Rondreis Zweden

Rondreis ZwedenEen rondreis Zweden staat bij veel avonturiers hoog op het verlanglijstje. Niet zo verwonderlijk, want het Scandinavische land heeft een bijzonder, soms grillig landschap. Zweden behoort tot de rijkste en meest ontwikkelde landen ter wereld. In Zweden rondreizen verloopt dan ook probleemloos. Zweden wordt zowel door land als water begrensd. Noorwegen en Finland zijn buurlanden. De Zweedse bevolking kan wat afstandelijk overkomen. Dit heeft te maken met het feit dat zij u uw privacy gunnen. Start u echter een gesprek, dan ervaart u een geheel andere kant.

Daarnaast ligt het land aan de Oostzee en de Botnische Golf. Behalve een indrukwekkend binnenland en bruisende steden heeft het land dus ook een lange kustlijn. De meeste inwoners bevinden zich in het zuiden van het land. Daar liggen de drie grootste steden: Stockholm, Malmö en Göteborg. Een derde van de in totaal tien miljoen inwoners woont hier. Met het maken van een rondreis Zweden kunt u verschillende steden en gebieden met elkaar combineren. Ook wordt een rondreis Zweden vaak gecombineerd met een reis door de omringende landen.

Bestemmingen en hoogtepunten in Zweden

Kiest u voor een Zweden rondreis, dan gaat u een land van fascinerende steden en overweldigende natuur tegemoet. Een rondreis Zweden biedt u de perfecte combinatie van beiden en zorgt ervoor dat u met alle facetten van het land kennismaakt. Zweden rondreizen beginnen veelal in hoofdstad Stockholm. Bezienswaardigheden aldaar zijn het koninklijke paleis, het openluchtmuseum en de vele bruggen en kanaaltjes in de stad. Horecagelegenheden zijn hier volop. Naast Stockholm bevinden zich in Zweden nog enkele andere grote steden, zoals Malmö en Göteborg.

Malmö ligt in het zuiden van het land en is een hippe studentenstad. Kunst en design spelen er een belangrijke rol. Musea zijn er volop vertegenwoordigd en eten doet u er in de meest trendy gelegenheden. Zorgt u ervoor dat u ook Göteborg aan uw reisprogramma toevoegt. De tweede grootste stad van het land is stad met twee kanten. In deze moderne, industriële havenstad vindt u namelijk ook een flink aantal historische gebouwen. Het verleden en het heden leven hier naast elkaar.

Wat natuur betreft zijn er ook enkele must-sees die niet aan reizen naar Zweden mogen ontbreken. Hoog in de lijst staat het Abisko Nationaal Park. De bergformaties, meren en kloven leveren een apart stuk landschap op. In het juiste seizoen ziet u hier ook het Noorderlicht. Ook het Padjelanta Nationaal Park zal uw verwachtingen overtreffen. Deze ligt slechts iets zuidelijker ten opzichte van het Abisko Nationaal Park. In dit unieke landschap vol bergen en gletsjers leven de traditionele Saami nog. Komt u hier in de zomer, dan wordt het landschap gedecoreerd met hun talloze rendieren die daar vredig grazen.

Rondreizen Zweden zijn ook niet helemaal compleet zonder een bezoek aan de Hoge Kust, die in het Zweeds ‘Höge Kusten’wordt genoemd. De granieten kust stijgt elk jaar steevast een aantal centimeter. In dit gebied bevindt zich een aantal nationale parken waar u onder andere geniet van baaien, eilandjes en kleine en grote meren. Tot slot is Zweeds Lapland een bijzonder gebied, dat geheel niet zonder reden op de natuurerfgoedlijst van UNESCO staat. Hier kunt u zelfs overnachten in een ijshotel.

Soorten rondreizen in Zweden

Een rondreis Zweden is de beste manier om dit Scandinavische land goed te leren kennen. Wilt u naar Zweden reizen, dan kunt u op verschillende manieren invulling geven aan uw aanstaande avontuur. Zo kunt u ervoor kiezen om een groepsrondreis Zweden te maken. In gezelschap reist u dan op basis van een vooraf opgesteld programma door het land. Een groepsrondreis Zweden is de ideale manier om de hoogtepunten van het land te ervaren, zonder de organisatie zelf in handen te hebben. Bent u een nog onervaren reiziger, dan is dit een geschikte keuze.

Met een individuele rondreis Zweden heeft u de touwtjes meer zelf in handen. U kunt uit de verschillende Zweden reizen kiezen en een dergelijke reis Zweden zelf volgens vooraf opgezet programma volgen. Dit soort rondreizen Zweden wordt vaak fly-drive genoemd. Wilt u helemaal de vrijheid? Dan stelt u zonder tussenkomst van een reisorganisatie uw programma samen. Een reis Zweden kunt u overigens ook combineren met een bezoek aan een van de omringende landen. Met behulp van regelmatige veerdiensten van en naar Duitsland, Denemarken en Polen steekt u snel en gemakkelijk de grenzen over.

Accommodaties in Zweden

Zweden is een van de landen met het meest uitgebreide aanbod aan accommodaties. Het is dan ook goed mogelijk om tijdens uw Zweden rondreis in verschillende accommodatietypen te verblijven. Zo zijn er hostels, Bed & Breakfasts, hotels van uiteenlopende prijsklassen, bungalows en ook kampeermogelijkheden. In Stockholm, Malmö en Göteborg bestaan er veel designhotels. Maar ook in de hostels die over het land verspreid zijn, is er over het algemeen sprake van prima kwaliteit. Veel Zweden rondreizen worden overigens gemaakt per camper. In dat geval heeft u uw overnachtingsplek altijd bij u.

In het land geldt het zogeheten allemansrecht, in het Zweeds ‘Allemansrätten’. Het houdt in dat recreëren overal voor iedereen is toegestaan. Dus of u nu in uw camper overnacht of een tent opzet, dankzij deze regel is iedereen in staat om optimaal van de natuur te genieten. Uiteraard gelden er bij het kamperen wel regels en beperkingen, die per regio kunnen verschillen. Om misverstanden te voorkomen, kunt u bij het plaatselijke toeristenbureau nagaan wat wel en niet is toegestaan. Wilt u het echt Zweeds aanpakken? Overnacht tijdens uw rondreis Zweden dan ook eens in een stuga, een typisch houten bungalow.

Vervoer in Zweden

Bent u van plan een Zweden rondreis te gaan maken, dan kunt u van het begin tot het eind moeiteloos gebruik maken van het openbaar vervoer. Het publieke transport in Zweden is erg goed geregeld. Zowel per bus als per trein kunt u alle uithoeken van het land bezoeken. De Zweedse treinen zijn behalve modern ook erg snel. De goedkoopste manier van reizen binnen dit land is echter per bus. Vanwege de grote afstanden zijn de bussen luxe ingericht, inclusief Wi-Fi en toilet. Er bestaan zowel regiobussen als Express bussen. Laatstgenoemde leggen langere afstanden af.

Om van A naar B te komen binnen een stad, neemt u een bus, tram of metro. Het netwerk en de dienstregelingen zijn overzichtelijk en de kaartjes eenvoudig te verkrijgen. De grootste vrijheid gedurende de rondreizen Zweden heeft u natuurlijk wanneer u een auto ter beschikking heeft. Deze kan gehuurd worden in de grote steden. In de binnenstad geldt een speciaal soort milieutol, die vaak bij de huurprijs van uw auto is inbegrepen. Komt u met uw eigen auto vanuit Nederland, houdt u er dan rekening mee dan van december tot en met maart winterbanden verplicht zijn bij winterse omstandigheden.

Het klimaat en de beste reistijd voor uw reis naar Zweden

Voor een reis Zweden bestaat er eigenlijk niet zoiets als een beste reistijd. Wat de gunstigste periode is om naar dit prachtige Scandinavische land af te reizen, is namelijk voor een groot gedeelte afhankelijk van wat u er wilt gaan doen. Sommige Zweden rondreizen concentreren zich bijvoorbeeld op wintersportactiviteiten. Skiën, langlaufen en andere winterse sporten beoefent u er het beste tussen december en april. Wilt u tijdens uw Zweden rondreis het Noorderlicht zien? Dan reist u af in de periode die tussen de herfst en de winter valt.

Zweden heeft verschillende klimaattypen. In het zuiden heerst een gematigd zeeklimaat dat in feite veel lijkt op dat van Nederland. In het centrale gedeelte heerst er een gematigd landklimaat en in het hoge noorden een koel landklimaat. De winters zijn over het algemeen vrij mild , maar in de zomer kunnen de temperaturen verrassend genoeg behoorlijk hoog oplopen. Het meest regenachtige gebied van Zweden is gelegen aan de zuidwestkust. Het noorden van het land behoort tot de droogste gebieden van Europa.