Bezoek steden, ruïnes en badplaatsen tijdens uw rondreis door Turkije

rondreis turkijeTurkije is een land dat zowel op het Aziatische als op het Europese continent ligt en als u een rondreis door Turkije plant zal u dan ook vaak twee continenten aandoen. Het grootste gedeelte van Turkije ligt in Azië en zo ook de hoofdstad Ankara. Istanbul, de grootste stad van Turkije ligt gedeeltelijk in Europa en gedeeltelijk in Azië. Turkije zelf is gelegen in het zuidoosten van Europa en grenst daar aan Bulgarije en Griekenland. In het noorden vindt u er de Zwarte Zee en in het zuiden de Middellandse Zee. Aan de oostkant van Turkije bevinden zich de grenzen met Georgië, Armenië, Azerbaijan, Irak en Syrië. Turkije staat bekend om de heerlijke zonvakanties, de bijzondere rotsformaties van Cappadocië, de bekende luchtballonnen, eilanden, snorkelvakanties, heerlijk eten en een schitterende natuur. Als u van plan bent om een rondreis door Turkije te gaan zoeken, dan zal u snel zien dat dit een land is waar u met een verscheidenheid aan attracties, bezienswaardigheden en landschappen te maken krijgt. De officiële taal is Turks, de grootste religie is de Islam en het aantal inwoners ligt ondertussen boven de 80 miljoen.

Bestemmingen en hoogtepunten tijdens uw rondreis naar Turkije

Veel rondreizen door Turkije beginnen in Istanbul en dit is dan ook direct een stad die u moet zien als u in het land bent. De Hagia Sophia stamt uit de zesde eeuw en was voordat het een moskee werd een orthodoxe basiliek. Behalve dat heeft deze grootste stad van Turkije veel te bieden, zoals kastelen, bazaars, drukke markten en heerlijke koffie en thee. Turks fruit hoort hier dan uiteraard ook bij. Efeze is een andere Turkse stad en dit was eens een rijke Romeinse havenstad. U kunt hier de schitterende bibliotheek van Celsus bezichtigen, zowel als een groot aantal andere overblijfselen van het Romeinse Rijk. De kalkstenen rotsen en baden van Pamukkale zijn een lust voor het oog, zowel als de wereldberoemde aardpiramiden van Cappadocië. Houdt u van bergbeklimmen en wandelen, dan kunt u de Nemrut Dagi beklimmen met op de top een koninklijke tombe en u kunt in Cirali een vreemd natuurfenomeen bewonderen. Er komen namelijk al duizenden jaren vlammen uit de grond omhoog komen tussen de rotsige berghellingen door. In Göreme vindt u een schitterend openluchtmuseum met kerken die zijn uitgehakt uit de rotsen, u kunt het amfitheater van Aspendos bezoeken en de dansende derwisjen van de Soefi orde toejuichen. En als u het lukt, dan is de meest magische bestemming misschien wel de ballonvaart over Cappadocië, waar u met duizenden andere deelnemers hoog boven de rotsformaties zweeft.

Soorten rondreizen door Turkije

Of u nu kiest voor een individuele rondreis Turkije of u boekt een groepsrondreis Turkije, de opties die u heeft zijn talrijk en gevarieerd. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen Cappadocië te bezoeken, want in die regio is er al voldoende te doen en te zien. Natuurlijk zijn er ook rondreizen die langer duren en die u veel meer van het land laten zien. Deze bieden dan vaak een variëteit aan bezienswaardigheden. U kunt een culturele reis boeken, een reis die u langs alle overblijfselen van het Romeinse Rijk brengt en een stedentrip. En uiteraard is Turkije ook een schitterend land voor een zonvakantie aan het strand en kunt u met uw rondreis door Turkije de mooie plaatsjes aan de Zwarte Zee of aan de Middellandse Zee bezoeken. Als laatste is Turkije ook een ideaal land voor boottochten en kunt u op die manier de vele eilandjes aan doen die het land rijk is. Of u nu wilt cruisen, een ballonvaart wilt maken, wilt shoppen of een spa wilt bezoeken, in Turkije en met een rondreis door Turkije is het allemaal mogelijk.

Accommodatie in Turkije

Heeft u een georganiseerde reis door Turkije geboekt, dan wordt de accommodatie voor u geregeld, maar het is misschien nog wel leuker om zelf op zoek te gaan naar bijzondere plekken om te slapen. Uiteraard zijn er de resorts langs de zeeën en de luxe en grote hotels in de grote steden, maar als u iets anders wilt proberen, dan kunt u in een grot slapen in Cappadocië of een hotel boeken met een zicht op de Bosporus. Naast hotels zijn er in Turkije ook voldoende hostels te vinden, voor het geval u een wat goedkopere en minder luxe optie prefereert. En wilt u alles voor uzelf hebben, dan huurt u een appartement of een villa zodat u zelf kunt koken en in alle privacy kunt genieten van uw vakantie. Kamperen is in Turkije wat minder gangbaar, maar het is uiteraard wel mogelijk. Als u door Turkije aan het rondreizen bent, dan is dat een ideale manier om te overnachten en de volgende dag weer verder te gaan. Als laatste kunt u overnachten op een boot en het land op die manier van een ander oogpunt bekijken. Toerisme is één van de grootste inkomsten van Turkije en tijdens uw rondreis zal u wat accommodatie betreft dus weinig problemen tegenkomen. De meeste hotels zijn schoon en netjes en in de resorts wordt u van alle gemakken voorzien.

Vervoer door Turkije tijdens uw rondreis

U bereikt Turkije meestal met het vliegtuig en dan landt u waarschijnlijk in Istanbul of Ankara. In totaal zijn er echter 10 internationale- en tientallen regionale luchthavens. Eenmaal in het land aangekomen, kunt u op verschillende manieren door Turkije reizen. Heeft u een georganiseerde reis geboekt, dan wordt dit waarschijnlijk gedaan per bus, maar het openbaar vervoer is in Turkije ook erg goed geregeld. U kunt met de bus reizen, maar er zijn ook een aantal hogesnelheidstreinen die u in een rap tempo van A naar B kunnen brengen. En dat terwijl u uiteraard in vol comfort geniet van het uitzicht. De meeste grotere steden hebben een metro, een tram of een metrobus waarmee u binnen de stad prima uit de voeten kunt. Het meest populaire en goedkope vervoersmiddel in Turkije is de Dolmus. Dit is een minibus die een bepaalde route rijdt en u kunt zelf bepalen waar u in- en uitstapt, zo lang dit maar langs de route van de Dolmus is. Een ander bekend Turks vervoermiddel is de Vapur. Dit is een veerboot die personen vervoert tussen twee aanleggebieden en wordt door de bevolking eigenlijk net zo vaak gebruikt als de bus of de metro. Dit is niet alleen handig voor de Turkse bevolking, maar u kunt zo tijdens uw rondreis door Turkije op een andere manier van het land genieten.

Het klimaat in Turkije en de beste reistijd

Turkije is een enorm land en bijna 20 keer groter dan Nederland. Het is dus goed mogelijk dat u tijdens uw rondreis door Turkije verschillende klimaatzones tegenkomt. Aan de noord- en de zuidkant van het land, waar het grenst aan de zee, zal u een zeeklimaat aantreffen. Dat betekent dat er warme en droge zomers zijn en milde winters. Het badseizoen is geopend van april tot oktober en buiten deze maanden is er in de badplaatsen niet veel open. Toch kunt u in Turkije ook in de winter van de zon genieten, bijvoorbeeld als u naar Alanya gaat. Aan de kant van de Zwarte Zee zijn de temperaturen wat lager dan aan de kant van de Middellandse Zee. Het binnenland van Turkije heeft een typisch landklimaat met koude winters en warme zomers. Hier zal u ook weinig te maken krijgen met neerslag. Tijdens de zomer wordt het er gemakkelijk meer dan 35 graden Celsius, terwijl het kwik in de winter daalt tot onder het vriespunt. Deze klimaatverschillen zijn in oost Turkije nog veel groter en tenzij u van extreme temperaturen houdt zijn de winters en de zomers daar dus beter te vermijden. Over het algemeen kunt u in Turkije op elk moment van het jaar een geschikte plaats vinden om vakantie te vieren. Als u op rondreis gaat door Turkije, dan kunt u het beste wel even kijken waar u wat betreft het weer op dat moment het beste naartoe kunt gaan en welke plekken u het beste voor uw volgende vakantie kunt bewaren.