Rondreis Zimbabwe

Rondreis ZimbabweMaakt u een rondreis Zimbabwe, dan reist u af naar het zuidoostelijke gedeelte van het Afrikaanse continent. Het land grenst aan Zambia, Mozambique, Zuid-Afrika en Botswana. De landsgrenzen worden voornamelijk natuurlijk gevormd door meren en rivieren. Zimbabwe is tot 1923 een Britse kolonie geweest. Na decennia van politieke onrust lijkt het land zijn stabiliteit nog steeds niet te hebben gevonden. Toch is het een veilig land om naartoe te reizen en toerisme is de afgelopen jaren flink aangetrokken. De bijna veertien miljoen inwoners behoren tot verschillende volkeren die elk hun eigen taal spreken.

Toch hoeft u zich tijdens een Zimbabwe rondreis geen zorgen te maken over communicatie met de lokale bevolking; Engels is namelijk de officiële taal in het land. Door Zimbabwe rondreizen betekent door een land van bijna 400.000 vierkante kilometer reizen, waardoor het bijna tien keer zo groot is als Nederland. Gedurende uw verblijf zult u af en toe dus flinke afstanden tussen diverse bestemmingen moeten overbruggen. Zimbabwe heeft geen kustgebied, maar staat bekend om zijn prachtige vergezichten. Behalve wildparken heeft het land ook nog vrijwel ongerepte stukken regenwoud. De grootste toeristische trekpleister van een reis Zimbabwe vormen de Victoria Watervallen.

Bestemmingen en hoogtepunten in Zimbabwe

Rondreizen Zimbabwe beginnen in hoofdstad Harare, dat het politieke en economische centrum van het land is. Hier krijgt u de smaak voor het vervolg van de reis goed te pakken. Op zondag kunt u de lokale markt bezoeken, die bol staat van geuren, smaken, handgemaakte producten en Afrikaanse muziek. In het Queen Victoria Museum komt u meer te weten over de geschiedenis van het land. De monumenten en koloniale huizen, verspreid over de stad, illustreren het verhaal. Het MacGregor Geological Museum biedt u een inkijkje in de verschillende edelstenen die in het land voorkomen.

Zodra u Harare verlaat, ontmoet u een geheel andere wereld. Het landschap van Zimbabwe is heuvelachtig en heeft diverse berggebieden. Een van de bergruggen vormt de opsplitsing tussen twee stroomgebieden. Uiteraard brengt u tijdens uw rondreis Zimbabwe een bezoek aan de Victoria Watervallen. De grootste en breedste watervallen van Afrika liggen op de grens met Zambia. Uiteraard komen ook veel bezoekers voor een safari. Parken die bij uitstek geschikt zijn om dit te doen, zijn het Gonarezhou National Park en het Hwange National Park. Vergeet u ook de Mana Pools niet. Wie de Matoboheuvels bezoekt, kan talloze oude rotstekeningen bewonderen.

Soorten rondreizen in Zimbabwe

Bent u van plan te gaan reizen naar Zimbabwe, dan kunt u behalve deelnemen aan een groepsrondreis Zimbabwe ook kiezen voor een individuele rondreis Zimbabwe. Zimbabwe is namelijk een veilig land met relatief goede wegen. U hoeft dus geen twijfels te hebben om zelf plaats te nemen achter het stuur. Wanneer u zich dat echter liever uit handen laat nemen, dan neemt u met een groepsrondreis Zimbabwe in de meeste gevallen plaats in een comfortabele bus. Zo heeft u alle gelegenheid om uw ogen uit te kijken, tot in de diepste verte van het bijzondere landschap.

Voor een groepsrondreis Zimbabwe geldt in de meeste gevallen dat u deelneemt aan een vooraf vastgesteld programma, waarin u af en toe ook de vrijheid heeft om individueel op pad te gaan en zo zelf invulling te geven aan een dag of dagdeel. Maakt u een individuele rondreis Zimbabwe, dan heeft u het gehele programma zelf in de hand. U boekt deze met behulp van de verschillende bouwstenen van diverse reisaanbieders, of stelt hem zelf vanaf het begin samen. Rondreizen Zimbabwe zijn overigens goed te combineren met rondreizen door de omringende landen, zoals Zuid-Afrika of Botswana.

Accommodaties in Zimbabwe

Maakt u een Zimbabwe rondreis, dan zult u in de meest uiteenlopende accommodaties overnachten. Het land heeft zowel goedkope lodges voor backpackers als luxe vijfsterrenhotels. De recente economische en politieke crisis heeft ertoe geleid, dat een groot deel van de accommodaties minder goed is onderhouden. Om die reden zijn sommige voormalige luxehotels nu budgetaccommodaties geworden. Maakt u een rondreis Zimbabwe, dan vindt u wat overnachtingen betreft de meeste keuzemogelijkheden in hoofdstad Harare, de tweede stad van het land Bulawaya en bij de Victoria Watervallen. Bij sommige resorts zijn ook activiteiten en excursies inbegrepen.

Wanneer u het stedelijk gebied verlaat om de Zimbabwaanse natuur te verkennen, verruilt u de hotels voor een ander soort accommodaties. In de natuurlijke omgevingen die u tijdens uw rondreis Zimbabwe aandoet, slaapt u bijvoorbeeld in een lodge. Behalve een dergelijke permanente accommodatie kunt u ook overnachten in een mobile tented camp. Deze variëren van eenvoudige varianten tot luxe tenten van enkele tientallen vierkante meters. Ook behoort een tented chalet tot de mogelijkheden; dit is een ruime tent met een houten ondergrond.

Vervoer in Zimbabwe

Door Zimbabwe reizen kan op verschillende manieren, alhoewel het reizen per auto er met kop en schouders bovenuit steekt. Het Afrikaanse land beschikt weliswaar over zowel een bus- als treinnetwerk, beide komen met behoorlijke beperkingen. De treinen zijn verouderd en kampen vrijwel altijd met forse vertragingen. Het is alleen een optie als u absoluut geen haast heeft om van A naar B te komen. Ook rijden er in het land talloze minibusjes rond. Deze verbinden alle dorpen en steden met elkaar.

Minibusjes e vertrekken vanaf vaste punten, zoals bijvoorbeeld een bus- of treinstation en hanteren altijd dezelfde route. Er is echter geen vaste dienstregeling. Wilt u met behulp van dit vervoermiddel in Zimbabwe rondreizen, dan kunt u er dus niet vanuit gaan op een bepaald tijdstip te vertrekken of aan te komen. Bovendien zitten de busjes bomvol met lokale bevolking, die elk denkbaar soort bagage met zich mee lijken te dragen. Daarnaast worden er regelmatig politiecontroles uitgevoerd, die voor behoorlijke vertragingen zorgen.

Met binnenlandse vluchten worden Harare, Buluwayo en de Victoria Watervallen met elkaar verbonden. Het gebruiken van deze dienst van Air Zimbabwe wordt vanwege veiligheidsredenen niet van harte aangeraden. Maakt u dus een individuele rondreis Zimbabwe, dan is een huurauto weliswaar de duurste, maar ook de prettigste optie. Een aanzienlijk deel van de wegen is relatief goed te noemen. Op de slechter onderhouden wegen komt u echter vrijwel weinig andere weggebruikers voor. Vanwege de ruimte die dit oplevert, is het rijden alsnog redelijk comfortabel.

Het klimaat en de beste reistijd voor uw reis naar Zimbabwe

Overweegt u een reis Zimbabwe, dan zijn juni, juli en augustus de beste maanden om dit te doen. Deze maanden vormen in Zimbabwe de koele, droge winterperiode. Het zomerseizoen in het land loopt van november tot en met maart. Niet alleen is het dan een stuk warmer, maar ook een stuk natter. In mei begint de droogste periode van het jaar valt er juist gedurende vier maanden geen of nauwelijks neerslag.
Zimbabwe heeft verschillende (sub)tropische klimaten. Het zuidwestelijke gedeelte, dat lager ligt dan de rest van het land, heeft een steppeklimaat. Het is er droger dan in andere delen van Zimbabwe. Over het algemeen is het in het land iets droger en koeler dan u van een tropisch gebied zou verwachten. Dit is te verklaren door de hoogte van het land, maar ook vanwege het feit dat het niet aan zee is gelegen. De relatief lage luchtvochtigheid maakt een rondreis comfortabel.