Rondreis Schotland

rondreis schotlandSchotland; het land van de kilt, het land van de hooglanden en het land van de vele prachtige kastelen. Het is geen leugen als we beweren dat Schotland één van de meest interessante landen in Europa is. Sterker nog: steeds meer mensen trekken naar dit land voor een heerlijke vakantie. Het maken van een rondreis door Schotland is dan ook absoluut aan te raden.

Officieel is Schotland één van de landen die tezamen het Verenigd Koninkrijk vormen. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Noord-Ierland, Wales en dus Schotland. In dit land bestaat er wel enige twijfel over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk. In 2014 werd er bijvoorbeeld nog gestemd voor een eventuele afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. De uitslag daarvan viel net in het voordeel uit voor de mensen die bij het Verenigd Koninkrijk wensen te blijven. Binnen het Verenigd Koninkrijk heeft Schotland overigens wel zijn eigen rechtstelsel, vlag, bankbiljetten en bestuur.

Als we naar het land kijken, zien we een relatief uitgestrekt land. Aan weerszijde grenst het land aan water, terwijl in het zuiden de grens met Engeland zichtbaar is. In totaal heeft dit land zo’n 5,3 miljoen inwoners, waarvan een groot gedeelte in de grotere steden wonen. Onder andere de hoofdstad, Edinburgh, en Glasgow zijn ontzettend leuke steden. Als u door Schotland wilt gaan reizen, is een bezoek aan deze steden eigenlijk onmisbaar.

Bestemmingen en hoogtepunten in Schotland

Zoals we hierboven reeds zeiden, zijn de twee grote steden ontzettend leuk. In zowel Edinburgh als in Glasgow vindt u een hoop historie en cultuur terug. Dat is dan ook één van de leuke aspecten aan dit land. Het land barst van de cultuur en eigen gewoonten. Zo is het nog steeds op bepaalde dagen gebruikelijk om in een kilt te lopen. Ook vinden er verspreid over het land vele festivals plaats waarbij de kilt, en overige pronkstukken uit de geschiedenis, een grote rol spelen.

Maar, Schotland heeft nog veel meer te bieden dan alleen Edinburgh en Glasgow. In Schotland kunt u namelijk prachtige natuur vinden. Deze natuur vindt u in nagenoeg geen enkel ander land terug. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn toch wel de Schotse Hooglanden. Deze Hooglanden zijn een prima voorbeeld van de ongerepte natuur in Schotland.

Voor het maken van een rondreis in Schotland zijn de Schotse Hooglanden ook aan te raden. Dat is met name het geval als je een individuele rondreis door Schotland gaat maken. Het is namelijk heerlijk om met de auto of met de motor door deze prachtige natuurgebieden te rijden. Niet alleen de natuur is mooi, maar u kunt ook nog eens wilde beesten tegenkomen. Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat Schotland behoorlijk veel geld in het wegennet geïnvesteerd heeft. Veel mensen geven de voorkeur aan een individuele rondreis; om die rondreis zo comfortabel mogelijk te maken, is het prettig dat het wegennet er prima bij ligt.

Tot slot willen als laatste hoogtepunt nog de whisky benoemen. Schotland is namelijk één van de landen waarin whisky gebrouwen wordt én waar dus ook veel whisky gedronken wordt. Voor whiskyliefhebbers is het op meerdere plekken in Schotland mogelijk om een whiskyproeverij te volgen. Het volgen van een whiskyproeverij kan absoluut een leuk onderdeel van een reis in Schotland zijn.

Soorten rondreizen in Schotland

In feite kunt u in Schotland uit twee verschillende rondreizen kiezen: u kunt voor een individuele rondreis opteren of voor een groepsrondreis. Bij een groepsrondreis gaat u samen met het andere gezelschap door het prachtige land heen reizen. Hierbij worden van meerdere vervoersmiddelen gebruik gemaakt. In de basis wordt er met name gebruikt van een bus/touringcar.

Als u voor een individuele rondreis opteert, kunt u de route volledig naar eigen wens bepalen. Het is prachtig om van boven naar beneden te rijden of nét andersom. We kunnen u in ieder geval de tip mee geven om zowel de grote steden als de prachtige natuurgebieden aan te doen. Op die manier ziet u het totaalplaatje van Schotland. Met name die combinatie tussen de steden en de natuur is uniek en vindt u in weinig andere landen.

Een rondreis in Schotland is sowieso een mix van meerdere elementen. Zo kunt u in luxe hotels slapen, maar ook in een oud kasteel verblijven. Daarover kunt u hieronder meer lezen.

Accommodaties in Schotland

Schotland is een welvarend land, waardoor de accommodaties over het algemeen prima geregeld zijn. In het gehele land vindt u allerlei verschillende hotels, hostels en Bed and Breakfast accommodaties terug. Bij een rondreis is het dan ook leuk om gebruik van verschillende soorten accommodaties te maken.

Als u helemaal bijzonder wilt doen, heeft u ook nog de keus uit unieke accommodaties. Een duidelijk voorbeeld hiervan zijn de vele kastelen in Schotland waar u kunt logeren. U voelt zich dan net een ridder uit de oudheid, terwijl het kasteel er tegenwoordig uiteraard prachtig uit ziet. U heeft echter wel het gevoel dat u een xxx aantal jaar in de tijd teruggeworpen wordt. Hoe dan ook; dat is absoluut een aanrader gedurende een rondreis door Schotland.

Een andere aanrader is om een tentje mee te nemen en in de vrije natuur te gaan kamperen. Dit is wel alleen voor de waaghalzen weggelegd, aangezien dit uiteraard niet zonder gevaren is. Ook is het niet erg comfortabel; dat is met name het geval als u normaliter in een hotel verblijft. Maar, als u in Schotland gaat kamperen, kunt u wel op een optimale manier van de natuur genieten. Dit is iets wat u absoluut niet meer zal vergeten.

Vervoer in Schotland

We kunnen stellen dat het vervoer in Schotland prima geregeld is. Voor een rondreis door Schotland kunt u voor verschillende vervoersmiddelen kiezen. Bij een groepsrondreis zult u met name gebruik maken van een touringcar/bus. Maar, in de grotere steden kunt u ook probleemloos gebruik maken van het openbaar vervoer. Over het algemeen werkt het openbaar vervoer in Schotland prima en is alles naar wens geregeld.

Als u grote afstanden in Schotland af wilt leggen, kunt u ook voor de trein kiezen. Het is zelfs mogelijk om een treinrondreis door Schotland te maken. Bij een dergelijke rondreis door Schotland maakt u hoofdzakelijk gebruik van de trein. Dit geeft des te meer aan dat u in Schotland zonder enige moeite met de trein rond kunt reizen. Als u af en toe een klein stukje met de trein wilt reizen, kunt u voor een treinpas kiezen. Met een dergelijke treinpas is het makkelijk om van de trein gebruik te maken.

Bij een individuele rondreis kunnen wij u aanraden om met de auto of motor te gaan. U kunt vanaf IJmuiden de boot naar Newcastle pakken. Vanaf daar kunt u vervolgens naar Schotland rijden en genieten van al het moois. Let er hierbij wel goed op dat men in Schotland aan de linkerkant van de weg rijdt.

Het klimaat en de beste reistijd voor uw reis naar Schotland

In Schotland is er absoluut sprake van een wisselend klimaat. Dit betekent dat het mogelijk is om de dag met regen te beginnen, maar met heerlijk weer te eindigen. Over het algemeen zijn de maanden juli en augustus de meest warme maanden. Voor een rondreis door Schotland zijn die maanden dan ook zeker aan te raden. Het is echter ook niet uitzonderlijk als er óók in deze maanden (veel) regen valt. Dat is nou ook eenmaal onderdeel van het klimaat van Schotland.

De beste reistijd is dus met name in de zomermaanden. Als we naar de wintermaanden kijken, komt de gemiddelde temperatuur op ongeveer 5 graden uit. Dit is niet al te koud, maar is ook zeker niet warm. Door de hoeveelheid regen die in Schotland kan vallen, kan het in die maanden wel enigszins troosteloos aan voelen.