Boek een rondreis naar Oezbekistan

rondreis OezbekistanEen rondreis naar Oezbekistan leidt u naar een paar van de historisch rijkste steden in de wereld. In dit Centraal-Aziatische land vindt u de prachtige moskeecomplexen van de oude plaatsen Boekhara, Samarkand en Khiva. Deze en andere steden in Oezbekistan waren in de loop van de geschiedenis een onderdeel van diverse Perzische en Mongoolse rijken en belangrijke stops op de Zijderoute. Bij uw rondreis door Oezbekistan maakt u kennis met de geweldige levende en historische bouwwerken van deze hoogontwikkelde culturen. Bewonder de beroemde blauwe moskeeën, bezoek de handelspanden en de caravanserais die het handelsnetwerk onderhielden, en geniet van de rijke cultuur en de bijzondere natuur die hier voorhanden is.

De steden en gebieden die nu in Oezbekistan liggen zijn al voor de opkomst van het Mongoolse wereldrijk gesticht door Perzische volkeren. Ze zijn altijd van groot belang geweest voor de karavanen die dit gebied doortrokken op weg naar Oost-azië of naar Europa. Oezbekistan was in de 19e eeuw een eigen staat, het emiraat van Boekhara. In het grootste deel van de 20e eeuw was het land een onderdeel van de Sovjet-Unie, en is pas in 1991 onafhankelijk geworden. Het land is naar Aziatische begrippen klein, maar heeft nog steeds 10 maal de landoppervlakte van Nederland. Oezbekistan grenst onder andere aan Kazachstan, Kirgizië en Afghanistan, en heeft 30 miljoen inwoners van verschillende achtergrond. De hoofdstad van het land is Tasjkent.

Een rondreis in Oezbekistan maken

Oezbekistan is een cultureel erg rijk en gevarieerd land. De natuur wordt voor een groot deel overheerst door droge steppen en woestijngebieden, maar ook vallen er in het land verschillende  oases, meren, en bergvalleien te bezoeken. Op een rondreis door Oezbekistan zijn dit de meest waardevolle bezienswaardigheden.

  • Boekhara bestaat al meer dan 1500 jaar. De stad is  bekend om zijn prachtige moskeecomplexen die in de loop van de jaren magnifiek gerestaureerd zijn. De zandkleurige moskeeën zijn rijk versierd met blauw tegelwerk en enorme felblauwe  koepels. De sierlijke gebouwen in de stijl van de oude Perzische bouwkunst zijn een paar van de mooiste in de wereld en moet u gezien hebben op uw Oezbekistan rondreis. Tussen deze complexen bevinden zich meer dan 100 monumenten, die allemaal een eigen verhaal vertellen over de geschiedenis en de legendes van Boekhara en de Zijderoute.
  • De naam van Samarkand roept de beelden van een rijke Oosterse, haast mythische stad op. De werkelijk wijkt daar niet ver vanaf. Tijdens een rondreis door Oezbekistan kan u het geweldige moskeecomplex het Registan, dat nog mooier is dan de complexen in Boekhara, van dichtbij bewonderen. De grote veroveraars van Centraal-Azië zoals Dzjengis Khan en Timoer Lenk hebben allemaal hun sporen in Samarkand achtergelaten. Deze stad is gevestigd in het droge oosten van het land. Net zoals 1000 jaar geleden kunt u hier uitgebreid inkopen doen en prachtige kunstvoorwerpen aanschaffen op de drukbezochte en bloeiende bazaars die het dagelijks leven van Oezbekistan kenmerken.
  • Er zijn in Oezbekistan meerdere natuurreservaten die de moeite van het bezoeken waard zijn. Het Zaamen natuurreservaat in het oosten is een prachtig gebied met een rijke biodiversiteit. Ook het Ugal-Chatkal National Park, met zijn mogelijkheden om lange bergwandelingen te maken, is de moeite meer dan waard. Oezbekistan is ook het land waar het sterk verdroogde Aralmeer gelegen is. Dit meer werd door destructieve landbouwmethoden van het meeste van zijn water ontdaan, en beslaat nu minder dan 50% van zijn oorspronkelijke oppervlakte. In de nieuwe woestijn rond het meer vallen de verroeste vissersboten van wat ooit een drukke visindustrie was nog te bekijken.
  • De hoofdstad van Oezbekistan is de cultureel meest diverse plek van het land. Er zijn vooral veel gebouwen uit de Sovjettijd te vinden, maar ook historische moskeeën en ouderwetse bazaars ontbreken hier niet. Behalve aantrekkelijke parken met waterpartijen kunt u hier tijdens een rondreis in Oezbekistan de 1500 jaar durende kunstgeschiedenis van deze streken bekijken in diverse musea.

Natuur in Oezbekistan

Er zijn verschillende interessante natuurgebieden om te kijken tijdens uw Oezbekistan rondreis. Voor een groot deel is het land droog, en we vinden er dan ook veel woestijn- en steppe landschappen. De Kyzylkum woestijn is een van de grootste woestijnen van Azië. Delen van deze woestijn vallen te doorkruisen per paard of per kameel. Ook safari’s met jeeps brengen u in het hart van een echte woestijn. In de waterrijke gebieden bevindt zich een grote diversiteit aan interessante vogelsoorten. Tijdens lange wandeltochten door de bergen en valleien in de meer vruchtbare gedeelten van het land vindt u een mengeling van dieren- en plantensoorten die uniek is voor Centraal-Azië. Het Tianshan gebergte is vruchtbaar en is in de lente en in de zomer een tafereel van bloeiende planten.

Actief en sportief tijdens uw rondreis door Oezbekistan

Oezbekistan is niet erg toeristisch. Er zijn dan ook niet veel sportieve activiteiten voor toeristen om aan deel te nemen. Paardrijden is een belangrijk onderdeel van de cultuur, en paardrijritten inclusief gids door de woestijn vallen dan ook te boeken. Tijdens een rondreis door Oezbekistan kunt u op verschillende locaties uitgebreide trektochten houden, en daar de natuur en cultuur van zeer dichtbij ervaren. Het is dan ook mogelijk om te overnachten in de yurt van traditioneel levende nomaden. Houd er rekening mee dat er flinke hoogteverschillen kunnen gelden in sommige van de natuurgebieden, zoals het Tianshan-gebergte.

Rondreizen door Oezbekistan

Oezbekistan is een land waar meer dan voldoende te zien valt voor een rondreis van één of twee weken. Bij de meeste arrangementen bezoekt u dan uiteraard de grote karavaansteden en de mooiste natuurgebieden. Soms wordt een bezoek aan het land gecombineerd met een bezoek aan andere steden in Centraal-Azië, vaak onder de noemer van een “Zijderoute-trip”. De meer avontuurlijke reisarrangementen voeren u door middel van een serie trektochten door de wilde en grotendeels onontgonnen natuur van het land. U overnacht dan vaak in tenten, soms zelfs in de woestijn.

Accommodaties bij uw rondreis door Oezbekistan

Omdat Oezbekistan nog geen erg toeristisch land is, zijn er niet veel moderne hotels. De meeste hotels in de grote en middelgrote steden dateren uit het Sovjet-tijdperk, en bieden niet bijzonder veel luxe. Tegen extra betaling is het vaak mogelijk om betere accommodaties te bieden boeken. Ook is er de gelegenheid om te overnachten in ouderwetse handelshuizen en andere fascinerende particuliere verblijfplaatsen, maar het aantal van deze bijzondere onderkomens is beperkt.

Vervoer bij Oezbekistan rondreizen

Er zijn verschillende mogelijkheden om nu binnen Oezbekistan te verplaatsen. Houd er rekening mee dat de afstanden vaak fors zijn. Er is redelijk goed busvervoer binnen en tussen de verschillende steden, maar de bussen rijden niet snel. Hetzelfde geldt voor de treinen. Voor korte afstanden zijn minibusjes die als taxi fungeren, de zogenaamde marsrutka’s, een prima optie.

De beste tijd voor Oezbekistan rondreizen

In het woestijnklimaat van Oezbekistan kan het extreem warm worden, van 35 tot 50 graden in de zomermaanden. De winter kan daarentegen ijskoud zijn. Voor een Europeaan is de beste bezoektijd dan ook in de late lente en in de vroege herfst. Doordat het in Oezbekistan niet veel regent voelen ook hoge temperaturen relatief koel aan.

Praktische informatie voor uw rondreis door Oezbekistan

  • Voor rondreizen in Oezbekistan heeft u zowel een geldig paspoort als een geldig visum nodig. Dit gaat ook op voor eventuele kinderen die met u mee reizen.
  • Oezbekistan is een vrij veilig land. Langs de grensgebieden kunnen landmijnen ingegraven zijn – betreed deze gebieden dus niet.
  • De medische voorzieningen van het land zijn slecht te noemen. Let er op dat in sommige gebieden veilig drinkwater en zelfs voedsel moeilijk te verkrijgen kan wezen.