Een rondreis door Oostenrijk

rondreis oostenrijkBent u van plan om een rondreis door Oostenrijk te maken? Daar zijn duizenden goede redenen voor. Oostenrijk mag met recht het meest toeristische land ter wereld genoemd worden. Per inwoner genereert de toeristensector namelijk €1.900 per jaar. Geen enkel ander land kan daar aan tippen. Een rondreis door Oostenrijk brengt u langs fantastische landschappen, een enorm rijke cultuur en meer geschiedenis dan u tijdens een rondreis van één of meerdere weken uit uw hoofd kan leren.

Oostenrijk is een staat in Centraal-Europa met een westerse cultuur. De voertaal is er Duits. Oostenrijk vormde in de 19e eeuw samen met Hongarije een dubbelmonarchie, die tot de eerste wereldoorlog een machtige staat bleef. Verschillende Oost-Europese landen vielen toen onder de heerschappij van dit keizerrijk. Oostenrijk heeft een oppervlakte van 83.000 km en heeft zo’n 9 miljoen inwoners. De hoofdstad is Wenen.

Bezienswaardigheden in Oostenrijk

In Oostenrijk valt zoveel te zien en te doen dat we hier slechts de hoogtepunten kunnen weergeven. Het land staat natuurlijk bekend om zijn zeer uitgebreide mogelijkheden voor bergsport: bergbeklimmen, bergwandelen en skivakanties. Maar vanwege de grandioze geschiedenis van het land vallen er ook prachtige paleizen, steden, kastelen en dorpen te bewonderen. Omdat het land prima voorzieningen en een hoog ontwikkelingspeil heeft zijn er ontzettend veel recreatieve activiteiten te beleven voor toeristen. Omdat u in Oostenrijk met de euro kunt betalen, en omdat de meeste Nederlanders een aardig woordje Duits kunnen spreken, is het extra aantrekkelijk om een rondreis door Oostenrijk te boeken. Een paar van de mooiste bezienswaardigheden zijn dan de volgende.

  • De hoofdstad van Oostenrijk staat bol van de vele monumentale musea, paleizen, theaters en andere fantastische cultuurhistorische monumenten. Bezoek in ieder geval de Hofburg, de Weense staatsopera, en het Burgtheater. Geniet van de unieke Oostenrijkse cuisine, bezoek de kermisachtige Wurstelgartl dat diverse activiteiten biedt, of maak een rondrit door de stad in een fiaker, een ouderwetse paardenkoets.
  • Paleis Mirabell. Een ouderwets ingericht paleis in Salzburg met een barokke inrichting, fantastische kunstvoorwerpen en geweldige versierselen. De binnenkant is veel mooier dan de buitenkant. Dit paleis wordt omringd door fantastische tuinen die vol staan met beeldhouwwerken.
  • Dit is de hoogste berg van Oostenrijk, waar u uiteraard een fantastisch uitzicht heeft. Hier kunt u gebruik maken van veel toeristische voorzieningen, en bergsport in alle vormen en maten ondernemen. Waarschijnlijk is dit een van de mooiste delen van de Oostenrijkse Alpen.
  • De hoofdstad van de staat Tirol is een moderne stad met uitstekende toeristische voorzieningen. Net als in Wenen kunt u hier een keuze maken uit tientallen musea, geweldige monumenten bekijken, een kijkje nemen in de zeer goed bewaard gebleven historische oude stad, of een Alpenzoo bezoeken. De mogelijkheden om hier op een terrasje te zitten of te genieten van de markante keuken van Oostenrijk zijn legio.
  • Een idyllisch dorpje aan een meer, omgeven door hoge bergen. De prachtige en typisch Oostenrijkse huizen zijn waarschijnlijk de meest gefotografeerde bouwwerken ter wereld.

De natuur tijdens rondreis in Oostenrijk

Hoewel we Oostenrijk praktisch direct associëren met de Alpen en met bergen, weten er nog flink wat mensen niet dat het land ook lagere en natte delen kent. De provincie Karinthië is bijvoorbeeld beroemd om zijn prachtige meren. De regio rond Wenen is een riviervallei met glooiende hellingen waar wijndruiven worden verbouwd. De stroompjes, rivieren, bergbeken en watervallen van Oostenrijk zijn helder en bieden fantastische plaatjes. Op een aantal meren is het ook mogelijk om zelf tochten te ondernemen. Oostenrijk heeft niet minder dan 48 natuurgebieden, die samen een fantastische varieteit aan natuurlijke landschappen omsluiten. Van alpenweiden tot rivierdalen, van gletsjers tot loofbossen: dit land heeft het allemaal. In de lagere delen is de flora en fauna typisch Midden-Europees. Hoog in de bergen vindt u typische alpenplanten zoals edelweiss, vetplanten anemonen en klokjesbloemen. De typische Alpenfauna zoals marmotten, gemzen, steenbokken en de lammergier vallen vrij makkelijk te zien in de diverse berggebieden.

Sportief tijdens een rondreis in Oostenrijk

In dit ontwikkelde en toeristische land kunt u alle sporten beoefenen die u gewend bent van thuis. Maar uiteraard gaan de meeste mensen voor de unieke mogelijkheden om te bergsporten. Tijdens een rondreis in Oostenrijk kunt u raften, bergbeklimmen, aan canyoning doen en meer. Typisch voor het land zijn ook de rodelbanen, een soort sleetjes waarmee u van een alp afrijdt. De mogelijkheden om een bergwandeling te maken zijn bijna onbeperkt, en ook met de mountainbike kunt u dit land goed beleven. Verder bieden de meren en zwembaden een idyllische plek om een frisse duik te wagen. En natuurlijk bevalt Oostenrijk diverse skigebieden, waar u ‘s winters elke mogelijke vorm van wintersport kan beoefenen.

Eten en drinken tijdens een rondreis in Oostenrijk

Oostenrijk heeft net als Duitsland een niet heel verfijnde keuken. Toch zijn er verschillende gerechten die internationaal in hoog aanzien staan en typisch zijn voor het land. Men eet veel worst, brood en zoete deegwaren. Wenen is bekend om zijn koffiecultuur. De Oostenrijkers drinken veel bier en wijn, en ook typische sterke dranken uit de regio zijn populair. Qua gerechten zijn schnitzel, Oostenrijkse goulash, zwiebelrostbraten en wildgerechten een paar van de meest bekende hoofdgerechten. Die worden vaak geserveerd met knödels (dumplings). Heel veel zoete toetjes, waaronder de bekende apfelstrudel en kaiserschmarrn, zijn over de hele wereld populair.

Welke mogelijkheden voor een rondreis door Oostenrijk zijn er

Rondreizen door Oostenrijk zijn er in veel verschillende thema’s. Sommige concentreren zich begrijpelijkerwijs op het berglandschap, waarbij u veel verschillende gebieden in de Alpen te zien krijgt.  Ook zijn er reizen waarbij u juist de lager gelegen delen zoals Karinthië bezoekt. Andere reizen brengen u langs de verschillende indrukwekkende meren en rivieren van het land. Natuurlijk zijn er een ruim aantal arrangementen voor skivakanties beschikbaar, en als u een bergbeklimmer bent, kunt u uw hart ophalen bij georganiseerde klimtochten. Sommige themareizen voeren u langs de hele Donau, waarbij u de hoogtepunten van alle landen aan deze machtige rivier te zien krijgt.

Vervoer bij uw rondreis in Oostenrijk

Veel mensen kiezen ervoor om met een eigen auto naar Oostenrijk te rijden, maar het is ook mogelijk om het land met de trein te bereiken. Binnen Oostenrijk zorgen regelmatige en betrouwbare busdiensten voor vervoer naar alle interessante toeristische bestemmingen. Ook kunt u vliegen vanaf Schiphol naar Wenen, Innsbruck, Salzburg en andere internationale luchthavens. Diverse Oostenrijk rondreizen beginnen in Nederland, en vervoeren u met een bus naar Oostenrijk.

Accommodaties bij een Oostenrijk rondreis

In Oostenrijk kunt u op heel veel manieren overnachten. Van pensions en bungalows tot hotels en chalets.  De prijzen van deze onderkomens kunnen vooral in het skiseizoen vrij hoog liggen. De voorzieningen en het comfort zijn over algemeen uitstekend. Als u in de zomer komt, is een verblijf op één van de vele campings een uitstekende en betaalbare optie. Uiteraard zijn er ook diverse mogelijkheden om in steden bij bed en breakfasts en Airbnb’s te verblijven.

De beste reistijd voor een Oostenrijk rondreizen

De beste tijd voor rondreizen naar Oostenrijk hangt ervan af of u komt voor een zomerse vakantie of juist voor een skivakantie. Wilt u wintersporten, dan geeft de maand februari een grote kans op sneeuw. Komt u in de zomer, dan zijn de maand juni tot en met september de beste tijd om te genieten van de prachtige natuur. Het is hier dan iets warmer dan in Nederland, maar houd er rekening mee dat het in de berggebieden snel koeler wordt naarmate u hoger klimt.

Praktische tips voor uw rondreis in Oostenrijk

  • Om in Oostenrijk te reizen kunt u een paspoort meenemen, maar een identificatiekaart is voldoende. U heeft geen visum nodig om dit land te bezoeken.
  • Oostenrijk is een zeer veilig land. Unieke risico’s zijn in de berggebieden de kans op vallende stenen en op lawines. Als het heeft gesneeuwd in de winter en lente, kan dat tot vertragingen en overlast voor reizigers leiden.
  • U heeft geen speciale vaccinaties nodig als u een Oostenrijk rondreis maakt.