Een rondreis door Swaziland maken

rondreis SwazilandOverweegt u om een rondreis door Swaziland te boeken? Swaziland is een van de kleinste landen van Afrika. Het land kent geen grote toeristische voorzieningen, maar kan interessant zijn voor avonturiers en natuurliefhebbers. Bij een rondreis door andere zuidelijke Afrikaanse landen is een tussenstop in Swaziland soms inbegrepen.

Swaziland ligt op de grens van Zuid-Afrika en Mozambique Het land is half zo groot als Nederland, en is in de 19e eeuw voortgekomen uit de conflicten tussen de verschillende koloniale mogelijkheden in zuidelijk Afrika. Het is een tijd lang een Brits protectoraat geweest, en verkreeg pas in 1968 zijn onafhankelijkheid. De officiële naam van het land is sinds 2018 eSwatini. Er wonen zo’n 1 miljoen inwoners in het land, waarvan meer dan de helft onder de armoedegrens leeft.

Wat kunt u doen bij een rondreis door Swaziland

Swaziland wordt door westerse toeristen vooral bezocht vanwege de mooie natuur, de vele nationale parken en de grote diersoorten die hier makkelijk te zien zijn. In Swaziland kunt u onder andere de volgende attracties bezoeken.

  • Mlilwane Wildlife Sanctuary. Dit is het bekendste wildpark van het land, en het is hier mogelijk om hier jeepsafari’s en wandeltochten te ondernemen. Ook per paard of per mountainbike kunt u het park van binnenuit verkennen. Bereid u er op voor om hier groot wild tegen te komen, waaronder nijlpaarden, zebra’s en diverse antilopesoorten. In het park is een restcamp, een permanent kamp waar u kunt overnachten En van waaruit u de volgende ochtend uw natuurtocht direct kunt voortzetten.
  • Cultural Villages. Culturele dorpen zijn een soort kleine openluchtmusea, waar u van dichtbij kunt ervaren hoe de traditionele levenswijze van de Swazi eruit ziet. Daarbij kunt u zien, bewoners hun vee hoeden en eten bereiden in de typische kegelvormige hutjes die beehives genoemd worden. U kunt genieten van een dansshow, meer te weten komen over de rituelen en legenden van de Swazi, en kennismaken met de cuisine van het land. Ook overnachtingen in zo’n village behoren tot de mogelijkheden.
  • Malolotja Nature reserve. Dit is een park waar elke wildliefhebber en vogelaar op een rondreis door Swaziland naar toe geweest moet zijn. Zo’n 300 soorten vogels en groot wild zijn eenvoudig te bewonderen in dit heuvelachtige landschap met lage begroeiing. Ook bevat het park een canopy tour waarbij een kabelbaan u door en langs de boomtoppen voert.
  • Hlane Royal National Park. Dit park staat bekend om zijn grote populatie witte neushoorns, en ook dient het park als reservaat voor leeuwen. Het is mogelijk om dit park te ervaren door middel van een game drive – een wildsafari.
  • Hluluwe National Park. Dit park bevindt zich officieel net buiten de grenzen van Swaziland, maar is absoluut de moeite waard om te noemen. Hier leeft een groot deel van de wereldpopulatie witte neushoorns. Er komen verder soorten groot wild voor die in Swaziland zelf ontbreken. In dit park kunt u gemakkelijk leeuwen, hyena’s, Kaapse buffels en olifanten bekijken. Probeer dit park dus zeker tijdens uw rondreis door Swaziland mee te pakken.

De natuur bij een Swaziland rondreis

Swaziland is een vrij droog land, waar laag begroeide heuvels en droge grasvlakten elkaar afwisselen. Swaziland mag dan klein zijn, het biedt de westerse toerist een kennismaking met de meeste grote dieren die we met Afrika associëren. Onder andere nijlpaarden, neushoorns, leeuwen en krokodillen zijn hier nog in grote aantallen te vinden. Dat komt onder andere doordat Swaziland veel geld heeft gestoken in beveiliging tegen stropers, zoals het aannemen van gewapende rangers.

Sportieve activiteiten in Swaziland

Dit kleine land heeft niet veel mogelijkheden voor sportieve recreatie door toeristen. Op de rivier de Usutu is het mogelijk is het mogelijk om te raften te over indrukwekkende stroomversnellingen. Door de verschillende nationale parken kunt u wandeltochten maken die meerdere dagen duren. U slaapt dan in een tent, in een al dan niet permanent kamp of zelfs in een van de traditionele beehive hutjes. De hogere bergen van het land bieden uitgebreide mogelijkheden voor bergwandelingen en bergbeklimmen. Het is op sommige locaties ook mogelijk om mountainbikes te huren of over een rivier te varen met een kano. En ook paardrijden is één van de sportieve activiteiten die u kan ondernemen.

Wat eet u tijdens een Swaziland rondreis

De cuisine van Swaziland lijkt op die van Zuid-Afrika. Bij ontbijt en lunch zult u vaak sandwiches en broodjes geserveerd krijgen. Ook maken de bewoners pap van maiskorrels en melk. De maaltijd bestaat vaak uit geroosterd vlees, meestal geserveerd met groenten en bonen. In de steden kunt u verschillende restauranten aantreffen die een westerse keuken hebben. Het is niet aan te raden om in Swaziland water uit de kraan te drinken. Geimporteerde wijn uit Zuid-Afrika is goed verkrijgbaar. In Swaziland is opvallend genoeg Nederlands exportbier zeer populair.

Welke rondreizen door Swaziland zijn er

Swaziland rondreizen worden vaak aangeboden als onderdeel van een rondreis door zuidelijk Afrika. U krijgt dan onder andere diverse nationale parken in Zuid-Afrika, Swaziland en Mozambique te zien. Deze tochten kunnen u ook langs de bekende cultural villages in Swaziland leiden, waar u het leven van de oorspronkelijke bewoners van dichtbij ervaart. Tijdens een rondreis kan een bezoek aan de grotere steden van Zuid-Afrika een onderdeel zijn, maar andere rondreizen richtten zich volledig op het bezoeken van de verschillende fantastische wildreservaten die dit deel van de wereld te bieden heeft.

Accommodaties bij Swaziland rondreizen

Grote hotels in Swaziland zijn dun gezaaid. Voor het grootste deel kunnen toeristen overnachten in hostels en in bungalowparken. De kwaliteit van de voorzieningen hier is redelijk tot goed. De prijzen liggen echter niet noodzakelijkerwijs laag. Tijdens een meerdaags verblijf in een park kunt u overnachten in tenten of in een kamp. Ook verschillende ecolodges zijn in de meeste van deze parken aanwezig.

Vervoer tijdens een rondreis door Swaziland

Het land heeft geen goede infrastructuur, met veel onverharde en slecht onderhouden wegen. Verschillende georganiseerde reizen regelen zelf vervoer in jeeps. U kunt ook gebruik maken van busdiensten, die ook langs de verschillende wildparken leiden. In de bekende matatu’s of minibusjes kunt u voor een klein bedrag meerijden. Houd er rekening mee dat deze busjes vaak vol worden gestopt met mensen. Ook Is het mogelijk om in Swaziland of in Zuid-Afrika een auto te huren, en daarmee u eigen reisroute te bepalen.

De beste tijd voor een rondreis door Swaziland

In onze zomermaanden zijn de temperaturen in dit deel van Afrika laag – het is hier dan namelijk winter. De temperatuur schommelt dan tussen de 20 en de 25 graden. Het is dan ook redelijk droog. In onze wintermaanden valt er meer regen en liggen de temperaturen hoger. Houd er rekening mee dat in de bergen de temperatuur, vooral ’s nachts, flink kan dalen.

Praktische tips voor rondreizen door Swaziland

  • Voor een rondreis door Swaziland heeft u een geldig paspoort nodig. U kunt bij de ambassade in Brussel navragen of er voor u een visumplicht geldt.
  • In Swaziland komt criminaliteit voor. U kunt bijvoorbeeld beroofd worden of uw auto kan gestolen worden. Ook lopen er in de steden zakkenrollers rond.
  • In Swaziland komen de besmettelijke ziekten malaria, hepatitis A en DTP voor. Het is aan te raden om zich tegen deze ziektes te laten vaccineren. Als u naar Swaziland afreist vanuit een land waar gele koorts voorkomt, bent u verplicht om zich tegen deze ziekte te laten vaccineren voordat u een rondreis naar Swaziland onderneemt.
  • Meer dan een kwart van alle inwoners van het land is besmet met het HIV-virus. Heb daarom altijd beschermde seks.