Een rondreis door Oeganda

rondreis OegandaHeeft u interesse in een rondreis door Oeganda? Dit relatief kleine land midden in het continent werd door Winston Churchill aangeduid als “de Parel van Afrika”. Het is één van de mooiste en veiligste landen van Afrika en heeft uitgebreide mogelijkheden om zoveel natuur als cultuur te bezichtigen. Een rondreis door Oeganda is daarom een uitstekende onderneming voor toeristen die nog nooit in dit fascinerende continent geweest zijn.

Oeganda was vroeger een Britse kolonie. Het werd onafhankelijk in 1962. De beruchte dictator Idi Amin, die tot 1997 de absolute macht had, is verantwoordelijk voor de dood van 300.000 landgenoten. Sinds die tijd heeft Oeganda zich echter ontwikkeld tot een van de mooiste en veiligste landen in Afrika, dat momenteel sterk investeert in de toeristische sector. Het land wordt omgeven door onder andere Kenia, Tanzania, en Kongo. Het land grenst aan het enorme Victoriameer. De hoofdstad is Kampala en in het land wonen 40 miljoen mensen. 

Bezienswaardigheden van Oeganda

De grote steden van het land zoals Kampala en Entebbe zijn absoluut de moeite waard om te bekijken op een rondreis door Oeganda. Maar heel veel toeristen komen om te genieten van de prachtige wildparken, waar unieke diersoorten zoals de berggorilla’s en veel meer zeldzame dieren een toevluchtsoord hebben gevonden. Oeganda zet sinds een aantal jaren stevig in op toerisme. U kunt hier onder andere de volgende attracties bezoeken.

  • Bwindi Impenetrable National Park. Dit is het bekende nationale park waar berggorilla’s in redelijk grote dichtheden voorkomen. Het is mogelijk om op een begeleide tocht de gorilla’s op te zoeken en ze van dichtbij te bekijken. Dit dichtbegroeide natuurreservaat bestrijkt niet minder dan 330 vierkante kilometer en staat vol met het tropische bomen, bloemen en andere typisch Afrikaanse vegetatie. Ook zijn er prachtige kristalheldere watervallen te bewonderen.
  • Mountains of the Moon. Het Rwenzori Mountains National Park heeft een bergachtig landschap met valleien, besneeuwde bergtoppen, heldere meren en zelfs gletsjers. Deze ongelofelijke diversiteit valt te bewonderen tijdens een trektocht, die verschillende dagen kan duren.
  • Ssese Islands. Dit is een verzameling van meer dan 80 kleine eilandjes gelegen, in het befaamde Victoriameer. Deze eilandjes zijn vaak begroeid met tropisch bos en hebben parelwitte stranden. Zwem in het imposante Victoriameer en vind een stukje paradijs op aarde tijdens een rondreis door Oeganda.
  • Kidepo Valley National Park. Dit park lijkt qua landschap meer op de bekende Afrikaanse savanne en stelt u in de gelegenheid om de Big Five en nog veel meer typisch Afrikaanse diersoorten te bewonderen. U kunt in dit park safari’s ondernemen met jeeps, maar ook trektochten behoren tot de mogelijkheden. Behalve savannes ziet u in dit geweldige National Park ook bergmassieven met diepe kloven.
  • Kampala, Entebbe en Jinja. Deze drie steden liggen binnen 30 kilometer van elkaar aan de kust van het Victoriameer. Alle drie hebben ze een een geheel eigen sfeer. Kampala is een miljoenenstad met rechte straten en grote winkelcentra. Voor de toerist valt hier volop te genieten van goede restaurants, bars en ander modern vermaak. Entebbe is veel traditioneler en is bekend om de uitgebreide markt waar u lokale kunstvoorwerpen kunt aanschaffen. Jinja wordt doorsnede door een grote rivier waar de stad naar genoemd is. Het is hier mogelijk om te raften bij de woeste stroomversnellingen van een lokale waterval.

Natuur bekijken tijdens een rondreis in Oeganda

Oeganda mag dan klein zijn vergeleken met andere Afrikaanse landen, het land is rijk aan ecotopen en heeft dan ook een hoge biodiversiteit. U reist door tropische wouden, koude bergen en savannes vol met exotische planten en diersoorten. Ook de rijke variëteit aan zoetwaterdieren van het Victoriameer en de rivieren is interessant voor de natuurliefhebber. De lijst van diersoorten die u kunt tegenkomen tijdens een tocht door het bos of bij een safari is te lang om op te noemen. Denk aan de Big Five (olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard), maar ook verschillende soorten gazelles, zebra’s, giraffen, de cheetah en diverse apensoorten laten zich vrij makkelijk bewonderen tijdens Oeganda rondreizen.

Sportief tijdens uw rondreis in Oeganda

Oeganda biedt verschillende activiteiten die geschikt zijn voor de sportief aangelegde toerist. Bij Jinja bevinden zich wilde stroomversnellingen, perfect voor rafters die van een sportieve uitdaging houden. Om bij een aantal van de mooiste natuurreservaten te komen kan een trektocht van meerdere dagen, met overnachtingen in tenten, noodzakelijk wezen. Op diverse locaties die aan het Victoriameer grenzen kunt u een zeilboot huren en op die manier het meer verkennen. Uit de Britse tijd zijn diverse sportcomplexen overgebleven, waar u zich kunt wagen aan een potje tennis of squash. Op een aantal plekken is het ook mogelijk om een mountainbike te huren, waarmee u zelfstandig de bergen en wouden van het land kunt verkennen. In de grote steden zijn moderne voorzieningen. U kunt hier onder andere fitnessen en dansen als u daar zin in heeft.

Hoe ziet een rondreis door Oeganda eruit

In Oeganda valt meer dan genoeg te beleven om meerdere weken vakantie vol te boeken. Dit land is een land dat je moet ervaren op grondniveau. Houd er rekening mee dat behalve jeepsafari’s veel rondreizen in Oeganda ook trektochten en excursies door en naar de verschillende natuurgebieden zullen bevatten. Bijna altijd gaan ze in ieder geval langs de drie grootste steden van het land, en over het algemeen bevatten ze ook een zeiltocht over het Victoriameer. Daarnaast is er uiteraard bij een rondreis door Oeganda voldoende tijd om te ontspannen aan een strand, of kennis te maken met de gastvriendelijkheid van de Oegandezen.

Accommodaties bij een Oeganda rondreis

Oeganda biedt meerdere uitstekende hotels and bungalowparken. Die voldoen aan de eisen die Europeanen aan een vakantieverblijf stellen. Ze bevatten vaak een zwembad, horecagelegenheden, en zijn toch zeer betaalbaar. Tijdens een rondreis door Oeganda zult u regelmatig in deze hotels verblijven. Als u in uw Oeganda rondreis door een wildpark gaat trekken, dan kunt u overnachten in tenten en in tijdelijke of permanente kampen. Ecolodges, die vaak neerkomen op min of meer traditioneel vormgegeven hutten, zijn een mogelijkheid om op een avontuurlijke manier te overnachten.

Eten tijdens uw Oeganda rondreis

Oeganda heeft een gevarieerde keuken, waarbij vlees, vis, groente en vers fruit allemaal een belangrijke plaats innemen. In hartige gerechten worden vaak bananen, pinda’s, mango’s en papaya’s verwerkt. Vlees wordt zowel geroosterd als gestoofd opgediend, er geserveerd met rijst of aardappels. De Westerse keuken vindt u in restaurants in grote steden. Bij het eten drinken Oegandezen een lokale sterke dranksoort, gemaakt van bananen en cassave, genaamd warangi.

Vervoer tijdens een Oeganda rondreis

De infrastructuur van Oeganda is naar Afrikaanse begrippen goed. De wegen hebben een goede kwaliteit en zijn voor een groot deel verhard. U kunt eenvoudig van plek naar plek reizen met behulp van kleine taxibusjes, de zogenaamde matatus. Voor een tocht over rivieren en het Victoriameer zijn er boten beschikbaar. Kies hierbij de grotere en duurdere boten uit: de kleintjes kunnen onveilig zijn en worden vaak te vol gestopt met passagiers. Het is in Oeganda relatief duur om zelf een auto te huren. Kies dus bij voorkeur voor taxidiensten en probeer een chauffeur te regelen voor een vervoer tijdens langere tijd.

De beste tijd voor een rondreis in Oeganda

Dit land ligt bij de evenaar en kent daarom geen duidelijke seizoenen. Het is er het hele jaar door tropisch en warm. Alleen in de hoge bergen blijven de temperaturen lager. Er zijn twee regenperiodes in het land, in de vroege lente en in de late herfst. Alle andere maanden zijn uitstekend geschikt om naar het strand land af te reizen. Houd er rekening mee dat het behoorlijk kan regenen, ook buiten deze regenperiodes. De gemiddelde temperaturen in het land liggen rond de 25 a 30 graden. De temperatuur lijkt echter hoger door de hoge luchtvochtigheid.

Houd hier rekening mee bij rondreizen in Oeganda

  • Voor Oeganda rondreizen heeft u zowel een geldig paspoort als een visum nodig.
  • In Oeganda komt kleinschalige criminaliteit  U kunt het zwarte worden van berovingen of inbraken in uw hotel of auto.
  • In Oeganda komen de ziektes malaria, gele koorts, Hepatitis A, en DTP voor. U wordt sterk aangeraden om u te laten vaccineren tegen deze ziektes voordatu naar het land afreist. Een vaccinatie voor gele koorts is zelfs verplicht voor alle reizigers naar het land.
  • Uitingen van homoseksualiteit worden niet breed geaccepteerd in Oeganda.
  • Het land kent een streng en vooruitstrevend anti-rook beleid, waardoor u onder andere niet in de buurt van publieke voorzieningen mag roken.