Rondreis door Paraguay

Rondreis door ParaguayEen rondreis door Paraguay geeft u een impressie van één van de minst bekende landen in Zuid-Amerika. Veel Europeanen weten dit land, dat geheel door andere landen wordt ingesloten, niet op een kaart aan te wijzen. Toch biedt een rondreis door Paraguay interessante bestemmingen, prachtige natuur en een fascinerende geschiedenis. Er zijn verschillende Paraguay rondreizen die u kennis laten maken met het subtropisch oerwoud, de uitgestrekte rivieren en de zinderende pampas die het land rijk is.

Paraguay grenst in het oosten aan Brazilië, in het zuiden en westen aan Argentinië en in het noorden aan Bolivia. Het land werd oorspronkelijk bewoond door een aantal inheemse stammen, waaronder de Guarani-indianen. Al in 1537 werd de hoofdstad Asuncion gesticht. In het begin van de 19e eeuw maakte het land zich vrij uit het Spaanse Rijk, en het land was in die eeuw ook het toneel van de Drievoudige-Alliantieoorlog tussen een aantal Zuid-Amerikaanse staten. Het land heeft een oppervlakte van zo’n 400.000 vierkante kilometer, en een bevolking van 7 miljoen inwoners. Het is vergeleken met andere Zuid-Amerikaanse landen een vrij vlak land.

Bezienswaardigheden van een rondreis door Paraguay

Een rondreis door Paraguay is een ontdekkingreis door een rustig land. In Paraguay is geen massatoerisme zoals je dat vindt in sommige delen van Peru en Brazilië. Dat maakt dit land een interessante nieuwe ontdekking voor Europeaanse reizigers. Paraguay bezit behalve prachtige bouwwerken ook grote en ongerepte natuurgebieden. Bij een rondreis door Paraguay zijn dit aan te raden bestemmingen.

  • De hoofdstad Asuncion bezit zowel hoogbouw en westerse winkels als veel gebouwen uit de koloniale tijd, en moderne en traditionele woonhuizen. Dit is de grootste stad van het land. In de agglomeratie die de stad vormt wonen 2 van de 7 miljoen inwoners van Paraguay. Bij deze stad vinden we de enorme watervallen van Iguacu, die u niet mag missen als u het land bezoekt.
  • Encarnation is een vrij grote stad met een oud stadsdeel waarvan de oorsprong werd gelegd door Jezuïeten. Rond de stad vallen ruïnes van hun kloosters te vinden die op de Werelderfgoedlijst staan.
  • Oerwoud zoals wij dat vaak ons voorstellen bij tropisch Zuid-Amerika vinden we tussen de zuidelijke steden Asuncion en Encarnation. Het Ybycui National Park bestaat voor een groot deel uit een vochtig oerwoud.
  • In het midden van het land vinden we het Cerro Corá National Park, dat een graslandschap met bosgebied herbergt.
  • Het noorden van Paraguay is het dunst bevolkte gedeelte van het land. Hier vinden we de Gran Chaco, een uitgestrekt gebied met droge pampas (savannes), die in het natte seizoen veranderen in een drasland. In de Gran Chaco wordt een grootschalige motorrally gehouden, die door liefhebbers van een hoog octaangehalte niet gemist mag worden.

De koloniale geschiedenis van het land is af te zien aan de majestueuze kerken, kloosters en andere oudere gebouwen in de steden, die voor een groot deel een Romaanse en neoklassieke invloed hebben. Op de meeste plekken zijn deze gebouwen uitstekend bewaard gebleven. De cultuur van Paraguay is een mengsel van de Spaanse en de inheemse: het grootste deel van de bevolking bestaat uit Mestiezen, die zowel Europeaanse als Indiaanse voorouders hebben. Op delen van de Gran Chaco vinden we kolonies van Mennonieten, die in de 20e eeuw naar het land emigreerden. Hun cultuur verschilt van de Latijnse cultuur in van de rest van het land, en hun voertaal is Duits.

Dit land is relatief goed ontwikkeld en biedt voorzieningen die ruwweg vergelijkbaar zijn met die van Zuid-Europeaanse landen. Paraguay heeft een nog weinig ontwikkelde toerismesector. Daarom zijn de mogelijkheden voor op buitenlanders gericht entertainment of sportieve activiteiten beperkt. In de grote steden zoals Asuncion zijn er wel georganiseerde sightseeing tours met een lokale gids. Maar over het algemeen boeken reizigers rondreizen in Paraguay om de cultuur en de ongerepte natuur te bewonderen. Dat is goed mogelijk tijdens boottochten over de verschillende rivieren, wandeltochten door de jungle, en een autorit over de vlakten van de Gran Chaco. Bezoek in ieder geval de hoofdstad en de jungle in het dichtbevolkte zuiden van het land. Geïnteresseerden in de lokale geschiedenis doen er goed aan om de oude restanten van kloosters, de koloniale gebouwen en de slagvelden uit de oorlogen van de 19e eeuw te bezoeken.

De natuur van het land

Qua dierenleven vinden we hier een paar kenmerkende vertegenwoordigers van de Zuid-Amerikaanse fauna. De natte jungles in het zuiden zijn het leefgebied van apen, kleurrijke vogels, tapirs, krokodillen, boa’s en capibara’s. In de drogere gebieden leven gordeldieren, miereneters, vossen, pekari’s en de machtige jaguar.

Wat eet en drinkt u in Paraguay

De cuisine van Paraguay heeft, net als de cultuur van het land, Spaanse en inheemse componenten. Stoofpotten en gebarbecued vlees met rijst en graanproducten zijn populaire maaltijdopties. Tijdens uw rondreis in Paraguay zijn er veel verschillende soorten street food om uit te proberen. Geniet bijvoorbeeld van mjebú, een hartige pannekoek van maniokbloem, lekkere vis- en kippensoepen, en de alomtegenwoordige chipas -broodjes met verschillende soorten vulling. Lauwe thee en de bittere yerba maté hebben een belangrijke plaats in de Paraguayaanse cultuur en worden de hele dag door gedronken. Vooral de laatste drank levert genoeg caffeine voor een stevige opkikker tijdens uw reis.

Welke rondreizen door Paraguay zijn er

Rondreizen door Paraguay vanuit Nederland worden meestal geheel verzorgd aangeboden. Veel van de bovenstaande attracties zijn daarbij inbegrepen. In ieder geval de Iguacu-watervallen en de bezienswaardigheden in de hoofdstad zijn vaste prik bij een rondreis in Paraguay. Ook boottochten over de grootste rivier, de Rio Paraguay, zijn vaak een onderdeel van de reis. Het is mogelijk om zelf een auto te huren, en daarmee afsluitend aan een rondreis specifieke bezienswaardigheden van het land te verkennen. Paraguay rondreizen beginnen over het algemeen in Asuncion, waar het enige internationale vliegveld van het land gelegen is. De Paraguay rondreizen maken vaak gebruik van bussen die reisgroepen comfortabel naar de verschillende attracties vervoeren. Aangezien het land doorsneden wordt door diverse brede rivieren,  is transport via een boot ook een goede en aantrekkelijke reisoptie. Binnen de steden zijn er stadsbussen en taxi’s beschikbaar om specifieke locaties mee te bezoeken.

Accommodaties

Een verblijf in Paraguay is in praktisch elke kleine tot grote stad mogelijk. Afhankelijk van de prijsklasse zijn grote en westerse hotels en kleinschaligere hostels en jeugdherbergen beschikbaar. De prijzen en de kwaliteit van deze accommodaties zijn goed te noemen. Voor een relatief laag tarief is het al mogelijk om te verblijven in een van de oudere en sfeervolle gebouwen die de steden rijk zijn. Er zijn ook kleinschalige vakantieparken met bungalows, inclusief zwembad, wasserette, en horecavoorzieningen. Ook hier hoeft een verblijf niet duur te wezen.

Vervoer bij een Paraguay rondreis

Het land heeft een goed ontwikkeld wegennetwerk, en tourbussen zijn dan ook gangbare vervoersmiddelen. Maar een boottocht over één van de prachtige tropische rivieren is ook een geweldige manier om Paraguay te ervaren. Het land heeft, vooral in de gebieden die als trekpleisters bekend staan, goede paden waarover gewandeld, gefietst en zelfs paardgereden kan worden. Om een auto te huren in Paraguay is het noodzakelijk om een internationaal rijbewijs te kunnen overleggen. Het huren van een auto is niet bijzonder goedkoop. Als u gebruik maakt van een taxi, spreek dan van tevoren een prijs af: niet elke taxichauffeur gebruikt zijn meter even trouw.

Klimaat en beste reistijd voor een Paraguay rondreis

De temperaturen in Paraguay kunnen sterk uiteenlopen per gebied en per seizoen. Bijna altijd ligt de temperatuur boven de 20 graden. Vooral in de droge noordelijke gebieden, zoals op de onbeschutte pampas, kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden. In onze winter valt er nauwelijks regen en ligt de gemiddelde temperatuur boven de 30 graden. De beste reistijd voor een rondreis door Paraguay is in onze lente (april en mei) en in onze herfst (september en oktober). De temperatuur is dan aangenaam warm (25-30 graden) en het weer is meestal zonnig – maar in Paraguay kunnen de condities snel veranderen. Als het in het land regent, kan het water met bakken tegelijk uit de hemel vallen. Bereid u daar goed op voor, zeker als uw Paraguay rondreis u door dunbevolkte gebieden voert.

Praktische informatie voor een rondreis door Paraguay

  • Verblijft u korter dan 90 dagen in het land, dan is het niet nodig om een visum aan te vragen. Een paspoort is uiteraard wel noodzakelijk.
  • Er komen in Paraguay een aantal ziekten voor, waaronder gele koorts en malaria. Het is sterk aan te raden om inentingen tegen deze en andere aandoeningen te regelen voordat u vertrekt.
  • Houd er rekening mee dat er in het land giftige insecten, spinnen, slangen en schorpioenen voorkomen.
  • Houd er rekening mee dat lokaal (straat)voedsel niet volgens onze hygiënische standaarden bereid kan zijn.