Een rondreis door Rusland brengt u langs steden, meren en de langste spoorlijn ter wereld

Rusland is werkelijk een enorm land en met een rondreis door Rusland kunt u nooit alles zien. Maar dat geeft ook niet, want verschillende gebieden van Rusland hebben andere dingen te bieden. Rusland zelf ligt gedeeltelijk in Europa en gedeeltelijk in Azië, maar ruim 70 procent van de bevolking en de grootste steden van het land bevinden zich op ons continent. Dat betekent dat Rusland vanuit een politiek oogpunt voornamelijk Europees is. De hoofdstad, de grootste stad en de stad waarin de regering gezeteld is, is Moskou. Rusland is het grootste land ter wereld en heeft 17 miljoen vierkante kilometer. Langs de grenzen liggen een verscheidenheid aan landen, zoals Finland, Kazachstan, China, Noord-Korea, Georgië en Polen. Een smalle zeestraat scheidt het van Alaska en Japan. De officiële landstaal is Russisch en dit wordt geschreven in het Cyrillische schrift. Het grootste gedeelte van de bevolking is Russisch-Orthodox. De belangrijkste steden zijn onder andere Moskou, Sint-Petersburg, Novosibirsk  en Jekaterinenburg. Het is een land van grote contrasten en door een rondreis door Rusland in te plannen kunt u dit enorme land van verschillende opzichten bekijken.

De bestemmingen en hoogtepunten tijdens uw rondreis door Rusland

De meeste rondreizen door Rusland gaan in ieder geval langs Moskou en Sint-Petersburg. In deze steden bent u gemakkelijk een paar dagen zoet en kunt u kerken, tempels, paleizen, balletvoorstellingen, enorme winkelcentra, grote musea en schitterende parken bezoeken. Buiten deze steden is er echter ook voldoende te bezichtigen. De Tempel van alle Religies, bijvoorbeeld, in Kazan waar verschillende geloven worden samengevoegd in één gebouw. Parus Rock is een rotsformatie van 30 meter hoog en 20 meter breed gelegen in de zee naast het plaatsje Krasnodar Krai. Deze rots is uitgeroepen tot een natuurmonument. U kunt Rusland door het treinraam bekijken als u de Transsiberië Express neemt van Moskou naar Vladivostok. Deze langste spoorlijn ter wereld is maar liefst 9287 kilometer en brengt u door heel Rusland van oost naar west. Op Kamsjatka, een schiereiland aan de Russische oostkust, vindt u een verzameling van vulkanen en geisers die worden onderhouden door 5 verschillende natuurparken. Houdt u van wandelen, dan is het Baikalmeer ideaal, houdt u van bijzondere gebouwen, dan mag Kizhi Pogost eigenlijk niet van uw Rusland rondreis ontbreken en als u van geschiedenis houdt kunt u de Kaukasusmuur bezoeken in Derbent. Rusland heeft werkelijk voor iedereen wel wat te bieden.

Soorten rondreizen door Rusland

U kunt op verschillende manieren door Rusland reizen en als u een rondreis van plan bent, dan kunt u deze laten organiseren of u kunt zelf een reis plannen. Als u kiest voor een georganiseerde reis, dan kunt u een individuele rondreis door Rusland boeken of een groepsrondreis door Rusland, al naar gelang uw eigen voorkeuren. De meeste Rusland rondreizen brengen u naar Moskou en Sint Petersburg en de Gouden Ring is dan erg bijzonder. Dit is een ring die begint in Moskou en die verder loopt door Vladimir, Suzdal, Rostov Vekikiy en nog 16 andere historische steden. Het is een ideale manier om meer te zien van Rusland dan Moskou alleen zonder grote afstanden te moeten reizen. U kunt dit doen per auto of per trein. Als u uw reis vervolgens uitbreidt naar Sint-Petersburg, dan heeft u een schitterende rondreis te pakken. Uiteraard zijn er ook vele andere rondreizen die u kunt uitkiezen en vaak worden andere landen zoals Finland, Estland en Letland dan ook direct aangedaan. U kunt de Transsiberië Expresss nemen, u kunt met een rondreis diep het binnenland van Rusland ingaan en u kunt Rusland ook in de winter bezoeken. Verder is er de Transmongolië Express, Siberië en zelfs een rondreis op een ijsbreker naar de Noordpool te boeken. Of u nu zelf op reis gaat of u laat een reis organiseren, u kunt vast een optie vinden die aansluit bij uw eigen interesses en behoeften.

Accommodatie tijdens uw rondreis door Rusland

Als u naar Rusland gaat, dan moet u natuurlijk ook ergens slapen. In Rusland zijn er verschillende manieren waarop u dit kunt doen. Uiteraard zijn er vooral in de grote steden mooie hotels en appartementen die u kunt boeken. Ook vindt u daar voldoende hostels en andere low-budget accommodatie. Kamperen wordt eigenlijk weinig gedaan en u mag uw tent in Rusland niet zomaar ergens opzetten. Er zijn maar weinig campings in het land en deze zijn dan vaak ook slecht onderhouden. Zoekt u een echt typisch Russische manier om uw nachten in Rusland door te brengen, huurt u dan een dasha. Dit zijn houten vakantiehuizen waar de Russen massaal naartoe trekken tijdens het weekend en in de zomer. Deze huisjes zijn klein, maar erg knus en hebben vaak ook een sauna. Het goede nieuws is dat ook toeristen een dasha kunnen huren zodat u ook op deze typisch Russische manier in het land kunt verblijven. Als u met uw rondreis door Rusland het binnenland in trekt, dan is het verstandig om uw accommodatie ruim van te voren uit te zoeken en vast te leggen. De mogelijkheden zijn daar aanzienlijk minder groot en vaak ook van mindere kwaliteit dan in de grote steden.

Vervoer voor uw rondreis door Rusland

U kunt Rusland vrij gemakkelijk bereiken met het vliegtuig en dan vliegt u op Moskou, Sint Petersburg of één van de andere honderden luchthavens die het land rijk is. Vanaf daar kunt u uw reis door Rusland op een verscheidenheid van manieren voortzetten. U kunt dan een binnenlandse vlucht pakken, maar de eerder genoemde Transsiberië- en Transmongolië Express treinen zijn ook zeker het overwegen waard. Reizen met de trein door Rusland gaat traag, maar het is een unieke manier om het land te verkennen en te bewonderen. Het openbare vervoer in Rusland is niet van een zeer hoge standaard, dus u kunt houten stoelen, veel geschommel en onverwarmde wagons verwachten. Heeft u een georganiseerde reis geboekt, dan zal het vervoer voornamelijk met de bus gebeuren, maar ook het wegennet van Rusland is slecht onderhouden. Een wat originelere manier om het land te verkennen is per boot. Dit kunt u doen door een bootreis te boeken over de vele rivieren van het land. Bent u in Moskou, dan moet u de metro bezichtigen. Niet alleen is dit een zeer uitgebreide, snelle en effectieve manier van reizen, maar een aantal van de metrostations zijn versierd met fresco’s en mozaïeken die nog van de Sovjet tijd zijn overgebleven.

Het klimaat in Rusland en de beste tijd om te reizen

Omdat Rusland een erg groot land is, is het klimaat ook erg gevarieerd. Op veel plaatsen treft u een landklimaat aan en kunnen de zomers lang, warm en droog zijn en de winters koud. Tegelijkertijd vindt u in Rusland ook de meest koude gebieden van de wereld en in Siberië gaan de temperaturen vaak tijden lang beneden de 50 graden Celsius. In het zuiden van Rusland, langs de Zwarte Zee en de Kaspische Zee treft u dan weer een subtropisch klimaat aan, waar de zomers warm en nat zijn en winters eigenlijk niet voorkomen. In het gehele land treft u regio’s aan met een landklimaat, met een woestijnklimaat, met een steppeklimaat, met een mediterraan klimaat, met een toendra klimaat en met een poolklimaat. De beste tijd om naar Rusland te reizen is dus volledig afhankelijk van waar u met uw rondreis door Rusland naartoe gaat. De grote Steden zoals Moskou en Sint-Petersburg zijn minder aangenaam midden in de zomer en kunnen in de winter vol liggen met sneeuw, maar over het algemeen wordt aangeraden het land te bezoeken tussen maart en september. Wilt u optimaal van het klimaat en de geografie van Rusland genieten, bezoek dan de Witte Nachten in Sint Petersburg. Dit is een festival dat wordt georganiseerd rond 21 juni, omdat het dan bijna niet donker wordt. Men trekt dan met zijn allen de straat op om dit bijzondere licht te bewonderen. Een rondreis door Rusland kan u vele verschillende kanten op brengen, maar één ding is zeker: het zal verre van saai zijn.