Rondreis Oman

rondreis omanWereldwijd zijn er ongelooflijk veel prachtige plekken te vinden. Deze prachtige plekken zijn eerlijk over alle continenten verveeld. In echt elk continent kunt u prachtige plekken ontdekken. Bovendien kunt u op elk continent prachtige rondreizen maken. Rondreizen waarbij natuur, cultuur, historie, plezier en onvergetelijke momenten bij elkaar komen. Als u nog op zoek naar een unieke locatie voor een rondreis bent, hebben wij wellicht een aanrader voor u. Het is namelijk een prachtige belevenis om een rondreis door Oman te maken.

Oman is een land gelegen in het westen van Zuid-Azië en grenst aan onder andere de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Saoedi-Arabië en Jemen zijn grenslanden van Oman. In de historie heeft Oman enkele grote veranderingen ondergaan. Tot 9 augustus was Oman bijvoorbeeld nog onderdeel van het land Muscat en Oman. Tegenwoordig is Oman een sultanaat; oftewel het gebied van een Sultan. De Sultan van Oman heet Qaboes Bin Said al Said; hij is verreweg de meest machtige man in dit prachtige land.

Voor een rondreis is Oman een prima bestemming. Het land heeft bijzonder veel te bieden. Bovendien is er veel variatie in het land te vinden, waardoor een rondreis voor een ieder bijzonder leuk is. Daarbij zijn uiteraard wel enkele zaken waar u absoluut rekening mee dient te houden. Waar we hier op doelen? Dat kunt u in dit uitgebreide artikel lezen.

Bestemmingen en hoogtepunten in Oman

Laten we allereerst aftrappen met een prachtig gebied voor natuurliefhebbers. Wadi Shab is een natuurgebied waar u vele uren door heen kunt wandelen. De natuur is behoorlijk gevarieerd en ongerept. Zo kunt u genieten van kleine waterpoelen, van mooie watervallen en van indrukwekkende rotspartijen.

De historie van Oman is uiterst roerig te noemen. Tot 1970 heette het land namelijk Muscat en Oman. Maar, sinds 1970 is Oman een onafhankelijk sultanaat. De hoofdstad daarvan is echter Muscat; dit is een bijzonder fraaie stad om te zien. Het is onder meer mogelijk om de grootste moskee van Oman in deze stad te bezoeken. Dergelijke moskeeën zijn ongelooflijk groot en zijn een lust voor het oog. De architectuur en de afwerking zijn bij deze bouwwerken van het hoogste niveau.

Ook op het gebied van kunst en historie is een hoop te beleven in Muscat. U kunt bijvoorbeeld een bezoekje aan het Muscat Gate Museum of het Museum of Omani Heritage wagen. Maar, één van de leukste dingen in Muscat is om de Soek Muttrah te bezoeken. Dit is een soek waarin u vele jaren terug in de tijd geworpen wordt. De oriëntaalse sfeer van vele jaren terug is hier nog te proeven en te ruiken. Bijzonder leuk om mee te maken gedurende een rondreis door Oman.

Het landschap van Oman kenmerkt zich verder door een grote woestijn en meerdere grotten. Op ruim 100 kilometer vanaf Muscat is een indrukwekkend grot te vinden; de Majlis al Jinn. Deze grot is zeker aan te raden om eens te bezoeken. Dat geldt ook voor de woestijn. U kunt op een kameel in de safari rijden, maar u kunt ook relaxed genieten van de prachtige zonsondergang en zonsopgang in de woestijn.

Soorten rondreizen in Oman

In Oman kunt u zowel een privé rondreis maken als een groepsrondreis. Bij het maken van een privé rondreis is het wel van belang om een goede voorbereiding te treffen. Oman is namelijk nog niet dusdanig toeristisch, waardoor men in sommige gebieden nagenoeg geen Engels spreekt. Ook het volgen van verkeersborden kan lastig zijn, aangezien de tekst hierop meestal in het Arabisch staat. Het voordeel van een privé rondreis door Oman is echter dat u uw eigen tijd in kunt plannen. Dat is bij een groepsrondreis wel anders.

Bij een groepsrondreis door Oman bent u namelijk gebonden aan het schema van de touroperator. Het is echter wel bijzonder gemakkelijk, leuk en relaxed om een dergelijke rondreis te maken. Dat wordt nog eens versterkt door de variatie in het prachtige Oman. Met een groepsrondreis ziet u alle hoogtepunten van het land, inclusief de hoofdstad Oman. De exacte route is overigens afhankelijk van uw touroperator. Er zijn namelijk meerdere manieren om het hele land te verkennen.

Accommodaties in Oman

Bij het maken van een rondreis door Oman komt u in aanmerking met meerdere soorten accommodaties. In de grotere steden staan prachtige hotels op u te wachten. Oman is over het algemeen een behoorlijk welvarend land. Dat ziet u dan ook in de hotels terug; deze zijn over het algemeen behoorlijk luxe en perfect schoon. Wat ook direct opvalt, is dat de straten rondom de hotels ook erg schoon zijn. Dit heeft te maken met de strenge wetgeving in Oman. Het is in dit land namelijk ten strengste verboden om afval op straat te gooien. Doet u dit wel? Dan loopt u het risico om een flinke boete.

Gedurende het reizen door Oman komt u ook op plekken waar het minder toeristisch is. Het is daarom ook voor de hand liggend dat u nachten doorbrengt in een guesthouse, een homestay of een Bed and Breakfast. De inwoners van Oman zijn namelijk zeer gastvrij en bieden u graag een overnachtingsplek aan. Met name bij het maken van een individuele rondreis door Oman is dat een prettige uitkomst. Sommige delen van Oman zijn namelijk behoorlijk rustig en stil; het vinden van een hotel is dan ook een utopie.

Vervoer in Oman

Zoals u reeds heeft kunnen lezen, is Oman een behoorlijk welvarend land. Dat valt ook direct terug te zien in het wegennetwerk van Oman. De wegen zijn, over het algemeen, zeer fraai en strak aangelegd. Hierdoor kunt u probleemloos met de auto grote stukken door Oman rijden. Het is daarbij dus wel van belang om goed op de verkeersborden te letten; deze staan met name in het Arabisch. Het meenemen van een geschikt navigatiesysteem is dan ook geen overbodige luxe.

Het is echter ook mogelijk om van het openbaar vervoer gebruik te maken. In Oman heeft de Oman National Transport Company voor een prima verbinding tussen de grote steden gezorgd. Dit transportbedrijf heeft fraaie bussen rijden die continue tussen de grote steden (Muscat, Nizwa, Sohar, Sur, Buraimi en Salalah) rijden.

In de steden zelf kunt u het beste gebruik maken van de taxi’s. In Muscat rijden er speciale witte minibusjes en wit-oranje taxi’s. De wit-oranje taxi’s zijn privé taxi’s, terwijl u de witte minibusjes met andere personen deelt. De prijzen voor beide varianten lagen in het verleden véél te hoog. Sinds enkele jaren zijn er echter wetgevingen in het leven geroepen met betrekking tot het starttarief en het kilometertarief.

Mocht u naar Oman af willen reizen, kunt u vanuit Schiphol naar Oman vliegen. In de meeste gevallen betreft dit géén rechtstreekse vlucht. Nee, u vliegt eerst naar Dammam en vandaaruit vliegt u door naar Muscat. In Oman zelf is het mogelijk om van Muscat naar Salalah en Khasab te vliegen.

Het klimaat en de beste reistijd voor uw reis naar Oman

Dankzij de ligging van Oman is het in de meeste tijd van het jaar behoorlijk warm. Dat is te danken aan het warme woestijnklimaat. Kenmerken hiervan zijn hoge temperaturen en weinig tot geen neerslag. Het is daarom ook verstandig om Oman in de maanden december, januari, februari of maart te bezoeken. In die maanden ligt de gemiddelde maximale temperatuur tussen de 26 en 30 graden. In de zomermaanden kan de gemiddelde maximale temperatuur boven de 40 graden uitkomen.

Qua neerslag is er niet bijzonder veel te vinden in Oman. Het is namelijk één van de droogste landen van de wereld. Houd er daarom ook rekening mee dat u niet met al te veel regen in aanraking gaat komen. Overigens valt dat in het grensgebied met Jemen wel tegen; dat is namelijk een gebied waar wel regelmatig regen valt.