Sprookjesachtige stranden, werkende vulkanen en dichte tropische wouden zijn maar een paar van de uiteenlopende landschapstypen die u hier kunt aantreffen tijdens een rondreis in Nicaragua. Er zijn in het land niet minder dan 78 nationale parken te bezoeken, waarvan sommigen bovendien aaneengesloten zijn. Hier wandelt u door de jungle, steekt u tropische riviertjes over, en loopt u op grote hoogte over de bergen, waarbij u over de hele omgeving kunt uitkijken. In deze parken kunt u alle grote en bijzondere dieren van Midden Amerika tegenkomen. Tapirs, jaguars en poema’s, papegaaien en toekans, krokodillen en leguanen hebben allemaal een plek in deze reservaten. Verder kunt u een rijkdom aan vogels tegenkomen die nestelen in de tropische bomen.

Sportieve activiteiten tijdens uw rondreis in Nicaragua

Voor toeristen vallen er bij een Nicaragua rondreis goed georganiseerde en goedkope sportieve uitjes te vinden. Kajakken in de lagunes, snorkelen en duiken op de eilanden en uiteraard uitgebreide en soms zware wandelingen over de bergen en de vulkanen zijn een paar van de meest populaire opties. Ook Is het mogelijk om surfles te volgen aan de Pacifische kust. Ondanks dat Nicaragua redelijk bergachtig is zijn er verschillende fietsroutes waarmee u in uw eigen tempo veel indrukken van het binnenland op doet. In de buurt van de stad Granada kunt u een canopy tour ondernemen, en er zijn verschillende boottochten langs de eilanden en kusten beschikbaar.

Wat eet u op Nicaragua rondreizen

De keuken van het land lijkt in grote lijnen op die van Mexico, maar dan met een paar tropische invloeden. Een flink aantal bekende Mexicaanse gerechten zoals taco’s, burritos, quesadillas en empanadas zijn in Nicaragua te verkrijgen voor lunch en avondeten. Gerechten met bonen, rijst, kaas en kip worden veel gegeten. De keuken maakt gebruik van veel verse groenten en fruit, zowel voor ons bekende als tomaat, wortelen en aardappel als bijzondere groentes als chayote en pipian. Door de rijkdom aan tropische vruchten worden er veel verse fruitsappen verkocht en gedronken. Nicaragua is verder bekend om de uitgestrekte koffieplantages die een superieur product opleveren. Bij de maaltijd drinkt u bier en rumcocktails. Het land heeft een groot aantal kleine en betaalbare restaurants met de lokale cuisine, zogenaamde comedores en fritangas. In de grote steden is het ook uitstekend mogelijk om te eten in een restaurant met een internationale keuken.

Uw verblijf tijdens uw rondreis over Nicaragua

Verschillende steden hebben hotels met goede prijzen, en ook hostels zijn veel plekken aanwezig. Tegelijkertijd zijn er genoeg bed en breakfasts (guesthouses) aanwezig, waar uw kennis kunt maken met de lokale bevolking. Deze particuliere accommodaties vindt u ook op het platteland in boerderijen, de zogenaamde fincas. Onderkomens zijn van vrij goede kwaliteit, maar het is goed om te weten dat de meeste verblijf plaatsen in Nicaragua geen warm water hebben.

Vervoer tijdens een rondreis in Nicaragua

Het wegennetwerk in het land is naar Midden-Amerikaanse begrippen goed. In ieder geval de hoofdwegen zijn verhard. U kunt zich door het land verplaatsen met behulp van twee soorten bussen. Sommige bussen doen vaste haltes aan en andere bussen stoppen op verzoek van de passagiers op elke locatie. De bussen van Nicaragua zijn trouwens vaak erg leuk beschilderd. Een huurauto nemen is goed mogelijk, de prijs is schappelijk, maar je moet wel minstens 25 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een creditcard. Taxi’s in het land staan erom bekend dat ze toeristen vaak een hoog tarief aanrekenen. De mooie eilanden kunt u bij een rondreis door Nicaragua bezoeken door een boot te nemen, die regelmatig vanaf de kust vertrekken.

De opties voor Nicaragua rondreizen

Nicaragua is een vrij groot land en heeft meer dan voldoende attracties om een aantal weken te blijven boeien. Er zijn rondreizen die de meeste vulkanen van het land aandoen, waarbij u vooral natuurlijke landschappen bezoekt. Andere reizen laten u kennismaken met de prachtige koloniale steden en het dagelijks leven in Midden-Amerika, waarbij u ook de mogelijkheid heeft om te verblijven bij gastgezinnen. Verschillende rondreizen door Nicaragua zetten in op de grandioze jungles en de waterrijke gebieden in het land. Tijdens een rondreis in Nicaragua bezoekt u dan de allermooiste natuurreservaten en heeft u een uitstekende kans om bekende Midden-Amerikaanse dieren tegen te komen. Natuurlijk zijn er ook rondreizen die de hoogtepunten van dit land combineren met bestemmingen in andere Midden-Amerikaanse landen. Maar dit land is, nogmaals, groot genoeg om het exclusieve doel van uw Nicaragua rondreis te vormen.

De beste tijd voor Nicaragua rondreizen

Dit is een subtropisch land, waar de temperatuur het hele jaar door hoog ligt: van zo’n 25 graden tot 40 graden in de warmste maanden. Deze warme maanden liggen in onze zomer en herfst, en het regent dan meestal ook flink. Deze tijd kunt u het best vermijden. Plan Nicaragua rondreizen bij voorkeur in onze winter en in de vroege lente. Het is dan koeler en minder nat.

Tips voor uw Nicaragua rondreis

  • Ten tijde van de opstand tegen het bewind van President Ortega heeft Nicaragua een lange tijd een negatief reisadvies gehad. Op dit moment is het land weer een stuk veiliger.
  • Nicaragua is een van de veiligste landen van Midden-Amerika, maar toch is hier een risico op criminaliteit, waaronder overvallen. Op de website van de Rijksoverheid leest u hoe u zich hiertegen kunt beschermen.
  • In de warme periode kan het land te lijden hebben onder tropische stormen en orkanen. Ook komen er aardbevingen in het land voor.
  • Om een Nicaragua rondreis te maken heeft u een geldig paspoort nodig en soms ook een visum.
  • In dit land komen de ziektes malaria, hepatitis A en DTP voor. Het is verstandig om u tegen deze ziektes te laten vaccineren voordat u op reis gaat. Als u naar Nicaragua reist vanuit een land waar gele koorts voorkomt, bent u verplicht om zich tegen deze ziekte te laten vaccineren.