Een rondreis door Venezuela houden

rondreis VenezuelaEen rondreis door Venezuela is een exotisch avontuur. Venezuela is een Zuid-Amerikaans land dat aan de Caribische zee ligt. Het land heeft een erg gevarieerde geografie: we treffen er zowel grasvlakten, gebergten, hooglanden, tropische regenwouden, moerasdeltas en blinkende stranden aan. Het land heeft een aangenaam klimaat, prachtige natuur, en is goed ingesteld op toerisme. Ondanks de recessie en de politieke problemen van de afgelopen jaren is een rondreis door Venezuela nog steeds een heel bijzondere belevenis.

Venezuela werd van oorsprong bewoond door diverse indianenstammen, waaronder de Huarani en de oorlogszuchtige Cariben. Al sinds 1530 vestigden de Spaanse kolonisatoren nederzettingen in het land. In het begin van de 19e eeuw werd Venezuela net als veel andere Zuid-Amerikaanse landen onafhankelijk. De beroemde vrijheidsstrijder Simón Bolivár is afkomstig uit het land en wordt beschouwd als vader des volks. In de 19e en de 20e eeuw vonden er een aantal revoluties en een langdurige overheersing door dictators plaats. Vanaf 1958 bewoog het land zich geleiding richting democratie. Daarna hebben de presidenten Chavéz en Maduro maatregelen genomen die de economie van het land flink verslechterd hebben.

Hoogtepunten van een rondreis door Venezuela

Het land heeft een Latijns-Amerikaanse cultuur en een hoog niveau van ontwikkeling, hoewel de condities voor de lokale bevolking op het moment slecht zijn. Niet alleen de onovertroffen natuurgebieden, maar ook de grote metropolen van het land zijn een bezoek meer dan waard. Bij een rondreis door Venezuela zouden in ieder geval de volgende bezienswaardigheden bezocht moeten worden.

  • Caracas: een metropool in een vallei vol mist. De hoofdstad van Venezuela biedt onderdak aan meer dan 2 miljoen Venezolanen en heeft een tropisch klimaat. Hier valt van alles te beleven op het gebied van geschiedenis, eten, cultuur, en winkelen. Deze stad heeft een vrij beruchte reputatie, en het is aan te raden om, zeker ’s nachts, op uw hoede te zijn.
  • Isla de Margarita. Dit eiland voor de kust van Venezuela laat zich het best beschrijven als een feesteiland. Het is ingericht om ieder jaar duizenden toeristen een geweldige en luxe ervaring te bieden. Op Isla de Margarita kunt u honderden barretjes met tropische cocktails bezoeken, de zee en de mangroves bewonderen, of zonnen op een tropisch strand.
  • Merida is een grote stad waar veel studenten wonen en waar ontzettend veel te beleven valt op het gebied van sportieve evenementen. Onder andere paragliding, rafting, mountainbiking en bergbeklimmen behoren tot de mogelijkheden bij Venezuela rondreizen. Merida bevindt zich in de uitlopers van het Andesgebergte. Het klimaat is door de grote hoogte aangenaam: de gemiddelde temperatuur is hier 20 graden.
  • Los Llanos. Dit is de naam voor de weelderige en tropische graslanden die doorsneden worden door de Orinoco-rivier en andere waterpartijen. Het is één van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Amerika, en een reis door de Llanos zou zeker onderdeel moeten zijn van uw rondreis door Venezuela. Behalve tropische planten ziet u hier zonder moeite te hoeven doen krokodillen, anaconda’s, capibara’s, apen en vele tropische vogelsoorten. Ook is het mogelijk om tijdens Venezuela rondreizen te verblijven op een zogenaamde hato van de Llaneros. Dat zijn de onafhankelijke en gastvrije bewoners van het gebied, die wel als Venezolaanse cowboys worden beschreven. Paardrijden is dan gegarandeerd een onderdeel van uw ervaring.
  • Angel Falls. De Angels Falls zijn de allerhoogste watervallen ter wereld: bijna een kilometer hoog en omgeven door tropisch regenwoud. De watervallen moeten te voet bereikt worden. Maar ze bieden dan een uitzicht (en een gelegenheid voor foto’s) die door weinig natuurlijke landschappen ter wereld naar de kroon gestoken worden.
  • De op een na grootste stad van het land bevat een ruime hoeveelheid geschiedenis: koloniale gebouwen, musea en standbeelden. Ook wandelt u in Maracaibo langs een prachtig meer en geniet u er van goede eetgelegenheden. Dit allemaal in een tropische setting.

Eten en drinken in Venezuela

De keuken van Venezuela is sterk beïnvloed door Spanje en andere Europese landen, maar bevat ook duidelijk Afrikaanse ingrediënten en gerechten. De cuisine verschilt per gebied. De belangrijkste bestanddelen van het voedsel zijn groente, vis en vlees. Aan de kust eet men vooral veel vis en schaaldieren. Verder naar het zuiden is vlees het belangrijkste ingrediënt, aangevuld met maïs, rijst, en verse groenten. Op straat zijn er diverse snacks te koop. Probeer bijvoorbeeld de arepas: gefrituurde broodjes met een hartige vulling. De pabellon is een smakelijk gerecht van rijst, bananen, bonen en rundvlees. Een cachapa is een dikke pannenkoek van mais, gevuld met kaas. Men drinkt vooral koffie en verse fruitsappen, die ook op straat ruim voorhanden zijn.

Hoe rondreizen door Venezuela in hun werk gaan

Er zijn diverse rondreizen door Venezuela beschikbaar. Vaak starten ze in Caracas en bezoeken ze de geografische gebieden en de grote steden. Een typische rondreis voert u onder andere langs de uitlopers van de Andes in de buurt van Merida, de Angel Falls, de tropische graslanden van Los Llanos. Ook de Orinoco-delta met zijn tropische jungles, gidstours door de belangrijkste steden van het land en een verblijf op Isla de Margarita kunnen een onderdeel van een Venezuela rondreis zijn. Losse excursies naar individuele bestemmingen, zoals het Canaima National Park met zijn tafelbergen, of de bloemrijke stad Maracay, kunnen onderdeel zijn van de reis of op eigen initiatief worden ondernomen. Bij sommige arrangementen is het mogelijk om kennis te maken met de Huarani-indianen, die voor een groot gedeelte nog een traditionele levenswijze volgen.

Accommodaties bij een rondreis door Venezuela

De meeste rondreizen starten en eindigen elke dag in een stad, waar accommodaties voor u  in een hotel of hostel geregeld zijn. Ook hierin is een ruime variatie. Van een eenvoudig hostel met sobere kamers, tot luxe villa’s aan het strand met uitzicht op zee: de exacte verblijfplaats wisselt met de dag. Ook kan er overnacht worden in zogenaamde ecolodges, wat meestal traditioneel gebouwde paalwoningen zijn. Als er een verblijf bij de Llaneros inbegrepen zit, dan overnacht u in eenvoudige ronde hutjes dichtbij de natuur. De voorzieningen in hotels en hostels zijn goed en vrij comfortabel. Voor de verblijfplaatsen in de natuur is een wat avontuurlijke instelling nodig. Soms zult u met uw reisgroep een hostelruimte delen met andere groepen mensen – één- of tweepersoonskamers moeten apart bijgeboekt worden. Douches en toiletten zijn doorgaans beschikbaar, maar er is niet altijd warm water.

Vervoer in Venezuela

Het grootste deel van het land heeft uitstekende wegen. De rondreizen zijn vaak inclusief de huur van een tourbus of minibusjes. Om u door de jungle en door de hooglanden te verplaatsen is een jeep met four wheel-aandrijving noodzakelijk. Ook kan er vervoer per verbouwde truck plaatsvinden. Bij de waterrijke gebieden is het noodzakelijk om u met een boot of zelfs met kano’s te verplaatsen. Gaat uw rondreis door Venezuela naar het gebied rond Merida in de Andes, dan kan vervoer per muilezel een spannend en uniek onderdeel van de reisbeleving zijn.

Weer en beste reistijd voor een rondreis door Venezuela

Het land heeft een tropisch klimaat, wat een groot deel van de tijd toch vrij comfortabel is. Zeker aan de kust is de gevoelstemperatuur aangenaam door de invloed van de zeewind. De temperatuur varieert niet veel per jaargetijde, omdat het land in de buurt van de evenaar ligt. De temperatuur in Venezuela is gemiddeld zo’n 28 graden. De allerbeste tijd om een rondreis door Venezuela te maken is van december tot en met april. Daarmee komt u in het land aan buiten de regentijd. Maar ook de rest van het jaar is het land een goede reisbestemming. Houd er rekening mee dat er in het regenseizoen stevige buien kunnen vallen.

Waarmee moet u rekening houden bij een Venezuela rondreis

  • Sinds een aantal jaar verkeert Venezuela in een politieke en economische crisis. Daardoor moet er rekening worden gehouden met een verhoogde criminaliteit, en met een mogelijk tekort aan voedsel en medicijnen. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor actuele informatie over de situatie in het land en een reisadvies. Het voordeel van deze crisis voor een reiziger is wel dat een rondreis door Venezuela op dit moment erg voordelig is.
  • Zorg voor de noodzakelijke inentingen voor de tropische ziekten die in het land voorkomen, zoals malaria.